Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025

Ανεφάρμοστη κάθε προοπτική ανάπτυξης της Θράκης χωρίς την Αν. Μακεδονία

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Από την παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” του Κώστα Κατσιμίγα εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Δεν είναι πρώτη φορά που το κέντρο αποφάσισε να ασχοληθεί με την περιοχή μας. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που προκύπτει ένα ή περισσότερα ζητήματα κατά συρροή, στην ευαίσθητη κατά το κέντρο, προνομιακή και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κατά την άποψή μας, περιοχή μας.

Όλα τα προηγούμενα προγράμματα για τη Θράκη ήταν αποσπασματικά, κακά σχεδιασμένα, χωρίς ουσιαστικό μηχανισμό παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά.

Απλά κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να πλουτίσουν, κάποια κεφάλαια εκταμιεύτηκαν εδώ και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και στο εξωτερικό, περιοχές ευνοήθηκαν ανάλογα με την καπατσοσύνη των εκάστοτε βουλευτών που έγιναν κάποια στιγμή και υπουργοί και οι πολίτες απλά έμειναν με τις προσδοκίες μιας καλύτερης ζωής, ενώ τα προβλήματα διαιωνίζονταν και επαναλαμβάνονταν.

Όταν η Πολιτεία αποφάσισε την συγκρότηση των Περιφερειών, όχι τόσο από την αγνή βούληση των κυβερνώντων, αλλά από τις ευρωπαϊκές επιταγές, δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία περιελάμβανε τους τρεις Νομούς της Θράκης και δύο της Αν. Μακεδονίας.

Όχι τυχαία. Αν και τα μεγέθη των Ελληνικών Περιφερειών απέχουν από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κυρίως όσον αφορά τον πληθυσμό, σαφέστατα συγκροτούν μια άλλη κλίμακα πολλαπλάσια του Νομού προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν αναπτυξιακές πολιτικές υπερτοπικής σημασίας με στόχο την συντεταγμένη ανάπτυξη μιας ευρύτερης του Νομού περιοχής με οφέλη περιφερειακά αλλά εθνικά.

Η Περιφέρειά μας είναι μια διασυνοριακή περιοχή και η διασυνοριακότητά της αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Αλλά μια πολιτική που θα αναδείξει το πλεονέκτημα αυτό δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει έργα και δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια σε ότι αφορά, διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων, πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων που θα μπορούσαν να εισαχθούν ως φτηνή πρώτη ύλη από γειτονικές χώρες και να εξαχθούν στη συνέχεια ως κατεργασμένα προϊόντα βελτιωμένης ή υψηλής τεχνολογίας.

Ασφαλώς και σπουδαία πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν και στον τομέα των υπηρεσιών είτε αυτό λέγεται τουρισμός, παιδεία ή υγεία.

Ο βασικός φορέας υλοποίησης, των όποιων προγραμμάτων και δράσεων, δεν μπορεί παρά να είναι η Περιφέρεια, ως ο μόνος φορέας με υπερτοπικής σημασίας αρμοδιότητες.

Θα έχουμε λοιπόν μια διοίκηση, ένα περιφερειακό συμβούλιο, ή κάποιες περιφερειακές επιτροπές να ασχολούνται με δράσεις και έργα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη τριών από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας;

Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, απαράδεκτα, που δυστυχώς υπονομεύουν και τις καλές προθέσεις των εμπνευστών αυτής της πολλοστής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Επιτέλους ας το καταλάβουν.

Η ανάπτυξη της περιοχής μας περνά μέσα από ολόκληρη την Περιφέρεια χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς διαίρεση της δυναμικής της.

Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουν τόσο καλύτερο για όλους τους πολίτες της ΑΜΘ.

  • Για την Ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας χωρίς χωρικές διακρίσεις.
  • Για την θωράκιση της Πατρίδας μας.

Από το Γραφείο Τύπου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πανήγυρις της ιεράς εικόνας της «Παναγίας Καβαλιωτίσσης»

Το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών της εορτής της ιεράς...

Νέο σύστημα Online ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του...

Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Έργο με γερή θεατρική δομή...

Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Καβάλας στα Τενάγη των Φιλίππων

Την περιοχή των Τεναγών Φιλίππων όπου εδώ και μήνες...

«Μια άλλη Θήβα» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

«Μια άλλη Θήβα», η παράσταση «φαινόμενο» των τελευταίων θεατρικών...

Top Περιοχές στην Αθήνα για να επενδυτική αγορά σπιτιού σύμφωνα με τη MECHA Engineering

Η αγορά ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα συνεχίζει να παρουσιάζει...

Ρουμάνος ανασύρθηκε νεκρός στην παραλία «Κοίνυρα» Θάσου

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος...

Δήμος Παγγαίου: Αλήθειες και ψέματα

Από τον δήμο Παγγαίου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου: Οι...