Μέτρα προς τη θετική κατεύθυνση, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας.
«Θεωρώ ότι η αμεσότητα λήψης μέτρων και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης στο να επιβάλει αυτά τα οποία είχε προαναγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δείχνουν και τον βηματισμό που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτίδης.
«Παράλληλα όμως με αυτά τα μέτρα απαιτείται και η μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επενδύσεων…»
«Εάν όλα αυτά τα μέτρα ψηφιστούν άμεσα θα δείξουν την κατεύθυνση που θέλει η νέα κυβέρνηση, για να αυξήσει την παραγωγικότητα μέσω της μείωσης των φόρων και τη δημιουργία νέων επενδύσεων. Αυτό δείχνει η πρόθεση για τη μείωση του Φ.Π.Α., η μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος διετίας. Είναι μέτρα τα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό λέγαμε ότι έπρεπε να μειωθούν ή να καταργηθούν, καθώς αποτελούσαν τροχοπέδη για τη χώρα και την οικονομία. Παράλληλα όμως με αυτά τα μέτρα απαιτείται και η μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει τις νέες επενδύσεις. Νομίζω ότι θα είναι ένας ταυτόχρονος βηματισμός γιατί από μόνο του κανένα από τα δύο δεν μπορεί να σταθεί και να φέρει την ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.
«Η μείωση των φόρων θα φέρει προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην είναι απαραίτητα τόσα πολλά μέτρα όπως είχαμε μέχρι σήμερα…»
«Αυτό που δείχνει πάντως στην πρώτη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση είναι ότι θα φέρει άμεσα αυτά τα μέτρα προς ψήφιση. Δείχνει μόνο θετικά σημάδια και αυτό είναι κάτι που αποκομίζουμε όλοι, το να δοθεί δηλαδή μία ανάσα στην κατάσταση που υπήρχε μέχρι τώρα. Πρέπει όμως να τα δούμε να εφαρμόζονται και στην πράξη. Βλέπω ότι υπάρχει μία εμπιστοσύνη στον κόσμο της αγοράς προς τη νέα κυβέρνηση, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν αυτά γίνονται με μικρές τροποποιήσεις δείχνουν την τάση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει όλα αυτά που λέει και αυτό είναι το σημαντικότερο Εάν όλα αυτά που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και θα φέρει προς ψήφιση πολύ σύντομα πριν τον Αύγουστο γίνουν πράξη, νομίζω ότι δείχνουν τον βηματισμό, την πορεία και τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Η μείωση των φόρων θα φέρει προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην είναι απαραίτητα τόσα πολλά μέτρα όπως είχαμε μέχρι σήμερα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.
Τα όσα προβλέπει το σχέδιο της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας
-Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ.
-Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
-Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
-Μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
-Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
-Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
-Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
-Μείωση του Φ.Π.Α. με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.