Εδώ και πάλι κοντά σας με ένα θέμα που απασχολεί ορισμένους γονείς που έκαναν γονική παροχή στα παιδιά τους και το μετάνιωσαν. Το ερώτημα είναι το εξής:
Πότε η γονική παροχή μπορεί να ανακληθεί από το γονέα;
Για το θέμα της ανάκλησης γονικής παροχής είχα αναφερθεί και σε άλλο άρθρο μου στο παρελθόν. Σήμερα θα επισημάνουμε μετά από μια σύντομη επισκόπηση της νομολογίας πότε είναι δυνατή η ανάκληση της γονικής παροχής από το γονέα και πως κρίνουν τα δικαστήρια επ΄ αυτού του θέματος.
Στο άρθρο 1509 παρ. 1 Α.Κ. (παροχές των γονέων προς το τέκνο τους) δεν προσδιορίζεται το ύψος της παροχής μέχρι του οποίου αυτή αποτελεί γονική παροχή, ούτε καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού της, παρά μόνο χρησιμοποιείται η νομική έννοια του όρου “του μέτρου το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις”.
Από το παραπάνω άρθρο, που ορίζει ότι η παροχή περιουσίας στο τέκνο από οποιονδήποτε γονέα του, είτε για τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας, είτε για την έναρξη ή την εξακολούθηση επαγγέλματος, αποτελεί δωρεά μόνο ως προς το ποσόν που υπερβαίνει το μέτρο, το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις, προκύπτει ότι το μέτρο της κρίσεως σχετικά με το εάν η γονική παροχή είναι δωρεά και επομένως ανακλητέα, κατά την διάταξη του άρθρου 505 του Α.Κ., στο σύνολό της ή μερικώς.
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει, ότι ως ενδεικνυόμενο από τις περιστάσεις μέτρο μιας γονικής παροχής, ώστε να μη θεωρείται, κατά το υπερβάλλον αυτό το μέτρο, ως δωρεά και να υπόκειται σε ανάκληση, κρίνεται εκείνο το οποίο προσδιορίζεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των γονέων, την κοινωνική θέση του γονέα κατά τη σύσταση της παροχής, την οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή τον αριθμό των τέκνων, την ηλικία των τέκνων, τις ανάγκες των τέκνων, την οικονομική κατάσταση των άλλων τέκνων και τις συνθήκες γενικά τις διαβίωσής τους, τις οποίες επιδιώκει να εξισορροπήσει με τις παροχές του ο γονέας κλπ.
Απορία του τέκνου δεν απαιτείται για τη σύσταση της γονικής παροχής αλλά μόνο η συνδρομή ανάγκης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις του αρθ. 1509 του ΑΚ. Αν δεν συντρέχει περίπτωση ανάγκης, τότε η παροχή έχει την έννοια της δωρεάς.
Ανάκληση της παροχής αυτής προς το τέκνο σύμφωνα με τις Α.Κ. 505-510 (περί ανάκλησης δωρεάς) εφόσον δεν υπερβαίνει το μέτρο, το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις, δεν είναι επιτρεπτή από τον νόμο.
Σε ταυτόσημη κατά το αποτέλεσμα κρίση καταλήγει το Δικαστήριο και για την περίπτωση κατά την οποία θα γινόταν δεκτό ότι ή ίδια παροχή, κατά το ποσό (που σε κάθε περίπτωση δεν αποδείχθηκε από τα αποδεικτικά μέσα), υπερβαίνει το μέτρο, το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις, έχει χαριστικό χαρακτήρα, οι ενέργειες όμως του δωρεοδόχου τέκνου δεν συνιστούν αντικοινωνική, αγνώμονη και αχάριστη συμπεριφορά αυτής προς τον παρέχοντα δωρητή γονέα.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο blog μου πατώντας ΕΔΩ
Με εκτίμηση
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-