Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2025
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2025

Φορολογικές δηλώσεις με ημερομηνία… λήξης

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Ντίνος Κλειτσιώτης: Θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οι τράπεζες, και οι οργανισμοί να στείλουν τα στοιχεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου / Η κλιμακωτή μείωση φόρου δεν είναι και τόσο δελεαστική

«Με νόμο πλέον η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης χωρίς παρατάσεις. Το σύστημα ανοίγει στις 17 Μαρτίου, όπως έχει υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών και σε τέσσερις μήνες λήγει η προθεσμία αυτή».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο φοροτέχνης  – λογιστής, Ντίνος Κλειτσιώτης, σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

«Θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οι τράπεζες, όλοι οι οργανισμοί, να στείλουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την σωστή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου…»

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οι τράπεζες, όλοι οι οργανισμοί, να στείλουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την σωστή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι όλοι εντάξει απέναντι στον νόμο. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μεν, αλλά επιβάλλεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντίνος Κλειτσιώτης.  

Η μείωση φόρου για όσους σπεύσουν άμεσα να κάνουν την φορολογική δήλωση δεν είναι και τόσο δελεαστική

Παράλληλα, ο γνωστός φοροτέχνης – λογιστής σημείωσε ότι η κλιμακωτή μείωση φόρου, αν και δεν είναι ουσιώδης, θα δημιουργήσει πρόβλημα στα λογιστικά γραφεία, καθώς πολλοί θα σπεύσουν να καταθέσουν το πρώτο διάστημα τις δηλώσεις τους.

«Είναι γεγονός ότι είναι ένα μείον, γιατί υπάρχει μία κλιμακωτή μείωση στον φόρο εισοδήματος για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Συνήθως όμως ο περισσότερος κόσμος δεν πληρώνει εφάπαξ. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ. Από ‘κει και πέρα όμως θέλω να πω ότι η μείωση αυτή δεν είναι κάτι που είναι τόσο δελεαστική. Αυτοί όμως οι οποίοι έχουν μεγάλους φόρους και θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ θα συνεννοηθούν με τον λογιστή τους και θα δώσει μία προτεραιότητα ο λογιστής σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε σχετικά.

«Επιβάλλεται να γίνει ένας έλεγχος στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε αν δεν μπορούν, θα πρέπει να απευθυνθούν στους λογιστές τους…»

Τέλος, αναφορικά με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, ο Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε: «Και φέτος θα έχουμε προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Θα πρέπει όμως όλοι οι φορολογούμενοι να ελέγξουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πάρα πολλοί έχουν ενοίκια που δεν έρχονται προσυμπληρωμένα. Έχουν αγορές ή πωλήσεις αυτοκινήτων, αγορές ακινήτων, αυτά δεν είναι όμως προσυμπληρωμένα. Μόνο για αυτούς που έχουν καθαρά μια σύνταξη ή ένα μισθό και δεν έχουν τίποτα άλλο, αυτοί έχουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις, Επιβάλλεται να γίνει ένας έλεγχος, είτε από τους ίδιους, είτε αν δεν μπορούν, θα πρέπει να απευθυνθούν στους λογιστές τους. Γιατί διαπιστώσαμε και πέρυσι ότι υπήρξαν αρκετά λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, οπότε επιβάλλεται ο έλεγχος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ημερίδα για το Ιστορικό Κέντρο της Ελευθερούπολης

Το Σάββατο 1/11/2025 στο Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη,...

Σημαντική απόφαση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2021-2027»

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει, με ιδιαίτερη...

Φίλιππος Αναστασιάδης: Το τσίπουρο είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή Τσίπουρου στη...

Κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει...

Energean: Σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με αγωγό από το Ισραήλ

Έργο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και τη...

Τέλος καλό, όλα καλά με το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου 

Φίλιππος Αναστασιάδης: Είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Αθλητισμού...

Παρέμβαση Μακάριου Λαζαρίδη για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Καβάλας...

«Το χαρτί να πάρω!»

Γράφει ο: Βασίλης Τσιάντος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τμήμα Φυσικής...