Συντριπτικό ήταν το πλήγμα που επέφερε στην αμπελοκαλλιέργεια η πανδημία του κορωνοϊού τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.
«Η φετινή χρονιά κλείνει ως μιας από τις πιο καταστροφικές για την εμπορία των σταφυλιών, ενώ ήταν εξαιρετική όσον αφορά την ποιότητα τους και στην αρχή ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής. Ωστόσο αυτές οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα και το έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ότι πρέπει να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες»
«Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά καταστρεπτική χρονιά για τους παραγωγούς σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι εκτός και πάλι από τα προβλήματα εμπορίας, υπήρχαν αντίστοιχα με την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα και το έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ότι πρέπει να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες. Ενώ λοιπόν υπήρχε ένα πολύ ποιοτικό προϊόν απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και ασθένειες, η εμπορική κίνηση ήταν υποτυπώδης, αφού ούτε το 50% μπόρεσε να απορροφηθεί, ως συνέπεια των επιπτώσεων του covid19. Είναι ξεκάθαρο ότι για αυτήν την κατάσταση φταίει η πανδημία», σημείωσε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.
«Τα ποσά που ακούγονται είναι εξευτελιστικά», τονίζει για την κατά στρέμμα αποζημίωση ο Ζαφείρης Μυστακίδης
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. τόνισε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και ανταγωνίστριες χώρες, αφού και στην Ιταλία για παράδειγμα, η ζήτηση των σταφυλιών ήταν πολύ μικρή.
Σχολιάζοντας την κατά στρέμμα αποζημίωση που εξασφαλίστηκε πρόσφατα, ο κ. Μυστακίδης τόνισε ότι τα ποσά που ακούγονται είναι εξευτελιστικά, καθώς δεν επαρκούν ούτε για να μαζέψει ένας παραγωγός τα αμπελόπανα (ενός στρέμματος) που χρησιμοποιεί για την προστασία της παραγωγής του.
«Η φετινή χρονιά έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει από το παρελθόν. Είναι το αποτελείωμα πραγματικά…»
«Μπαίνουμε σε έναν φαύλο καταστροφής. Υπάρχει θέμα και με τα γεωπονικά καταστήματα που στηρίζονται στους παραγωγούς. Όλοι είμαστε μια αλυσίδα. Τα ανοίγματα των παραγωγών προς τρίτους είναι πολλά και το πρόβλημα μεγαλώνει. Η φετινή χρονιά έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει από το παρελθόν. Είναι το αποτελείωμα πραγματικά», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.
Παράπονα για τη μη στήριξη της επιτραπέζιας ελιάς
Μιλώντας τέλος για την επιτραπέζια ελιά, όπου κι εκεί υπάρχουν προβλήματα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. ανέφερε ότι δεν υπήρξε μεγάλη υποστήριξη, μέχρι στιγμής, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε από τους βουλευτές.
«Κακώς δεν υποστηρίχθηκε το αίτημα για ενίσχυση των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, γιατί για τις ελαιοποιήσιμες υπάρχει ένα μέτρο για τον covid19, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο για το λάδι κι όχι για την επιτραπέζια ελιά. Άλλες Περιφερειακές Ενότητες, σε Θεσσαλία ή Πελοπόννησο, απ’ όσο ξέρω οι τοπικοί φορείς το διεκδικούν το ζήτημα. Δεν υπάρχει η ίδια θέρμη εδώ για την επιτραπέζια ελιά κι οφείλω να το καταθέσω αυτό», ανέφερε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.