Την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, τον οποίο υπηρετεί επί της ουσίας για ένα και πλέον έτος, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Αθανάσιος Αθανασίου.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, στόχος είναι η διάδοση του εν λόγω θεσμού ακόμη περισσότερο και η επαύξηση της λειτουργίας του, αλλά η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση ακόμη περισσότερο των υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, όσον αφορά την ανταπόκρισή τους, κάτι στο οποίο τόσο ο δήμαρχος, αλλά και οι αρχηγοί των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, είναι σύμφωνοι.
«Γίνεται ευρέως γνωστή η λειτουργία του θεσμού στους πολίτες της Καβάλας, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να έχω αντιμετωπίσει πολλά αιτήματα και αναφορές και με προσπάθεια από όλες τις πλευρές, πολλές από αυτές βρήκαν λύση και μάλιστα γρήγορη λύση…»
«Ένας χρόνος περίπου λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον δήμο Καβάλας και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων αυτής της λειτουργίας, όπως σημειώνω και στην ετήσια έκθεση που υπέβαλα και συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, είναι θετική. Για έναν χρόνο λειτουργίας υπό ιδιαίτερο καθεστώς, καθώς υποχρεωθήκαμε να λειτουργούμε σε συνθήκες καραντίνας και μη εύκολης πρόσβασης σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, νομίζω ότι προχωρήσαμε πάρα πολύ καλά. Ήδη γίνεται ευρέως γνωστή η λειτουργία του θεσμού στους πολίτες της Καβάλας, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να έχω αντιμετωπίσει πολλά αιτήματα και αναφορές και με προσπάθεια από όλες τις πλευρές, πολλές από αυτές βρήκαν λύση και μάλιστα γρήγορη λύση», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Αθανάσιος Αθανασίου.
Ελάχιστοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, περίπου 22, κατάφεραν να αναδείξουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μεταξύ αυτών και ο δήμος Καβάλας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, περίπου 22, κατάφεραν να αναδείξουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, αυτό οφείλεται στο ότι οι πλειοψηφίες που πρέπει να συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερες, καθώς απαιτούνται τα 3/5 των παρόντων συμβούλων, για να εγκρίνουν ένα από τα πρόσωπα που είναι υποψήφιοι για τη θέση αυτή. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος θεσμός στην Καβάλα, από το 2010 που έχει ψηφιστεί το νομοθετικό καθεστώς που τον διέπει κι αυτό είναι το άρθρο 77 του νόμου 3852 του 2010.
«Στην πραγματικότητα ο ρόλος του Συμπαραστάτη είναι να διαμεσολαβεί μεταξύ του θιγόμενου δημότη και των αντίστοιχων ή συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, αλλά και νομικών προσώπων του δήμου, όπως και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.»
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον θεσμό που εκπροσωπεί, ο κ. Αθανασίου ανέφερε: «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι διαμεσολαβητικός κατά κύριο λόγο, θεσμικά και ενισχυτικά προωθητικός, όσον αφορά την ταχύτητα επίλυσης κάποιου θέματος. Στην πραγματικότητα ο ρόλος του είναι να διαμεσολαβεί μεταξύ του θιγόμενου δημότη και των αντίστοιχων ή συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, αλλά και νομικών προσώπων του δήμου, όπως και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Είναι μια δυνατότητα, η οποία παρέχεται στους δημότες, ώστε να μπορούν να προσφύγουν σε κάποιον ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που δεν είναι ούτε υπάλληλος του δήμου, ούτε υφιστάμενος υπηρεσιακού παράγοντα, δεν τον συνδέει κάποια υπηρεσιακή σχέση με οποιονδήποτε, έτσι ώστε να αναζητήσει την επίλυση του προβλήματός του, μέσα από μια διαδικασία που διακρίνεται από πλήρη διαφάνεια και ανεξαρτησία».
«Δεν ωφελείται μόνον ο δημότης, αλλά και ο δήμος, καθώς επιλύονται προβλήματα άμεσα…»
«Μέσα από αυτήν την ανεξαρτησία και το καθεστώς αμεροληψίας, μέσα στο οποίο πρέπει να ενεργεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, δεν ωφελείται μόνον ο δημότης, αλλά και ο δήμος, καθώς επιλύονται προβλήματα άμεσα, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να «κακοφορμίσουν» αν δεν επιλύονταν, με περαιτέρω αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις ενοχλητικές και για τις δυο πλευρές», συμπλήρωσε ακόμη σχετικά ο κ. Αθανασίου.
«Παρά τις συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συνδημότη μου που να θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, τηλεφωνικά, δια ζώσης ή ηλεκτρονικά και να μην έχει γίνει…»
Ερωτηθείς τέλος για το αν πιστεύει ότι η λειτουργία του εν λόγω θεσμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στην περίπτωση που δεν προέκυπτε η πανδημία, ο Αθανάσιος Αθανασίου απάντησε: «Θεωρητικά θα μπορούσα να απαντήσω, ναι, έτσι είναι. Η πανδημία θα μπορούσε σίγουρα να αποτελέσει έναν παράγοντα ανάσχεσης της λειτουργίας του θεσμού. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις συνθήκες αυτές, δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συνδημότη μου που να θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, τηλεφωνικά, δια ζώσης ή ηλεκτρονικά και να μην έχει γίνει».