Ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού την περίοδο 2017 – 2018, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή (17/11) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. συζητήθηκαν θέματα στη βάση των σχεδίων – μνημονίων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (οδικό δίκτυο), με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της Θάσου, ύστερα από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2016 που έπληξαν το νησί, καθώς και στην προστασία των ορεινών όγκων, που λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, ευνοούν τη χιονόπτωση και τον παγετό.
Θ. Μαρκόπουλος: «Παρά τις δυσκολίες, είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μια θεομηνία»
«Υπάρχουν δυσκολίες και περιορισμένοι πόροι, ωστόσο μπορώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο που οφείλουμε, για να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη θεομηνία. Αν όμως πρόκειται για κάτι που φεύγει από τα όρια κι είναι μεγάλο σαν φαινόμενο, εκεί δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Έχουμε ανησυχήσει μ’ αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στην Δυτική Αττική. Το θέμα της αντιμετώπισης των θεομηνιών δεν αρχίζει και δεν τελειώνει όταν έχουμε τη χιονόπτωση και τη βροχή. Η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίζει όταν σχεδιάζουμε ένα έργο, όταν πρέπει να λαμβάνουμε μέριμνα για τη διαχείριση του περιβάλλοντος ή να κάνουμε εκ των προτέρων ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα», τόνισε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.
«Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί κάτι υπέρμετρα μεγάλο…»
Ερωτηθείς ειδικά για το νησί της Θάσου και τον βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει εκεί, ενόψει του χειμώνα, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Διαθέσαμε ένα μεγάλο ποσό για να γίνουν έργα στις πλαγιές, που βοηθούν στο να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συγκράτηση του νερού στο έδαφος σε ένα ψηλό σημείο. Θα ήταν πιο εύκολο σε μας να κάνουμε έργα εκεί όπου μας ζητείται και φαίνονται. Όμως αυτά μόνο κατά ένα μέρος μπορούν να μας βοηθήσουν. Ουσιαστική βοήθεια θα έχουμε από τις παρεμβάσεις που γίνονται ψηλότερα για να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Στο φυσιολογικό πλαίσιο και λίγο πάνω από αυτό, μπορούμε να διαχειριστούμε μια κρίση, παρά τις δυσκολίες που έχουμε. Δεν είναι εύκολο όμως να αντιμετωπιστεί κάτι υπέρμετρα μεγάλο. Εκεί θα αξιολογήσουμε το πρόβλημα. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την περσινή μας εμπειρία και γι’ αυτό ζητάμε απ’ όλους να μας απαντήσουν για τον βαθμό ετοιμότητάς τους».
Σ. Κιβράκης: «Οδηγός» ο περσινός δύσκολος χειμώνας – Υπάρχει απόθεμα σε αλάτι, έγιναν και νέες παραγγελίες
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, ο οποίος επισήμανε: «Ο περσινός δύσκολος χειμώνας μπορεί να είναι «οδηγός» μας για φέτος. Σίγουρα, περιστατικά όπως πέρυσι, αξιοποιούνται και μπαίνουν στον σχεδιασμό μας, ο οποίος αναβαθμίζεται. Όλα αυτά είναι εμπειρίες. Κύριος στόχος μας είναι όταν έχουμε χιονοπτώσεις να είναι καθαρό και προσπελάσιμο το οδικό δίκτυο από τους πολίτες, τα οχήματα και τις υπηρεσίες, προκειμένου να συνεχιστεί η κοινωνική ζωή της περιοχής μας. Επίσης, μας ενδιαφέρει να δούμε τον βαθμό ετοιμότητας αυτών που έχουν την ευθύνη, δηλαδή η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, οι δήμοι στο δικό τους δίκτυο, όπως και η Εγνατία Οδός που η ίδια έχει την ευθύνη για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα».
Ερωτηθείς από τον «Ενήμερο» και το Kavala Web News αναφορικά με το αν υπάρχει επάρκεια σε αλάτι, ο κ. Κιβράκης απάντησε: «Υπάρχει απόθεμα από πέρυσι κι όπως ενημερώθηκαν έχουν γίνει και νέες παραγγελίες για να προσαρμόσουμε την τακτική μας από εδώ και πέρα ενόψει του χειμώνα».