Τρία σημαντικά εμβόλια θα πρέπει να κάνουν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με πρώτο στη σειρά αυτό της γρίπης και στη συνέχεια, σε εύθετο χρόνο, αυτά του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.
Αυτό τονίζει με έμφαση σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.
Εφόσον εμβολιάζονται περισσότεροι θα έχουμε λιγότερες προσβολές από γρίπη και φυσικά λιγότερους θανάτους
«Μετά την αμφισβήτηση που υπήρξε το 2010, αυτό που παρατηρούμε πλέον είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον εμβολιάζονται περισσότεροι θα έχουμε λιγότερες προσβολές από γρίπη και φυσικά λιγότερους θανάτους. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή άνω των 60 ετών, οι παχύσαρκοι, καπνιστές, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά. Θα έλεγα επίσης ότι όποιος άλλος θέλει να το κάνει, παρά το ότι είναι υγιής και δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, καλό θα είναι να το κάνει, από το να ταλαιπωρηθεί από μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση από τη γρίπη», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Καλό θα είναι να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη. Αυτή η περίοδος και ακόμη καλύτερα τον Νοέμβριο είναι η καταλληλότερη για τον εμβολιασμό
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας «καλό θα είναι να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να κάνουμε το εμβόλιο για τη γρίπη. Αυτή η περίοδος και ακόμη καλύτερα τον Νοέμβριο είναι η καταλληλότερη για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, επειδή ως συνήθως η επιδημία αρχίζει μετά τα Χριστούγεννα και διαρκεί δυο με τρεις μήνες. Άρα το άτομο που θα εμβολιαστεί θα έχει τα αντισώματα και θα καλύψει όλο αυτό το διάστημα. Το εμβόλιο είναι ακίνδυνο, δεν προκαλεί τίποτα κι όλα αυτά που συζητούνταν κάποτε, προφανώς δεν ισχύουν. Το μόνο, ας πούμε θέμα του, είναι ότι πρέπει κάθε χρόνο να το ανανεώνουμε, διότι μας καλύπτει περίπου πέντε μήνες».
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα, αλλά και το αντιτετανικό εμβόλιο
«Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτά του πνευμονιόκοκκου (δυο δόσεις) και του έρπητα ζωστήρα. Συγκεκριμένα το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα πρέπει να γίνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα αν έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά ή όχι, ενώ του πνευμονιόκοκκου από τα 65 έτη και άνω. Επίσης, να μη ξεχνάμε και το αντιτετανικό εμβόλιο, το οποίο γίνεται κάθε δέκα χρόνια για όλες τις ηλικίες», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
Ακόμη κι ένας γιατρός αν λέει τα αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα κάνει μεγάλη ζημιά
Ερωτηθείς σχετικά με το αν παίζουν ρόλο τα τηλεοπτικά σποτ στην αύξηση του αριθμού όσων εμβολιάζονται, απάντησε: «Σίγουρα παίζουν ρόλο και τα τηλεοπτικά σποτ, αλλά κυρίως αυτοί που διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο είναι οι γιατροί. Έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και την πειθώ του γιατρού, καθώς θα πρέπει να είναι κοντά στην επιστημονική μέθοδο και τεκμηρίωση, να είναι πειθαρχημένος, ώστε και ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ακόμη κι ένας γιατρός αν λέει τα αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα κάνει μεγάλη ζημιά».