Τη δική του οπτική σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του κεντρικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος», κατέθεσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
Αρχικά ο κ. Δέμπας τόνισε πως όταν υπάρχει συζήτηση για ένα θέμα ιδιωτικοποίησης ενός εμπράγματου στοιχείου αναπτύσσεται μια γκρίνια, ενώ τόσο στη χώρα, όσο και στην περιοχή μας, ο ιδιωτικός τομέας δαιμονοποιείται διαρκώς.
«Από τη στιγμή που περνά ένα διάστημα μεγάλο στο οποίο το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την περιουσία που έχει, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί…»
«Το ίδιο είχαμε αντιμετωπίσει και πριν λίγα χρόνια όταν η Fraport πήρε το αεροδρόμιο της Καβάλας ή όταν πήγαν να προχωρήσουν κάποιες άλλες επενδύσεις, όπως τα Λουτρά Ελευθερών. Από τη στιγμή που περνά ένα διάστημα μεγάλο στο οποίο το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την περιουσία που έχει και μάλιστα όταν έχεις μια τεράστια οικονομική κρίση, για κάποια στοιχεία που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Είδαμε πρόσφατα το αποτέλεσμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» όπου μέσα σε τρία χρόνια έγινε μια τεράστια επένδυση, είδαμε πόσο άλλαξε η εικόνα του αεροδρομίου και τις προσπάθειες της εταιρείας να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο με νέες πτήσεις», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Μας αρέσει η εικόνα του κεντρικού λιμανιού ή ακόμη και του εμπορικού;»
«Χωρίς ακόμη να έχουμε μια εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί, αρχίζουμε και δαιμονοποιούμε πολύ γρήγορα. Νομίζω πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εγώ θα το θέσω κι αλλιώς το θέμα με ένα ερώτημα. Μας αρέσει η εικόνα του κεντρικού λιμανιού ή ακόμη και του εμπορικού; Για να θίξουμε λίγο και το «Φίλιππος Β’», εμείς πάντα διεκδικούσαμε ένα μεγάλο λιμάνι που να έχει τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης κοντέινερς και μαζικών προϊόντων. Με την εικόνα που βλέπουμε τώρα, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν γραμμές σύνδεσης κλπ. Όλα αυτά πρέπει να βελτιωθούν. Όταν το ίδιο το κράτος δεν μπορεί, πολύ καλώς υπάρχει ένας ιδιώτης με τον οποίο μπορείς να διαπραγματευτείς, να δεις το πλάνο που σχεδιάζει, πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει, πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κλπ.», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.
«Εικόνα για ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν νομίζω ότι υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά το κεντρικό λιμάνι»
Ερωτηθείς σχετικά με το αν γνωρίζει αν υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του «Απόστολος Παύλος», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απάντησε: «Εικόνα για ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν νομίζω ότι υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά το κεντρικό λιμάνι. Για το εμπορικό ακούγονται πολλά και για Κινέζους και για Αμερικάνους κλπ. Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν, θα το δούμε. Ρωτώ όμως, μας αρέσει η εικόνα του Τελωνείου στο κεντρικό λιμάνι, οι παρατημένες αποθήκες; Οι προσπάθειες ιδιώτη επενδυτή που παιδεύεται εδώ και χρόνια να το αξιοποιήσει και δεν έχει γίνει τίποτα ή οι πλωτές εξέδρες έχουν ολοκληρωθεί; Υπάρχει η καλή διαφήμιση και προβολή; Εγώ νομίζω ότι η απάντηση είναι πως δεν είναι αυτή η εικόνα που επιθυμούμε όλοι μας με το κεντρικό λιμάνι».
«Γκρινιάζουμε τόσο καιρό γιατί δεν γίνεται κάτι και ξαφνικά αρχίζουμε και συζητάμε γιατί να τα πάρει ένας ιδιώτης. Τόσα χρόνια τι κάναμε ρε παιδιά; Βάζω και το Επιμελητήριο μέσα»
«Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να το αξιοποιήσει καλύτερα. Αν η απάντηση είναι το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Λιμένα κι έχουν και την οικονομική δυνατότητα, μακάρι να το κάνουν. Όντως έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση του λιμανιού. Μπορούν όμως να γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, να αξιοποιηθούν οι χώροι, να γίνει ένα μικρό συνεδριακό, ένας χώρος μουσειακός ή επίσης χώροι εστίασης και προβολής των τοπικών προϊόντων και πώλησής τους. Πολλά μπορούν να γίνουν εκεί. Γκρινιάζουμε τόσο καιρό γιατί δεν γίνεται κάτι και ξαφνικά αρχίζουμε και συζητάμε γιατί να τα πάρει ένας ιδιώτης. Τόσα χρόνια τι κάναμε ρε παιδιά; Βάζω και το Επιμελητήριο μέσα», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει απέναντι πλευρά. Όλα είναι θέμα συζήτησης. Όλες οι πλευρές θέλουν το καλό της Καβάλας και την ανάπτυξη του κεντρικού λιμανιού. Δεν υπάρχει διάθεση κόντρας…»
Σε ερώτηση αναφορικά με το πως πιστεύει ότι θα αντιδράσουν στις θέσεις του, όσοι δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει απέναντι πλευρά. Όλα είναι θέμα συζήτησης. Όλες οι πλευρές θέλουν το καλό της Καβάλας και την ανάπτυξη του κεντρικού λιμανιού. Δεν υπάρχει διάθεση ούτε κόντρας ούτε κάτι άλλο. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε με ψυχραιμία αν ξαφνικά έρθει κάποιος επενδυτής που έχει ένα πλάνο, ένα όραμα ή έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρέπει να τον δούμε και να τον ακούσουμε κι από εκεί και πέρα να αξιολογήσουμε το τι πρόκειται να γίνει».
«Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε εμπόδιο, τουλάχιστον σε συζητήσεις, που στο τέλος μπορεί να φέρουν κάτι θετικό για την περιοχή μας…»
«Σίγουρα δεν θέλουμε να χάνουμε ζωτικούς χώρους που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά εγώ λέω ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο, όπως θα θέλαμε όλοι μας. Δεν έχω κάτι χειροπιαστό, κάποιος που να ήρθε στο Επιμελητήριο να μου πει έχω αυτά τα σχέδια για το λιμάνι. Αν έχει πάει σε κάποιους άλλους και πιθανόν γνωρίζουν ας μας ενημερώσουν κι εμάς. Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε εμπόδιο, τουλάχιστον σε συζητήσεις, που στο τέλος μπορεί να φέρουν κάτι θετικό για την περιοχή μας. Να μην είμαστε αρνητικοί καταρχήν. Πολλές επενδύσεις έχουν γίνει και σε άλλα λιμάνια από ιδιώτες κι έχουν αξιοποιηθεί και σαν εκθεσιακοί και μουσειακοί χώροι κλπ. Ο ΟΛΚ ή το υπουργείο να μας ενημερώσουν κι εμείς θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση, χωρίς να έχουμε άρνηση να ακουστούν όλες οι γνώμες. Από εκεί και πέρα να αποφασίσει ο καθένας προς τα που θέλει να κινηθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.