Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Η «International Port Investments Kavala» προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κατά την σημερινή του συνεδρίαση ανέδειξε την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» ως Προτιμητέο Επενδυτή για την ανάληψη του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ΑΕ.

Ο λιμένας Φίλιππος Β΄ μπαίνει πλέον σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά μέσα από τον διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, με την υπο-παραχωρησιούχο κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να δεσμεύεται για σειρά επενδύσεων για την ανάπτυξή του.

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης, ο υπο-παραχωρησιούχος καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνονουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτιρίων στέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις προδιαγραφές της Σύμβασης Υπο-παραχώρησης.

Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη και εξίσου σημαντικό, τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ΄όλη τη διάρκεια της υπο παραχώρησης.

Τέλος, οι περαιτέρω επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο υπο-παραχωρησιούχος, αφορούν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση υπο-παραχώρησης θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:

  • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
  • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
  • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
  • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
  • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

https://www.newsbeast.gr/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ημέρα της Γης: Μνημόνιο EnEarth – Kavala Solutions για την υπόγεια αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Μια σημαντική συμφωνία με σημαντικά οφέλη για τη βιώσιμη...

Αποκαλυπτήρια μνημείου του Τηλέμαχου Τσιμηρίκα

Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 2012 στην Μεσορόπη Καβάλας...

Μακάριος Λαζαρίδης:«Το Άγιο Φως οδηγός μας για ένα καλύτερο αύριο»

«Κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα συμβολίζει τη...

Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου ΦΝΘ Στεφάνου για την Ανάσταση του Χριστού

Να αντισταθούμε και να οδηγήσωμε τους εαυτούς μας στην...

Οι τιμές στα καύσιμα πέφτουν αλλά οι φόροι παραμένουν!!!

Φώτης Πούλος: Τις μειώσεις από την πτώση της τιμής...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της άρδευσης

Στη Χρυσούπολη βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη (17/4) ο αντιπεριφερειάρχης...

«Ζεσταίνεται» η αγορά της Καβάλας ενόψει Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την...

Κάθε μέρα Πασχαλιά;

Γράφει ο Παύλος Λεμοντζής Διότι τα παλιά τα χρόνια, εκείνα...