Αργύρης Μυστακίδης: Δεν θα δούμε δραματικές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με πέρυσι / Οι υποψήφιοι να αγνοήσουν οποιαδήποτε πρόβλεψη / Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από την έντονη δυσκολία στη Φυσική και την Ιστορία
Κλείνει στις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (18/7) η πλατφόρμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, τόσο για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα, όσο και για την εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις στον «Ενήμερο», ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας» στην Καβάλα, Αργύρης Μυστακίδης, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι φέτος δεν θα δούμε δραματικές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με πέρυσι.
«Μπορεί κάποιο παιδί να κάνει μηχανογραφικό και για το πανεπιστήμιο και αν θεωρεί ότι η επίδοσή του είναι αρκετά χαμηλή μπορεί να κάνει και παράλληλο μηχανογραφικό για δημόσιο Ι.Ε.Κ.»
«Πρέπει να προσεχτεί, ειδικά από υποψήφιους που έχουν χαμηλές επιδόσεις, η παράλληλη πλατφόρμα, το λεγόμενο παράλληλο μηχανογραφικό, που αφορά την εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ. Υπάρχουν και εκεί πάρα πολλές ειδικότητες. Η μία διαδικασία δεν αποκλείει την άλλη. Μπορεί κάποιο παιδί να κάνει μηχανογραφικό και για το πανεπιστήμιο και αν θεωρεί ότι η επίδοσή του είναι αρκετά χαμηλή και δεν εξασφαλίζει την εισαγωγή του σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, μπορεί να κάνει και παράλληλο μηχανογραφικό για δημόσιο Ι.Ε.Κ., οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας. Μπορεί μέσα στην πλατφόρμα να δει όλες τις διαθέσιμες ειδικότητες για την επόμενη σχολική χρονιά και να διαλέξει όσες ειδικότητες τον αφορούν με φθίνουσα σειρά επιθυμίας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.
«Δεν χρειάζεται να μείνουν στις προβλέψεις. Κυκλοφορούν πάρα πολλές φήμες, αυτές πρέπει να αγνοήσουμε αυτή τη στιγμή…»
«Και εδώ πρέπει να προσέξουν τα παιδιά και στο ένα μηχανογραφικό και στο άλλο, να εξασφαλίσουν ότι βάζουν και σχολές παραπάνω από τα μόριά τους, τις οποίες επιθυμούν και «σχολές ασφαλείας» που λέμε, με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, ώστε ακόμα και αν κάτι πάει στραβά να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Δεν χρειάζεται να μείνουν στις προβλέψεις. Κυκλοφορούν πάρα πολλές φήμες, αυτές πρέπει να αγνοήσουμε αυτή τη στιγμή. Η γενική εικόνα είναι ότι αυτή τη χρονιά δεν θα δούμε δραματικές μεταβολές στις βάσεις σε σχέση με πέρυσι, πλην όμως κανείς σε συγκεκριμένα τμήματα δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις, γιατί κανείς δεν έχει όλα τα απαιτούμενα δεδομένα. Και ένα δεδομένο που δεν έχουν ποτέ είναι πως θα εκφραστεί η προτίμηση και η επιθυμία των υποψηφίων για κάποιες σχολές. Οι υποψήφιοι να αγνοήσουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους και μόνο αυτές και ας μην έχουν τα μόρια δεν χάνουν τίποτα να δηλώσουν και κάποιες πολλές πολύ παραπάνω από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει», συμπλήρωσε σχετικά ο Αργύρης Μυστακίδης.
«Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από την έντονη δυσκολία στο μάθημα της Φυσικής και της Ιστορίας, λιγότερο των Μαθηματικών. Αυτό αναδεικνύει μία παθογένεια, την οποία δεν την βλέπουμε για πρώτη φορά μπροστά μας…»
Κληθείς τέλος να σχολιάσει το αποτύπωμα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από την έντονη δυσκολία στο μάθημα της Φυσικής και της Ιστορίας, λιγότερο των Μαθηματικών. Αυτό αναδεικνύει μία παθογένεια, την οποία δεν την βλέπουμε για πρώτη φορά μπροστά μας. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι επιτροπές θεματοδοσίας δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους κι ενώ αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένως δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα, που να εξασφαλίζουν ότι πριν τα θέματα «σκάσουν» στα χέρια των παιδιών θα έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι έχουμε μία καλή βαθμολογική κατανομή. Με τέτοιου είδους θέματα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ισοπεδώνουμε τους μέτριους και καλούς μαθητές και άρα να κάνουμε έναν μαθητή ο οποίος έχει παλέψει με πάθος και όρεξη όλη τη χρονιά να ισοπεδωθεί βαθμολογικά σε επιδόσεις παρόμοιες με αυτές ενός αδιάφορου μαθητή. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό και βέβαια χαλάει την ψυχολογία των παιδιών κι έχει επιπτώσεις και στα επόμενα μαθήματα που δίνουν. Αυτό πρέπει να προσεχθεί και να διορθωθεί άμεσα».