«Ανησυχούμε αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε», είναι το μήνυμα του διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφώντα Κροκίδη προς τους πολίτες της περιοχής μας, αναφορικά με τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, όπως αυτά προκύπτουν από την ημερήσια αναφορά του Ε.Ο.Δ.Υ.
Με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο κ. Κροκίδης υπογράμμισε με έμφαση ότι η καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο Γ.Ν.Κ. αλλάζει σιγά σιγά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, κάτι που αποτυπώνεται στην καθημερινή προσέλευση πολιτών στα επείγοντα που είναι επιφορτισμένα με την εξέταση πιθανών κρουσμάτων.
21 ασθενείς από τις Π.Ε. Καβάλας, Θάσου και Δράμας νοσηλεύονται στην κλινική covid19, που λειτουργεί στον 5ο όροφο του Γ.Ν.Κ. – Ένας ασθενής στη Μ.Ε.Θ. covid19
«Η αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή μας αντανακλάται και στην κλινική covid19, που λειτουργεί στον 5ο όροφο του Γ.Ν.Κ., όπου νοσηλεύονται πλέον 21 ασθενείς από Καβάλα, Θάσο και Δράμα. Επίσης, ενώ είχαμε μηδέν ασθενείς στη Μ.Ε.Θ. covid19, υπάρχει ένας ασθενής εκεί. Πιστεύαμε ότι από 1η Μαρτίου όλα θα πήγαιναν προς το καλύτερο, όμως πλέον αναμένουμε να δούμε τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μάλλον θα παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα όμως μας ανησυχούν και οι μεταλλάξεις. Πρώτον γιατί πρέπει να μάθουμε αν δημιουργούν βαρύτερη κλινική εικόνα, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει, αν υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που μάλλον ισχύει και τρίτον κατά πόσο τα διαθέσιμα εμβόλια είναι ικανά να μας προστατεύουν από αυτές», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ.
«2 στους 3 γιατρούς έχουν κάνει το εμβόλιο και υπάρχουν αυξητικές τάσεις. Τα ποσοστά είναι μικρότερα όμως στους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» πρέπει να πετύχει και γι’ αυτό όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το εμβόλιο»
Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που έχει σε σχέση με τους εμβολιασμούς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, ο κ. Κροκίδης απάντησε: «Σε όλα τα Νοσοκομεία, έτσι και στο δικό μας, 2 στους 3 γιατρούς έχουν κάνει το εμβόλιο και υπάρχουν αυξητικές τάσεις. Ακόμη κι αυτοί που ήταν διστακτικοί ή δεν το έκαναν επειδή πρόσφατα είχαν νοσήσει από τον ιό, το κάνουν. Τα ποσοστά είναι μικρότερα όμως στους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό. Εκεί θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα νούμερα. Υπάρχει ένα θέμα μόνο με το εμβολιαστικό κέντρο του Δήμου Νέστου. Όσοι είναι να εμβολιαστούν έρχονται είτε στην Καβάλα, είτε στην Ελευθερούπολη ή ακόμη και στο εμβολιαστικό κέντρο της Σταυρούπολης. Η μη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του Δήμου Νέστου είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί. Γενικότερα πάντως η πορεία των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική, καθώς πλησιάζουμε στις 800.000. Πρέπει όμως οι εμβολιασμοί να επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα μέχρι και τον Μάιο. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» πρέπει να πετύχει και γι’ αυτό όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το εμβόλιο».
«Ενδεχομένως, ναι, θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία…»
Σε ερώτηση για το αν «ευθύνονται» τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, ο Ξ. Κροκίδης απάντησε: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτό οφείλεται στα σχολεία. Σίγουρα πάντως κάνουμε κάτι λάθος. Φαίνεται όμως για παράδειγμα στη Θάσο, ότι όσοι ζητούσαν να παρθούν μέτρα, τα οποία δεν πάρθηκαν, είχαν δίκιο. Μου κάνει εντύπωση ότι έχουμε κλειστά Λύκεια στη Θάσο και ανοιχτά Δημοτικά και Γυμνάσια. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν κάναμε καλά και δεν ακούσαμε τη φωνή απόγνωσης που εξέφραζε η τοπική κοινωνία στο νησί. Υπάρχουν κι εδώ αρχές, όπως ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να πάρει κάποιες αποφάσεις και να μην περιμένουμε από την Αθήνα που είναι μακριά και δεν ακούει».
Αναφορικά με το αν θεωρεί ότι θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία για ένα χρονικό διάστημα, ο κ. Κροκίδης τόνισε: «Ενδεχομένως, ναι, θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα Λύκεια να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά δια ζώσης».
«Θα συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή μας, διότι τα νούμερα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από την Τρίτη (23/2) και μετά, δύσκολα θα μηδενίσουν άμεσα…»
Τέλος, για το αν θεωρεί ότι θα συνεχιστεί ή όχι η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ. σημείωσε: «Ναι, νομίζω πως θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση κρουσμάτων, διότι τα νούμερα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από την Τρίτη (23/2) και μετά, δύσκολα θα μηδενίσουν άμεσα. Περιμένουμε όμως να δούμε την εξέλιξη. Ανησυχούμε, αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για να βγούμε από αυτό του τούνελ. Είναι οι τελευταίες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε το Πάσχα μια πραγματική ανάσταση στις ζωές μας».