Εργαζόμενοι των εταιρειών ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ., Centrofaro και PFIC πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης (5/7) πορεία στο κέντρο της Καβάλας, ενώ επισκέφθηκαν τόσο τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, όσο και τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα.
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ανέφεραν ότι η οικονομική ανάπτυξη έρχεται με εργασία και όχι με τραμπουκισμούς, προκλήσεις σωματικών βλαβών, εκφοβισμούς κι εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Γιώργος Θεοφυλακτίδης, με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: «Με την παρουσία μας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κλείνει ένας κύκλος επισκέψεων στους δημάρχους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, στον σεβασμιότατο μητροπολίτη, στην Εισαγγελία Καβάλας. Παραδώσαμε τα υπομνήματά μας και το μόνο που ζητάμε είναι να προσπαθήσουν όλοι, στο μέτρο που τους αναλογεί, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, αλλά και να εγγυηθούν για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού σ’ αυτό. Αγωνιζόμαστε για αυτά τα δύο και θέλουμε τη βοήθειά τους. Αντέξαμε, περάσαμε πολύ δύσκολα τις τελευταίες ημέρες και έμεινε ανοιχτό το εργοστάσιο. Το σήμερα είναι καλύτερο από το χθες και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Όντας ανοιχτή η βιομηχανία, θα είναι προς όφελος όλων. Οι αντιπαραθέσεις δε βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας, η οποία έχει υποχρεώσεις και χρέη. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να γίνουμε “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ”, “ΠΛΑΣΤΙΚΑ” και ό,τι άλλο μπορεί να φέρει μαρασμό στον τόπο».
«Ζητάμε από τους συναδέλφους μας να έχουμε εύκολη πρόσβαση στο χώρο εργασίας μας»
Ερωτηθείς για το αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στους εργαζόμενους του σωματείου στη ELFE ο κ. Θεοφυλακτίδης απάντησε: «Με τους εργαζόμενους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα θεωρητικά, διότι τη ζωή μας την κάνανε ποδήλατο αυτοί τις τελευταίες 15 ημέρες και ειδικά εκείνες της απεργίας. Προσωπικά, χρειάστηκε να μείνω 16 ώρες σε βάρδια, επειδή δεν μπορούσαν να μ’ αλλάξουν. Κόντεψε να κλείσει το εργοστάσιο. Κρατήθηκε ανοιχτό, διότι άντεξαν οι εργαζόμενοι. Το αν θα γυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι δε θα το πω εγώ. Είχαν δυόμιση μήνες περιθώριο. Η εταιρεία είναι εκεί. Δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις. Από τους συναδέλφους ζητάμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στον χώρο εργασίας μας. Κανείς δεν μπορεί να μου το απαγορέψει ή να με ταλαιπωρεί να πηγαίνω από τα βουνά, από τη δυτική πύλη ή οτιδήποτε. Δεν πήρα κανενός τη θέση. Εργάζομαι 32 χρόνια στη βιομηχανία».
Για τα περί ελλιπούς ασφάλειας είπε: «Λέγονται πολλά. Πέρασαν επιτροπές. Σήμερα (Τρίτη) είναι μέσα η Επιθεώρηση Εργασίας από την περιφέρεια. Καλώς γίνονται αυτοί οι έλεγχοι και τα αποτελέσματά της θα τα μάθετε από την εταιρεία. Εμείς δεν ανησυχούμε. Ξέρουμε με τι ασφάλεια δουλεύουμε. Δεν μπορούν να μας λένε ότι είμαστε ανίκανοι με 20, 25 και 30 χρόνια δουλειάς. Δε θα ασχοληθώ άλλο με τους συναδέλφους. Το πρόβλημα είναι δικό τους και της εταιρείας. Εμείς θα κρατήσουμε ανοιχτό το εργοστάσιο».
«Με περίμεναν πουθενά 1.400 ευρώ; Αν με περίμεναν δεν θα υπέγραφα…»
Ο κ. Θεοφυλακτίδης ρωτήθηκε και για το αν τον ικανοποιούν οι απολαβές του κι απάντησε: «Για τα 32 χρόνια που δουλεύω, τα 1.300 ευρώ καθαρά που παίρνω, δεν είμαι ευχαριστημένος. Ποιος είναι ευχαριστημένος στην Ελλάδα με αυτά που παίρνει; Όμως, δε φταίει ο εργοδότης μου. Το 2012 ήρθε ο Παπαδήμος και ισοπέδωσε τα πάντα, όσον αφορά τις μισθοδοσίες και τις συντάξεις. Μετά τις 31/12/2015, ο εργοδότης είπε δεν πάει άλλο. Μπήκε βάση με τα 1.500 ευρώ για τους παλιούς, οι νέοι που προσλαμβάνονται παίρνουν 1.000 ευρώ. Από τους πρώτους που υπόγραψαν ήμουν εγώ με ένα σκεπτικό. Με περιμένουν πουθενά 1.400 ευρώ; Αν με περίμεναν, δε θα υπέγραφα. Σήμερα, όλοι μιλάνε εναντίον του εργοδότη ότι θα το διαλύσει. Αν το διαλύσει, θα είμαστε όλοι άνεργοι. Αν αναπτυχθεί το εργοστάσιο, δε θα πρέπει να κρυφτούν κάποιοι;».
Λυπηρή η εικόνα των αντιπαραθέσεων των εργαζομένων
«Η θέση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία, να παράγουν όλοι μαζί και να αμείβονται δίκαια. Είναι λυπηρή εικόνα να υπάρχουν αντιπαραθέσεις εργαζομένων, άσχημο να επιχειρηματολογήσει ο ένας εναντίον του άλλου. Η περιφέρεια Α.Μ.Θ. ενδιαφέρεται να είναι ανοιχτό το εργοστάσιο και να παράγει, να είναι ασφαλές το εργοστάσιο και να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση, ώστε να επανέλθει ομαλά στην παραγωγική διαδικασία με όλους τους εργαζόμενους. Θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι για την ασφάλεια της λειτουργίας του εργοστασίου και θα κάνουμε όσες παρεμβάσεις μας επιτρέπεται, ώστε να ξεπεράσει το εργοστάσιο αυτή την κατάσταση», τόνισε από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος. Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι στις τρεις εταιρείες κινήθηκαν με πορεία προς το δημαρχείο με τη δήμαρχο να καλεί αντιπροσωπεία τους στο γραφείο της. «Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει την αγωνία της μην τυχόν και κλείσει το εργοστάσιο. Από την αρχή κάναμε δήλωση στήριξης όλων των εργαζομένων. Και αυτούς από μέσα και αυτούς απ’ έξω. Αυτά τα δύο κομμάτια πρέπει να ενωθούν σε ένα, αλλά και να επανέλθουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να κρατηθεί αυτό το εργοστάσιο ανοιχτό», σημείωσε σχετικά η δήμαρχος Καβάλας.