Ξενοφών Κροκίδης: Προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά κάποιοι άλλοι παράγοντες δεν μας αφήνουν / Κανένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις δεν ρώτησε αυτούς που είναι στο πεδίο
Μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, προσπαθεί να επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, ωστόσο εμπόδιο σε αυτό στέκεται η κατάσταση που επικρατεί στο γειτονικό Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.
Για το πρόβλημα που έχει ανακύψει μίλησε στον «Ενήμερο», ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια ενδιάμεση λύση που θα μπορούσε να δοθεί για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.
«Προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά κάποιοι άλλοι παράγοντες δεν μας αφήνουν…»
«Μετά τη μεγάλη πίεση του καλοκαιριού, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά κάποιοι άλλοι παράγοντες δεν μας αφήνουν. Ο κύριος παράγοντας «ακούει» στο όνομα Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι διαχρονικά και στην Παθολογική Κλινική του, αλλά και σ’ άλλες Κλινικές, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόσφατη απόφαση της 4ης Υ.ΠΕ. «ανάγκασε» γιατρούς και των δύο Παθολογικών Κλινικών της Καβάλας αλλά και της Μ.Ε.Θ., να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των εφημεριών αυτού του μήνα, αλλά και των επόμενων μηνών στο Γ.Ν.Δ. Δεν θα πω ποτέ ότι όταν υπάρχει ανάγκη σε μία άλλη δομή δεν πρέπει να βοηθήσει κάποιος εάν μπορεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Κροκίδης.
«Ποτέ κανένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, δεν ρώτησε αυτούς που είναι στο πεδίο…»
«Από την άλλη μεριά όμως το παράπονο μας είναι ότι ποτέ κανένας από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, είτε λέγονται διοικητές, είτε λέγονται διοικητές Υγειονομικής Περιφέρειας ή ακόμη και σε κεντρικό επίπεδο, δεν ρώτησε αυτούς που είναι στο πεδίο, που είναι εμπροσθοφυλακή. Κανείς δεν μας ρώτησε πως ενδεχομένως μπορεί να λυθεί μεσοβέζικα βέβαια αυτό το πρόβλημα. Ενδεχομένως μια από τις ενδιάμεσες λύσεις είναι να μπουν στο παιχνίδι και οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», συνέχισε σχετικά με το θέμα ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ.
Ασθενείς από την Δράμα δεν επιλέγουν το νοσοκομείο τους, αλλά έρχονται κατευθείαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
«Τα προβλήματα του Γ.Ν. Δράμας, έχουν αντίκτυπο στο Γ.Ν. Καβάλας και οδηγούν τους ασθενείς να μην επιλέγουν το νοσοκομείο τους, αλλά να έρχονται κατευθείαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αυτό όμως οδηγεί σε ταλαιπωρία ακόμα και τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του. Το Γ.Ν.Κ. προς στιγμή τουλάχιστον παρά τη μεγάλη πίεση με τα όποια προβλήματά του, βρίσκει λύσεις και δίνει διέξοδο ακόμη και τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού που περάσαμε με 100% πληρότητες στις κλινικές μας. Τα καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η έντονη πίεση που δέχθηκε το καλοκαίρι το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχει παρέλθει και υπάρχει θα λέγαμε μία σχετική κανονικότητα», επισήμανε ακόμη ο κ. Κροκίδης.
Ελεγχόμενη η κατάσταση με τον κορωνοϊό
Αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Π.Ε. Καβάλας, ο Ξενοφών Κροκίδης σημείωσε: «Όσον αφορά τον covid τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, καθώς σε όλες τις κλινικές μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο περιστατικά, όμως δεν κυριαρχεί αυτή τη στιγμή ο covid. Έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας ένας ασθενής και για να γίνει εισαγωγή γίνεται το τεστ και συνήθως από εκεί προκύπτουν τα θετικά περιστατικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να άρουν την εγρήγορση, την οποία έχουν εδώ και 5 χρόνια σχεδόν με τον κορωνοϊό».
Προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας από λοιμωγόνους παράγοντες και πολυανθεκτικά μικρόβια
Παράλληλα, ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι πια ο ocvid, αλλά τα θέματα που προκύπτουν από διαφορετικούς λοιμωγόνους παράγοντες. Για το θέμα τόνισε σχετικά: «Άλλα είναι τα προβλήματα όσον αφορά τους λοιμωγόνους παράγοντες στα νοσοκομεία της χώρας μας. Είναι το κλωστηρίδιο ένα μικρόβιο που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μία έξαρση και όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη μεριά δεν παύουν να υπάρχουν και τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τα οποία τόσο στις παθολογικές, όσο και στις Μ.Ε.Θ., είναι σε έξαρση και αυτό έχει πολλές αιτίες, μία από αυτές δυστυχώς είναι η μη ορθολογική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών».
Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες προς τα τέλη του μήνα με αρχές Νοεμβρίου
Τέλος, ο Ξενοφών Κροκίδης αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ενόψει του χειμώνα υπογραμμίζοντας: «Να θυμίσουμε το ραντεβού που έχουν όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με τον γιατρό μας για να κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς. Για το εμβόλιο της γρίπης επειδή ο καιρός είναι ακόμη καλός, εκείνο που συστήνουμε είναι καλύτερα να το αφήσουμε για τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε μετά θα χρειαστούν δυο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα και στη συνέχεια θα είμαστε καλυμμένοι ενόψει της χειμερινής περιόδου. Έχουμε όμως και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Δεν έχει μιλήσει κανένας ακόμη για την αναγκαιότητα να κάνουμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Και δεν έχω διαβάσει για να είμαι ειλικρινής καμία ειδική ενημέρωση για φέτος τον χειμώνα. Όταν θα έχουμε κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση».