Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και ΑΜΘ: Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μην χαθεί άλλη μία ευκαιρία

Ημέρα:

Ο αναπτυξιακός νόμος 4399/2016, που ισχύει σήμερα, είναι δεδομένο ότι για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεν προσέφερε αυτό το κάτι διαφορετικό που θα την έκανε ιδιαίτερα επιλέξιμη για επενδύσεις σε σχέση με άλλες περιοχές. Παράλληλα στο νόμο αυτό τέθηκαν γεωγραφικά όρια που απέκλεισαν, άδικα, περιοχές μας από επιπλέον ωφελήματα που αφορούσαν την παραμεθόριο και την νησιωτικότητα. Τρανταχτά παραδείγματα: το δημοτικό διαμέρισμα Αβδήρων, ολόκληρος σχεδόν ο Δήμος Τοπείρου, η ΠΕ Καβάλάς εκτός από το ΔΔ Ορεινού αλλά και ολόκληρη η νήσος Θάσου, οι οποίες δεν ήταν επιλέξιμες περιοχές για την εφαρμογή των πρόσθετων ωφελημάτων. Ήταν αστείο να βλέπεις περιοχές της Μυκόνου να μπορούν να ενταχθούν στα κίνητρα νησιωτικότητας ενώ ολόκληρη η Θάσος να εξαιρείται από αυτά. Μία Θάσος που η τουριστική της ανάπτυξη μπορεί να ξεχωρίζει στην ΑΜΘ αλλά σίγουρα απέχει πάρα πολύ από τα επίπεδα ανάπτυξης και εισπράξεων Μυκόνου, Ρόδου ή Κέρκυρας. Αυτά τα εξόφθαλμα σφάλματα δεν μπορούσαν να διορθωθούν διότι ο νόμος όριζε ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές για τρία χρόνια από την ψήφιση του.

Επειδή πέρασαν τα τρία χρόνια που όριζε ο νόμος ως απαγορευτικό όριο για την αλλαγή του και επειδή από ότι φαίνεται, από ανακοινώσεις και άρθρα στα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση, προχωρά στη σύνταξη ενός νέου νόμου, θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας συγκροτημένων, τεκμηριωμένων και εφικτών προτάσεων, μέσα από μία ευρύτερη συνεργασία, υπό την σκέπη της περιφέρειας και τη συμμετοχή όλων των θεσμικών και πολιτικών φορέων της ΑΜΘ.

Φαίνεται ότι σε λίγο καιρό το κείμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα βγει στη δημόσια διαβούλευση και θα ακολουθήσει τις διαδικασίες για ψήφιση του από τη Βουλή. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ποσοστά ενίσχυσης, την αύξηση των ορίων χρηματοδότησης, τα κίνητρα φοροαπαλλαγής και επιδότησης, τη διαδικασία προκαταβολής, τα γεωγραφικά όρια, δράσεις που ενισχύονται, ειδικότερη ενίσχυση στο τομέα της μεταποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και πολλά άλλα, πρέπει να τα συζητήσουμε ευρύτερα, να καταγραφούν οι προτάσεις μας με επιχειρήματα και να γνωστοποιηθούν ώστε να συμπεριληφθούν στο κείμενο του νέου νόμου. Είναι δεδομένο ότι όσο πιο νωρίς κατατεθούν προτάσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριληφθούν στο αρχικό κείμενο του νέου νόμου.

Όλοι το λένε, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία για χρόνια, στερήθηκε πολλά και πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Είναι πολύ διαφορετική η περίπτωση μας από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πρέπει να τεθούν σαφή και βελτιωμένα κίνητρα σε σχέση με τους υπόλοιπους, α) για τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και β) για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Θεωρώ ότι όλοι μας θα πρέπει να επιδείξουμε την δέουσα σοβαρότητα, με ομόνοια και συνεργασία. Αυτό μπορεί να συμβεί υπό την ενεργοποίηση και ηγεσία της περιφέρειας που θα συγκεντρώσει και θα οργανώσει όλους τους υπόλοιπους (περιφερειακές παρατάξεις, δήμους, επιμελητήρια, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς κλπ), ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες, τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα κατατεθούν και θα υποστηριχθούν από όλους μας. Η πολυφωνία και οι πολλαπλές συσκέψεις, με τα πολλαπλά κείμενα προτάσεων, διαφόρων φορέων, συνήθως δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Για να μην χάσουμε και αυτή τη φορά την ευκαιρία για ουσιαστική παρέμβαση και συμμετοχή, ας βάλουμε το εγώ μας σε δεύτερη μοίρα και ας συνεργαστούμε, ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μία καλύτερη τύχη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Προτείνω λοιπόν, έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η πίεση των χρονικών ορίων ψήφισης ενός νέου νόμου, τη συγκροτημένη ενεργοποίηση μας, άμεσα, υπό την πρωτοκαθεδρία της περιφέρειας, για την ενημέρωση μας ως προς την πορεία σύνταξης του νέου νόμου, την καταγραφή και υποβολή τυχόν πρόσθετων προτάσεων ή διορθώσεων και εν συνεχεία ενεργειών προς αποδοχή αυτών.

Επαναλαμβάνω δεν είναι δική μας μόνο αίσθηση ότι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη και φροντίδα, το λένε όλοι. Είναι όμως στο χέρι μας εκτός από το να διαπιστώνουμε και να λέμε τα παράπονα μας, που είναι το εύκολο, να εκφράζουμε και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως εμείς τις κρίνουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν. Ας δείξουμε ότι εμείς οι Θρακομακεδόνες, μπορούμε να συνεργαστούμε, ξέρουμε τι θέλουμε και δουλεύουμε όλοι μαζί για αυτό, σοβαρά και συγκροτημένα και το κυριότερο στο σωστό χρόνο. Δεν φταίει κανείς άλλος εάν αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να περάσει χωρίς να ασχοληθούμε.

Μιχάλης Αμοιρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Με ουδέτερο πρόσημο κλείνει φέτος η οικονομία

Η αύξηση στις συντάξεις είναι αμελητέα / Ο τουρισμός...

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν θα μας… πικράνουν

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Προσπαθούμε να μην ξεπεράσουν τις περσινές τιμές...

Γιατί οι σοβαρές δηλώσεις απαξιώνονται ή κρύβονται;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Στην διεθνή πολιτική σκηνή, οι αλήθειες...

Νέα Πέραμος: Πυρκαγιά σε πάρκινγκ σκαφών αναψυχής

Ένα σκάφος κάηκε ολοσχερώς και σε άλλα δύο προκλήθηκαν...

Η νέα διοίκηση του Πανθασιακού Συλλόγου Επαγγελματιών

Μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου 2024...

ΤΕΕ: Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές, αλλά η ασφάλεια δικαίου παραμένει ζητούμενο

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά...