Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ελονοσίας στην Π. Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Καθησυχαστικός εμφανίζεται με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, όσον αφορά το θέμα της ελονοσίας, για το οποίο έχει αναπτυχθεί μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει ελονοσία στην περιοχή μας, τόσο στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όσο φυσικά και ευρύτερα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την έκταση του προβλήματος τη γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες

«Το θέμα της ελονοσίας είναι πάρα πολύ σοβαρό και από πλευράς δημόσιας υγείας και από πλευράς οικονομίας, αφού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον τουρισμό μιας χώρας. Την έκταση του προβλήματος στη χώρα μας γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το υπουργείο και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Εγώ μπορώ να πω για την εικόνα που έχω στην περιοχή μας, η οποία είναι από αυτές που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που ακούγονται για περιφερειακές ενότητες ή δήμους όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ελονοσίας», ανέφερε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

«Έχουμε το καλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Ελλάδα»

«Αυτό ίσως πουν κάποιοι ότι μπορεί να είναι και τυχαίο. Είναι όμως σίγουρο ότι έχουμε το καλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Ελλάδα. Στο πόσο η επιτυχία αυτού του προγράμματος συντελεί στο να μην έχουμε ελονοσία δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα βοηθάει, δεν το συζητάμε. Από εκεί και μετά είναι και άλλοι παράγοντες που μπορεί να φέρουν την ελονοσία σε ένα τόπο. Όμως όταν έχεις ένα καλό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών μειώνεις τις πιθανότητες. Αυτό είναι δεδομένο», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεων του στον «Ε» ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Η ελονοσία εισάγεται από τις χώρες όπου ενδημεί

«Η ελονοσία δεν έρχεται από μόνη της. Ούτε έρχεται με ένα κουνούπι από άλλη χώρα. Έρχεται με ανθρώπους, εισάγεται δηλαδή από τις χώρες όπου ενδημεί. Εισάγεται είτε με ταξιδιώτες Έλληνες που μπορεί να τη φέρουν στη χώρα, είτε με οικονομικούς μετανάστες. Μεταδίδεται μέσω του κουνουπιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κουνούπι βεβαίως υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη. Μια που μιλάμε για την περιοχή μας το κουνούπι που μεταδίδει την ελονοσία υπάρχει, απλά το έχουμε σε πολύ μικρούς αριθμούς. Πρόκειται για το ανωφελές κουνούπι, το είδος που μπορεί να μεταδώσει τη συγκεκριμένη νόσο», τόνισε καταληκτικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Καπετάνισσα Λασκαρίνα» στο APOLLON CINEMA

Ενας μονόλογος καινούργιος για μια γυναίκα παλιά. Των Μιχάλη Δαρνάκη...

Δράσεις για την οδική ασφάλεια στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη συνεχίζονται σήμερα οι δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής...

Τέλος για τον ΑΟΚ Γράφας και Κωνσταντινίδης

Η ΠΑΕ ΑΟ Καβάλα ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας...

Η αγορά της Καβάλας λέει όχι στην αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων

Με αφορμή την απόφαση της 7 Οκτωβρίου 2025 της...

Ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων

Κώστας Πανταζής: Πρέπει να απαιτήσουμε μείωση του Ειδικού Φόρου...

Πώς τερματίζεται αυτή η μεταπολίτευση;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος O Νίκος Κωνσταντόπουλος, αριστερός, δεινός ρήτορας...

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η δήλωση ανελκυστήρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Μάκης Καφετζής: Στην περιοχή μας έχει γίνει μεγάλη ενημέρωση Στις...

Θα τοποθετηθούν κάμερες στην Πλατεία Καπνεργάτη 

Θόδωρος Μουριάδης: Δεν ήθελα να καταλήξουμε εδώ, αλλά δεν...