Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, 2025
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, 2025

«Πανωραία»: Η ποιητική βιογραφία μιας λαϊκής γυναίκας

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Την ποιητική βιογραφία μιας λαϊκής γυναίκας, της «Πανωραίας», ένα έργο του Νάσου Βαγενά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, παρουσιάζουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στο Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Το έργο αφορά την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στα μέσα της δεκαετίας του ’50, του ανιψιού της του αγαπητού, προνομιακού ακροατή και εταστικού παρατηρητή της Πανωραίας, ο οποίος, αφηγούμενος αναδρομικά τις αναμνήσεις του από εκείνη, δεν επεμβαίνει, δεν εξηγεί, δεν υπομνηματίζει τα λόγια και τις πράξεις της. Στα εξήντα στιγμιότυπα, εν είδει κινηματογραφικών σεκάνς, που επιλέγει παραδειγματικά να ανακαλέσει, αφήνει να λάμψει, μεστός μέσα στην παράδοξη απλότητά του, ο λόγος μιας γυναίκας που, κατ’ αναλογίαν με τον Monsieur Jourdain του Μολιέρου, μιλούσε χωρίς να γνωρίζει ότι κάνει ποίηση.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο, τόνισε ότι το θέατρο πρέπει να συνεχίσει και αποτελεί τον τελευταίο χώρο παρηγοριάς των ανθρώπων.

«Ένα τέτοιο κείμενο είναι και η «Πανωραία» του Νάσου Βαγενά, ο οποίος κατάγεται από τη Δράμα και για τον λόγο αυτό προχώρησε η συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της Δράμας», ανέφερε.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, χαρακτήρισε τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας «φάρο» για τον πολιτισμό ευρύτερα για την περιφέρειά μας, υπογραμμίζοντας ότι η συμπαραγωγή αυτή δίνει τη δυνατότητα στις δύο πόλεις να παντρέψουν την αγάπη τους για το θέατρο.

Η Πολύμνια Μπανά, πρόεδρος του συλλόγου από τη Δράμα, δήλωσε συγκινημένη για τα καλά λόγια και υπογράμμισε ότι οι δύο πόλεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία σε πλήθος τομέων, αλλά και τον πολιτισμό. Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Γκόνη για τη συνεργασία και τη συμπαραγωγή, όπως και την επιλογή του κειμένου του Νάσου Βαγενά.

Περισσότερα για την παράσταση – Συντελεστές – Τιμές εισιτηρίων

Η Πανωραία μοιάζει με τον τρελό του χωριού που κατορθώνει να δει τα πράγματα μέσα στην απόλυτη διαύγειά τους (κάποτε και με ειρωνική απόσταση). Κι αυτό γιατί, έχοντας ζήσει τρεις κατοχές κι έναν εμφύλιο πόλεμο, η Πανωραία δεν περιμένει πλέον άλλη φρίκη να γνωρίσει. Μέσα από τη δική της ατομική και οικογενειακή ιστορία, ανασυστήνεται και μνημειώνεται η Δράμα των δεκαετιών του ’40 και του ’50. Η Δράμα των σκοτωμένων στις μάχες ή τις σφαγές, των μαυροφορεμένων γυναικών, των εκτοπισμένων Εβραίων, της φτώχειας, των εμφύλιων και μη παθογενειών, αλλά και η Δράμα των πρωτομαγιάτικων πανηγύρεων, της αυλής, της γειτονιάς. Ακόμη περισσότερο, η Πανωραία, αντεστραμμένο είδωλο της γυναίκας της Ζάκυθος, κατορθώνει να αναδειχθεί σε σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας. Συγγραφέας: Νάσος Βαγενάς, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου, Βοηθός Σκηνογράφου: Άρης Κοτζαμανίδης. Ερμηνεύουν: Ζωή Κυριακίδου, Παύλος Σταυρόπουλος.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ – 7 ευρώ (φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συντηρήσεις στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης του δήμου Παγγαίου  

Ανδρέας Καλλινικίδης: Δεχτήκαμε μεγάλη πίεση από τον τουρισμό και...

Περί ευθύνης… πολιτών

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Πόσο ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ελλάδα;...

«Αθώα» την ρωγμή στο οδόστρωμα της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ρωγμή που εμφανίστηκε...

Έρχεται η ψηφιακή εφαρμογή mystreet στον δήμο Καβάλας

Δέχεται καταγγελίες για αυθαίρετες χρήσεις κοινόχρηστων χώρων Για τη λειτουργία...

Καβάλα: Έκλεψαν τρεις μοτοσικλέτες

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης...

AMESOS: Μαθήματα πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή σε 5.000 μαθητές και μαθήτριες της ΑΜΘ

«Σήμερα ξεκινάει μια συνεργασία ουσίας, μεταξύ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας...

Συγχαρητήρια για την εκλογή του Μητροπολίτη Παύλου

Οφείλουμε και δημόσια να εκφράσουμε τη χαρά μας και...

Έρχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, μη καταβολή τελών κυκλοφορίας και έλλειψης ΚΤΕΟ

Με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας των οδηγών...