Αργύρης Μυστακίδης: Η εκπαιδευτική διαδικασία επικεντρώνεται στη κάλυψη και όχι στην αφομοίωση της ύλης και καθίσταται απωθητική για τους μαθητές μας / Δημιουργούμε μία λογική ασυνέχεια στα παιδιά / Προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση
Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου στο μάθημα της Φυσικής, λόγω του μεγάλου όγκου της διδακτέας ύλης, αναφέρθηκε με δηλώσεις που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας», Αργύρης Μυστακίδης.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η κάλυψη της ύλης είναι επί της ουσίας διεκπεραιωτική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους μαθητές, οι οποίοι αδυνατούν να αφομοιώσουν τις έννοιες του συγκεκριμένου μαθήματος.
«Η εκπαιδευτική διαδικασία επικεντρώνεται στη κάλυψη και όχι στην αφομοίωση της ύλης, αλλοιώνεται πλήρως ο χαρακτήρας της και καθίσταται απωθητική για τους μαθητές μας…»
«Είχαμε επισημάνει εγκαίρως, το προηγούμενο διάστημα, ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον όγκο της ύλης, ειδικά στα θετικά μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα το μάθημα της Φυσικής είναι αυτό που προβληματίζει και δυσκολεύει έντονα τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, των Γενικών Λυκείων. Ειδικά τη φετινή χρονιά, η έκδοση από το υπουργείο εγκυκλίων που εφιστούν την προσοχή των διδασκόντων στην έγκαιρη κάλυψη της ύλης, έχει οδηγήσει σε μία ταχύτατη και άκρως διεκπεραιωτική κάλυψή της, που με τη σειρά της έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στα παιδιά. Τα μαθήματα αυτά χρειάζονται, αφενός, επαρκή χρόνο αφομοίωσης των εννοιών και, αφετέρου επαρκή εξάσκηση. Όταν όμως, η εκπαιδευτική διαδικασία επικεντρώνεται στη κάλυψη και όχι στην αφομοίωση της ύλης, αλλοιώνεται πλήρως ο χαρακτήρας της και καθίσταται απωθητική για τους μαθητές μας. Συνδυαζόμενα τα ανωτέρω με μια, πολύ κακώς εδραιωμένη σε πολλούς διδάσκοντες τακτική, έκθεσης των μαθητών σε προβλήματα ακραίας δυσκολίας, δημιουργούν μια εξόχως αρνητική προδιάθεση των μαθητών προς το μάθημα της Φυσικής, κυρίως, αλλά όχι μόνο», ανέφερε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
«Δημιουργούμε μία λογική ασυνέχεια στα παιδιά και δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να αφομοιώσουν αυτά που πρέπει να μάθουν…»
«Όταν με έναν ταχύτατο ρυθμό καλύπτονται αντικείμενα που από τη φύση τους είναι απαιτητικά και δύσκολα, δημιουργούμε μία λογική ασυνέχεια στα παιδιά και δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να αφομοιώσουν αυτά που πρέπει να μάθουν. Τα παιδιά είναι λογικό ότι μένουν σοκαρισμένα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αυτούς. Η ζημιά, είναι βέβαια, γενικότερη γιατί με την αποθάρρυνση των μαθητών αποστερούμε υποψηφίους από τα, τόσο ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη και τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας, τμήματα Θετικών Σπουδών. Ας μην παραβλέπουμε ότι ζούμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», συμπλήρωσε για το θέμα ο κ. Μυστακίδης.
Προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση…
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο Αργύρης Μυστακίδης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Παιδείας κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα ΙΕΚ. Θεωρώ πως βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν τις συνθήκες για την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση διεξόδου σε παιδιά που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο. Είναι άλλωστε ισχυρή απαίτηση της εποχής μας, καθώς χρειαζόμαστε επαγγελματίες καταρτισμένους, οι οποίοι να έχουν αξιόπιστη και έγκυρη πιστοποίηση των προσόντων τους. Η εξαγγελθείσα ενοποίηση σε ένα ενιαίο Campus, του Επαγγελματικού Λυκείου με το Ι.Ε.Κ., καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνία, δίνει μία ισχυρή δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία μένει να δούμε στις λεπτομέρειες πώς θα εφαρμοστεί και αν πραγματικά κερδηθεί αυτό το τόσο σημαντικό στοίχημα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το εύχομαι ειλικρινώς.»
Προβληματισμός για τα ολοένα και συχνότερα περιστατικά βίας, αλλά και χρήσης ουσιών από τα παιδιά «Πέρα βέβαια από τα άκρως εκπαιδευτικά ζητήματα επιτρέψτε μου να θίξω και δυο ακόμη πολύ σημαντικά ζητήματα γενικότερης Παιδείας που αφορούν τους νέους και νέες μας και φαίνονται να διογκώνονται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια. Μιλώ για τα ολοένα και συχνότερα περιστατικά βίας, αλλά και χρήσης ουσιών από τα παιδιά μας. Τα πρόσφατα περιστατικά με την απώλεια ζωής της 16χρονης μαθήτριας, αλλά και της σύλληψης μαθητών που ξυλοκόπησαν άλλους μαθητές σε σχολική εκδρομή, δεν μπορούν να μας αφήσουν ούτε ασυγκίνητους, ούτε απαθείς. Απαιτείται συστηματική ενημέρωση και παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον τώρα! Όλοι οι φορείς που μπορούν να συνδράμουν πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και συστηματικά. Απαιτείται διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση των παιδιών μας», σημείωσε ακόμη ο κ. Μυστακίδης στις δηλώσεις του.