«Χρειάζεται πολύ αυστηρός έλεγχος γιατί θα είναι υποχρεωμένος ο δήμος να αποκαταστήσει μετά ό,τι σκάβεται / Νομίζουν ότι πατάς ένα κουμπί και γίνεται ένα έργο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό, παράδειγμα η πλατεία Ποταμουδίων»
Η σωστή επίβλεψη των εκτελούμενων έργων είναι αυτό που λείπει από τον δήμο Καβάλας, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Έργο Τώρα», Χαράλαμπος Χρυσανίδης.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσανίδης υπογράμμισε ότι τα έργα που εκτελούνται στην παρούσα φάση στο κέντρο της Καβάλας, δεν θα είναι έτοιμα πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο να πιάσει από το αυτί τον εκάστοτε υπεύθυνο εργολάβο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εκτελούμενα έργα.
«Ξέρουμε ότι έργο δίχως σκάψιμο δεν γίνεται, όμως εκείνο που λείπει και το έχουμε επισημάνει στη διοίκηση, είναι η σωστή επίβλεψη…»
«Θα ήθελα να δείξουμε όλοι μια σχετική ανοχή και να δώσουμε χρόνο, με όλες τις συστάσεις μας βέβαια, για να βρουν τον ρυθμό που χρειάζεται οι διοικούντες, να δουν τα προβλήματα που άφησε η προηγούμενη διοίκηση, που είναι η ίδια βέβαια, κι αυτό είναι εις βάρος τους, γιατί θα έπρεπε να υπάρχει μια συνέχεια. Εμείς από τη μεριά μας επισημαίνουμε κάποια θέματα καθημερινότητας και ουσίας, με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί ο δήμος. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία πολλών έργων, που συνέπεσαν όλα μαζί και ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Τα θεωρούμε απαραίτητα και ξέρουμε ότι έργο δίχως σκάψιμο δεν γίνεται, όμως εκείνο που λείπει και το έχουμε επισημάνει στη διοίκηση, είναι η σωστή επίβλεψη», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσανίδης.
«Χρειάζεται πολύ αυστηρός έλεγχος στην αποκατάσταση και ενδεχόμενα και ποινικές ευθύνες για ατυχήματα, αλλά και οικονομική αποζημίωση του δήμου, γιατί θα είναι υποχρεωμένος ο δήμος να αποκαταστήσει μετά ό,τι σκάβεται…»
«Οι εταιρείες που εκτελούν τα έργα είναι υπεύθυνες και για την αποκατάσταση. Χρειάζεται πολύ αυστηρός έλεγχος στην αποκατάσταση και ενδεχόμενα και ποινικές ευθύνες για ατυχήματα, αλλά και οικονομική αποζημίωση του δήμου, γιατί θα είναι υποχρεωμένος ο δήμος να αποκαταστήσει μετά ό,τι σκάβεται. Ο δήμαρχος πρέπει να πιάσει από το αυτί τον εκάστοτε υπεύθυνο εργολάβο να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας, γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ενός δημόσιου έργου και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή. Υπάρχει η εγγυητική επιστολή που δίνει κάθε εργολάβος για την καλή εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει, με την οποία είναι δεσμευμένος να τηρήσει αυτά που πρέπει κι από εκεί και πέρα μπορεί ο δήμος να ασχοληθεί με τον εργολάβο κι όχι με τον κάθε πολίτη», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο επικεφαλής της παράταξης «Έργο Τώρα».
«Αυτοί νομίζουν ότι πατάς ένα κουμπί και γίνεται ένα έργο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Παράδειγμα η πλατεία Ποταμουδίων…»
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι τα εκτελούμενα έργα στο κέντρο της Καβάλας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης απάντησε: «Φυσικά και όχι. Δεν είναι δυνατόν. Αυτοί νομίζουν ότι πατάς ένα κουμπί και γίνεται ένα έργο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Παράδειγμα η πλατεία Ποταμουδίων που είναι ένα κλασικό παράδειγμα της χρονικής καθυστέρησης, όσο κι αν λένε ότι αυτό το έργο τρέχει με ικανοποιητική ταχύτητα. Θα μπορούσε να κάνει και πάρκινγκ 100 – 120 θέσεων, το οποίο λείπει από την περιοχή. Δεν το είχε αντιληφθεί ως δήμαρχος ακόμη και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά και αυτό το καλοκαίρι με την κίνηση που θα υπάρχει και με το μποτιλιάρισμα και ουσιαστικά με μία θηλιά στο κέντρο της Καβάλας, αλλά θα το αντιληφθεί αργότερα στα επόμενα χρόνια όταν πλέον θα είναι αργά».
«Υπάρχουν πολλά κενά, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία δεν τα ακουμπάνε. Δηλαδή κοιτάζουν το σήμερα και δεν κοιτάζουν την ουσία του πώς τα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί η πόλη και θα έχει πλέον μία σωστή λειτουργία…»
Σχολιάζοντας τέλος γενικότερα την πορεία της δημοτικής αρχής αυτό το πρώτο τρίμηνο της δεύτερης θητείας της, ο κ. Χρυσανίδης επισήμανε: «Υπάρχουν πολλά κενά, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία δεν τα ακουμπάνε. Δηλαδή κοιτάζουν το σήμερα και δεν κοιτάζουν την ουσία του πώς τα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί η πόλη και θα έχει πλέον μία σωστή λειτουργία. Η πεσμένη γέφυρα, το παλιό νοσοκομείο, η περίπτωση του «Διονύσου», είναι θέματα που δεν τα ακούμπησαν. Στο Παληό υπάρχουν αδιάνοιχτοι δρόμοι, όπως και σε Ζυγό και Κρυονέρι. Στον Αμυγδαλεώνα έχει επίσης, σε έναν οικισμό που αναπτύσσεται ραγδαία. Πρέπει να ασχοληθεί με αυτά η διοίκηση του δήμου. Από την άλλη ξοδεύει για έναν τοίχο αντιστήριξης ενός οικοπέδου, δεν ξέρω ποιανού και πώς, 100.000 ευρώ, για έναν τοίχο της κακιάς ώρας. Έχουμε και ένα ευχάριστο βέβαια, ότι εν πάση περιπτώσει μπήκε στο Σ.Β.Α.Α. η περιοχή του Περιγιαλίου που κι αυτό το στηρίξαμε όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Θέλουμε πραγματικά να δούμε το έργο, εύχομαι να μη μείνουν στα λόγια κι αν δεν γίνουν όλα, που δεν θα γίνουν, αλλά τουλάχιστον να ξεκινήσουν κάποια από αυτά, γιατί δεν θα ξαναδούμε ευκαιρίες χρηματοδότησης όπως είναι αυτή της ευρωπαϊκής κοινότητας που υπάρχει τώρα στο Περιγιάλι».