Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Το στατιστικό προφίλ των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών του 2024 δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Επειδή ο χαρακτήρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι διαγωνιστικός και η βαθμολογική επίδοση της κάθε υποψήφιας και του κάθε υποψήφιου πρέπει να κρίνεται σε σύγκριση με τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του, παραθέτουμε μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων σε σχέση με αυτές των περσινών, ανά ομάδα προσανατολισμού, στις βαθμολογικές κλίμακες 0-10, 10-13, 13-15. 15-18, 18-20.

Οι παρακάτω πίνακες μας δίνουν μια καλή αίσθηση του πως έγραψαν οι υποψήφιες και υποψήφιοι και τους βοηθούν στην αξιολόγηση της επίδοσής τους.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών επιφέρει πάντοτε συναισθηματική φόρτιση, τόσο για όσες και όσους αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, όσο και γι’ αυτές και αυτούς που δεν είναι. Συγχαίρουμε θερμά την πρώτη κατηγορία υποψήφιων, αλλά και τη δεύτερη για την προσπάθειά τους. Συνιστούμε δε, στη δεύτερη κατηγορία υποψηφίων, μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσπάθειάς τους, σε έναν δεύτερο χρόνο και αφού παρέλθει η φόρτιση των πρώτων στιγμών. Υπάρχουν πάντοτε επιλογές και δυνατότητες για όλους.

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις» (Ουίνστον Τσώρτσιλ).

Ας δούμε αναλυτικότερα την στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των Πανελλαδικών του 2024:

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Μικρή μείωση στην κλίμακα 15-20 (περίπου 2%), μικρή μείωση γραπτών κάτω από τη βάση και σχεδόν ισόποσες αυξήσεις στις περιοχές 10-13 και 13-15.

Αρχαία Ελληνικά

Ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις από πέρσι. Μείωση άριστων επιδόσεων (-2,69%), μείωση στην κλίμακα 15-18 (-1,12%), ελάχιστη μείωση επιδόσεων κάτω από τη βάση (-0,64%) και μετατόπιση όλων των παραπάνω στη μεσαία κλίμακα 10-15.

Ιστορία

Δυσκόλεψε αρκετά τις υποψήφιες και υποψήφιους η Ιστορία σε σχέση με πέρσι με σημαντική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+9,10%) και αντίστοιχη μείωση επιδόσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες πάνω από τη βάση.

Λατινικά

Οριακή αύξηση άριστων επιδόσεων (+1,43%) και μικρή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+2,35%). Μικρές μειώσεις στις ενδιάμεσες κλίμακες 10-18.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

Ομάδα προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Σημαντική αύξηση των επιδόσεων στην κλίμακα 13-15 (+13,66%) με αντίστοιχες μειώσεις στις υπόλοιπες κλίμακες (κυρίως στην κλίμακα 10-13).

Μαθηματικά

Αισθητή μείωση των καλών επιδόσεων (-4,87% στην κλίμακα 15-18 και -6,37% στην κλίμακα 18-20) που επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις. Σημαντική αύξηση βαθμολογιών στη μεσαία κλίμακα 13-15 (+10,90%), μικρή μείωση στην κλίμακα 10-13 (-1,45%) και οριακή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+1,8%).

Φυσική

Σημαντική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+11,5%), σημαντική μείωση των άριστων επιδόσεων (-8,48%), αισθητή μείωση γραπτών στις περιοχές 15-18 (-3,63%) και 10-13 (-4,40%) και αισθητή αύξηση στην κλίμακα 13-15 ( +5.02%).

Χημεία

Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι με αισθητή μείωση γραπτών κάτω από τη βάση (-12,04%) όπως και στη χαμηλόβαθμη περιοχή κάτω από τη βάση 10-13 με αντίστοιχες αυξήσεις στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες 13-15 (+8,76%), 15-28(+4,43%) και 18-20 (+2,87%).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Ανεπαίσθητες μεταβολές με πιο αισθητή τη μικρή αύξηση γραπτών στην κλίμακα 13-15 (+2,61%) και μικρές μειώσεις σε όλες τις υπόλοιπες κλίμακες.

Φυσική

Εδώ η αποτυχία έχει μεγαλύτερη ποσοστιαία έκφραση με το 63% των γραπτών να βρίσκονται κάτω από τη βάση. Αισθητή μείωση των άριστων επιδόσεων (-6,37%) και των επιδόσεων στην κλίμακα 15-18 (-3,57%). Σχεδόν αμετάβλητη η περιοχή 10-15.

Χημεία

Αντίστοιχη εικόνα με αυτή στο πεδίο των Θετικών Επιστημών. Σημαντική μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση και μετατόπιση τους σε όλες τις κλίμακες πάνω από τη βάση. Εδώ το ποσοστό των άριστων επιδόσεων εμφανίζει μεγαλύτερη αύξηση (+4,48%) από ότι στο πεδίο των Θετικών Επιστημών.

Βιολογία

Αισθητά καλύτερες επιδόσεις με μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-7,13%) και αντίστοιχη, σχεδόν ισόποση, αύξηση των άριστων επιδόσεων (+6,95%).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών ΟΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Ανεπαίσθητες μεταβολές. Μικρή μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-1,83%) και μετατόπισή τους στην κλίμακα 10-13.

Μαθηματικά

Χωρίς μεγάλες μεταβολές οι επιδόσεις στα μαθηματικά και ελαφρώς χειρότερες από πέρσι. Σταθερά μεγάλο το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση με μικρή αύξηση (+2,9%). Μικρές μειώσεις στην περιοχή 13-20 και μικρή αύξηση στην περιοχή 10-13 (2,92%).

Πληροφορική

Μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Μικρή μετατόπιση γραπτών από την περιοχή 10-13 (-2,47%) στην περιοχή κάτω από τη βάση (+2,77%). Οριακή αύξηση αριστούχων (+0,97%) και οριακή μείωση στην κλίμακα 15-18 (-1,3%).

Οικονομία

Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από πέρσι. Μείωση γραπτών στις κλίμακες 0-10 (-3,92%), 10-13 (-2,4%), 13-15 (-0,5%) με αντίστοιχες αυξήσεις στις κλίμακες 15-18 (+2,95%) και 18-20 (+3,84%)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταβολή του αριθμού υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου των υποψηφίων:

Εκκρεμεί η ανακοίνωση του μέσου όρου (ΜΟ) σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) και η συνακόλουθη και πολύ κρίσιμη επίσημη ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που προκύπτει ως ποσοστό του ΜΟ ανά ΟΠ, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι. Οι τελικές τιμές θα διαφέρουν ελάχιστα από τις εκτιμήσεις μας.

Το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι η σύνταξη και η υποβολή του Μηχανογραφικού δελτίου κάθε υποψηφίου και είναι εξίσου σημαντικό με τις ίδιες τις εξετάσεις. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ωριμότητα. Οι σωστές επιλογές θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία κάθε υποψηφίου και θα κάνουν τη διαδρομή του ευκολότερη και πιο αποδοτική.

Αργύρης Μυστακίδης

Φυσικός – Εκπαιδευτικός αναλυτής

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης:«Το Άγιο Φως οδηγός μας για ένα καλύτερο αύριο»

«Κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα συμβολίζει τη...

Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου ΦΝΘ Στεφάνου για την Ανάσταση του Χριστού

Να αντισταθούμε και να οδηγήσωμε τους εαυτούς μας στην...

Οι τιμές στα καύσιμα πέφτουν αλλά οι φόροι παραμένουν!!!

Φώτης Πούλος: Τις μειώσεις από την πτώση της τιμής...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της άρδευσης

Στη Χρυσούπολη βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη (17/4) ο αντιπεριφερειάρχης...

«Ζεσταίνεται» η αγορά της Καβάλας ενόψει Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την...

Κάθε μέρα Πασχαλιά;

Γράφει ο Παύλος Λεμοντζής Διότι τα παλιά τα χρόνια, εκείνα...

Μετά το Πάσχα οι εργασίες για τον κυκλικό κόμβο στην Κουντουριώτου

Αλέξης Γούλας: «Τα χρονικά περιθώρια για την πλατεία Καπνεργάτη...