Την ανάγκη συνέχισης της καραντίνας στις Περιφερειακές Ενότητες όπου ο αριθμός μεταδοτικότητας του κορωνοϊού είναι υψηλός, υπογραμμίζει με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος νέου κύματος της πανδημίας από την πρόωρη επανεκκίνηση της αγοράς. Επίσης, η κ. Αντωνίου σημειώνει ότι χρειάζονται περισσότερα test για να είναι σαφές το επιδημιολογικό φορτίο κατά τόπους.
«Δεν νοείται να υπάρχει εφησυχασμός όταν δεν πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη»
«Φαίνεται ότι η υπάρχει μια σταθερά πτωτική πορεία των νέων κρουσμάτων με covid19, χωρίς όμως αυτή να είναι μεγάλη. Κινούμαστε οριακά προς τα κάτω, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Δεν νοείται να υπάρχει εφησυχασμός όταν δεν πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη. Το άνοιγμα της αγοράς φυσικά και μας ανησυχεί. Δεν είμαστε υπέρ της κυκλοφορίας πολλών πολιτών στα καταστήματα και στους δρόμους. Η κόπωση που έχει επέλθει στους πολίτες δικαιολογημένα μετά από τόσες εβδομάδες lockdown, νομίζουμε ότι θα εκτονωθεί με λάθος συμπεριφορές και καλό είναι αυτό να αποφευχθεί», αναφέρει σχετικά στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
«Καλό θα είναι όσοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης να το κάνουν έστω και τώρα»
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για ένα επόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα σε μια περίοδο με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις και έξαρση της γρίπης. Καλό θα είναι όσοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης να το κάνουν έστω και τώρα, για να αναπτύξουν ανοσία, αλλά και να περάσει ικανό χρονικό διάστημα για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», συμπληρώνει σχετικά η κ. Αντωνίου.
Παράλληλα, αναφερόμενη στην οικονομία, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλα τονίζει: «Η οικονομία σίγουρα έχει πληγεί πάρα πολύ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δίκιο και η πολιτεία θα πρέπει να διανείμει τις δαπάνες σε γενναιόδωρες μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις. Θα προτιμούσαμε να υπάρχουν αυτά, παρά να γίνεται αλόγιστο άνοιγμα της αγοράς, γιατί καλό είναι να μειωθούν τα κρούσματα σε αριθμό, ώστε την εποχή του εμβολιασμού να μην υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας του ιού απέναντι στο εμβόλιο όπως υποστηρίζει επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη».
«Ούτε καν τα 9 άτομα θα έλεγα προσωπικά, αλλά μόνο τα άτομα που βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, για να έχουμε την ελπίδα ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια»
Σε ερώτηση για το εορταστικό τραπέζι και το αν και τα 9 άτομα αποτελούν επικίνδυνο αριθμό για την διάδοση του ιού, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απαντά: «Η ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού, φάνηκε ότι ήταν πολύ μεγάλη και καλό θα ήταν να γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα σπίτια μας μόνο η οικογένεια κι όχι με φίλους, συγγενείς και γνωστούς, γιατί δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους, ειδικά σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Αυτούς οφείλουμε να τους προφυλάξουμε γιατί θα νοσήσουν βαριά. Ούτε καν τα 9 άτομα θα έλεγα προσωπικά, αλλά μόνο τα άτομα που βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, για να έχουμε την ελπίδα ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια».
«Το εμβόλιο πρέπει να γίνει συντονισμένα και με τη σωστή σειρά για να καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν την πανδημία…»
Σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, αλλά και για το αν θα πρέπει να παραταθεί η καραντίνα και σε όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η κ. Αντωνίου επισημαίνει: «Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν λογικά από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά στην χώρα μας. Για να πετύχουμε να εμβολιάσουμε το 55 με 60% του πληθυσμού και να πούμε ότι έχουμε κάποια ανοσία κι εφόσον χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση κι άλλες επτά ημέρες μετά από αυτή για την ανάπτυξη ανοσίας, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε κλειστά και τον Ιανουάριο γιατί όπως προαναφέραμε ότι υπάρχει η μελέτη που δείχνει ανάπτυξη της ανθεκτικότητας του ιού στο εμβόλιο! Όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργεια. Αυτές που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πόνος στο σημείο, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες και ελάχιστος πυρετός. Δεν είναι παρενέργειες που θα μας εμποδίσουν να εμβολιαστούμε. Το εμβόλιο πρέπει να γίνει συντονισμένα και με τη σωστή σειρά για να καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν την πανδημία».
«Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και απαιτείται γι’ αυτό στελέχωση των δομών υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επάρκεια σε φάρμακα, μηχανήματα υποβοηθούμενης αναπνοής και επαρκής υγειονομικός προστατευτικός εξοπλισμός»
Μιλώντας για την μεγάλη πίεση που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, η πρόεδρος του Ι.Σ.Κ. υπογραμμίζει: «Η πίεση στο Νοσοκομείο Καβάλας ήταν πάρα πολύ μεγάλη μέχρι τώρα. Αποκλιμακώνεται κάπως, αλλά υπάρχουν πολλοί ασθενείς από ιδρύματα, γηροκομεία και κλινικές και από τη γειτονική Δράμα. Η Μ.Ε.Θ. είναι πάντα γεμάτη. Ευελπιστούμε ότι θα χαλαρώσουν λίγο οι εισαγωγές για να μπορέσουν οι υγειονομικοί του Γ.Ν.Κ. να περάσουν ευχάριστα τις γιορτές τους, γιατί αν δεν τηρούμε πιστά τα μέτρα, οι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πάθουν υπερκόπωση! Δεν θα έχουν κουράγιο να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Η υποστελέχωση όλων των Νοσοκομείων και του δικού μας είναι αρκετά μεγάλη σε γιατρούς και νοσηλευτές. Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και απαιτείται γι’ αυτό στελέχωση των δομών υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επάρκεια σε φάρμακα, μηχανήματα υποβοηθούμενης αναπνοής και επαρκής υγειονομικός προστατευτικός εξοπλισμός. Είναι ώρα η πολιτεία να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους υγειονομικούς που μάχονται με αυταπάρνηση προχωρώντας στην πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά και στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού».
«Σε αυτή την υγειονομική κρίση, εκτός από τους νοσοκομειακούς, συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί, καθώς αναχαιτίζουν το κύμα ασθενών με ήπια νόσηση προς το Νοσοκομείο, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»
Αναφορικά με τον ρόλο των ιδιωτών ιατρών στην πανδημία, η Αναστασία Αντωνίου δηλώνει: «Σε αυτή την υγειονομική κρίση, που καθιστά τα νοσοκομεία μονάδες μιας νόσου ουσιαστικά με αποτέλεσμα να έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στις διαγνώσεις και προγνώσεις των υπόλοιπων ασθενειών, οι ιδιώτες ιατροί, διατηρώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους με επιπλέον κόστος λόγω αυστηρής τήρησης μέτρων προστασίας, αναχαιτίζουν από τη μια το κύμα ασθενών με ήπια νόσηση προς το Νοσοκομείο, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφού περιθάλπουν ασθενείς και με άλλες νόσους. Ως ιδιώτες θέλαμε να βοηθήσουμε τους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας, αλλά δυστυχώς εκτός από τη σύμβαση αυτή του εξαμήνου, δεν υπήρξε μια εναλλακτική μορφή σχέσης εργασίας με το Νοσοκομείο, όπως κάλυψη εφημεριών ή απασχόληση περιορισμένου ωραρίου με ή χωρίς αντιμισθία (εθελοντικά). Δεν δόθηκε ακόμη το νομικό πλαίσιο από μέρους του υπουργείου που θα εξασφάλιζε τους ιδιώτες. Πολλοί ιδιώτες γιατροί, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν έχουν απολαβές, καθώς και πολλές ειδικότητες δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις, όπως ενδοσκοπήσεις και χειρουργεία, παρά μόνο για επείγονται περιστατικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και υπάρχει απαγορευτική διάταξη για τα χειρουργεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Παρ’ όλα αυτά η πολιτεία μας αγνοεί και δεν προβαίνει σε χορήγηση επιδόματος ανάλογο άλλων επαγγελματικών κλάδων».
«Και με το εμβόλιο συνεχίζουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα…»
Καταληκτικά, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, τονίζει με έμφαση τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του ιού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Και με το εμβόλιο συνεχίζουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν ο εμβολιασμός σταματά την μετάδοση της νόσου, καθώς αυτό θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Οπότε μέχρι τότε φοράμε σωστά την σωστή μάσκα, τηρούμε τις αποστάσεις, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και δεν συγχρωτιζόμαστε με άλλους».