«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ κι έχει σταλεί ήδη πληροφόρηση σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας και όχι μόνο της Καβάλας, για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού εντός ξενοδοχείου».
Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο έτοιμος είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος στο ενδεχόμενο να κληθεί να αντιμετωπίσει επισκέπτες με κορωνοϊό.
«Το βασικότερο όλων βέβαια είναι η έγκυρη και σωστή πληροφόρηση για να μη φτάσουμε σε ακρότητες και σε καταστάσεις πανικού…»
«Υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για το πώς αντιμετωπίζεται ένα πιθανό περιστατικό και ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κρούσματος. Από εκεί και πέρα το θέμα του κορωνοϊού, υπερβαίνει φυσικά τα ξενοδοχεία. Το βασικότερο όλων βέβαια είναι η έγκυρη και σωστή πληροφόρηση για να μη φτάσουμε σε ακρότητες και σε καταστάσεις πανικού. Χρειάζεται τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Ήδη οι γιατροί εργασίας όπου υπάρχουν, έχουμε ζητήσει να κάνουν ενημερώσεις και σεμινάρια στο προσωπικό των ξενοδοχείων, γιατί νομίζουμε ότι η καλή πληροφόρηση δεν οδηγεί σε ακρότητες», υπογράμμισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μιτζάλης.
«Συνηθισμένοι είμαστε σε κρίσεις ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα, οπότε θα έχουμε και κάτι ακόμη να μας απασχολεί»
«Από εκεί και πέρα ό,τι συμβεί θα είμαστε έτοιμοι και είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς και μεταξύ μας, ούτως ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Άρα συνιστούμε ψυχραιμία, όχι πανικό και καλή ενημέρωση. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που χρειάζονται. Κατά τα άλλα ο κορωνοϊός είναι μία έκφανση μιας άλλης ιογενούς ασθένειας, η οποία δεν νομίζω ότι πρέπει να προβληματίζει τους πολίτες τόσο πολύ, αλλά σίγουρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληροφορηθούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας και από εκεί και πέρα συνηθισμένοι είμαστε σε κρίσεις ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα, οπότε θα έχουμε και κάτι ακόμη να μας απασχολεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Μιτζάλης.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι που μας απασχολεί είναι ότι μπορεί να τεθούν περιορισμοί στη μετακίνηση από άλλες χώρες κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους ξενοδόχους, παρά το μέτρο της διάθεσης κλινών…»
Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «επίταξη» των ξενοδοχείων στην περίπτωση που εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας υπογράμμισε: «Τα ξενοδοχεία είναι έτσι κι αλλιώς χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Το θέμα είναι το επίπεδο του συναγερμού. Η «επίταξη» των ξενοδοχείων είναι το τέταρτο επίπεδο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Προφανώς αν χρειαστεί, κάτι που είναι απευκταίο, αυτό θα γίνει. Το πιο δύσκολο κομμάτι που μας απασχολεί είναι ότι μπορεί να τεθούν περιορισμοί στη μετακίνηση από άλλες χώρες κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους ξενοδόχους, παρά το μέτρο της διάθεσης κλινών. Σαφώς σημασία έχει πως θα το διαχειριστούμε όλο αυτό, σε τι έκταση και πως ο κόσμος θα αντιδράσει γενικότερα».