Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025

Ένα βήμα πριν το λουκέτο η πλειοψηφία των καβαλιώτικων επιχειρήσεων

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Πολύ ανησυχητική χαρακτηρίζεται η πορεία των επιχειρήσεων Ν. Καβάλας μετά τη σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Financial Business Systems Δρ. Καμπούρης και Συνεργάτες (FBS).

Σημειώνεται σύμφωνα με την μελέτη της FBS ότι το έτος 2008 το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηριζόταν ως χαμηλού πιστωτικού κινδύνου ήταν στο 65,47%. Στο αποκορύφωμα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, 2015, το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως χαμηλού πιστωτικού κινδύνου είναι μόλις στο 16,91%

Από το 2008, πριν η Ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά «συνεχής ύφεσης», το ποσοστό των επιχειρήσεων του Ν. Καβάλας που χαρακτηριζόταν με «μέσου πιστωτικού κινδύνου» αναλογούσε στο 15,83%. Στον πυρήνα της Κρίσης, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30,15% με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να «μεταπηδά» από την χαμηλότερη κατηγορία (Χαμηλός Πιστωτικός Κίνδυνος) στη μέση (Μέσος Πιστωτικός Κίνδυνος).

Το 2015 το ποσοστό των επιχειρήσεων στο Ν. Καβάλας που χαρακτηρίζεται υψηλού πιστωτικού κινδύνου ανέρχεται στο 52,94%, συντριπτικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση του 2008 όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 18,70%. Ένα ποσοστό πολύ ανησυχητικό, το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά για την βιωσιμότητα και τις προοπτικές των επιχειρήσεων αλλά και ταυτόχρονα να προβληματίζει έντονα τις παραγωγικές επιχειρηματικές τάξεις. Αναλυτικότερα αν σταθούμε στο 2015, και παρατηρήσουμε με περισσότερο προσεκτική ανάλυση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα παρατηρήσουμε πως το 17,65% των επιχειρήσεων του Ν. Καβάλας έχουν υψηλό κίνδυνο για πτώχευση. Ενώ το 35,29% των επιχειρήσεων του δείγματος χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αναγκαία η χρηματοδοτική και λειτουργική αναδιοργάνωση της επιχείρησης, μέσα από κάποιο πλαίσιο εξυγίανσης, με την ευρεία έννοια του όρου (Κώδικας δεοντολογίας, Εξωδικαστικός Μηχανισμός, Προπτωχευτικός Κώδικας)

Επίπεδο βιωσιμότητας Επιχειρήσεων 2015

Η μελέτη αυτή συντάχθηκε από την FBS στα πλαίσια της έκθεσης KAVALA EXPO 2017, στην οποία παρουσιάσαμε το θέμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Για την Financial Business Systems

Άγγελος Καμπούρης

Χρηματοοικονομικός Αναλυτής

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θετικό πρώτο βήμα οι αυξήσεις στους μισθούς των ένστολων

Νίκος 'Ιμβρος: Θα ήταν αχαριστία μετά από τόσα χρόνια...

Σχεδόν έτοιμο το αμαξοστάσιο του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Καβάλας

Στράτος Μακρογιαννίδης: Θα έχουμε τα δικά μας καύσιμα και...

Γιάννης Κελγιώργης: Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν

«Αν δεν βελτιωθεί η τσέπη του καταναλωτή, δεν πρόκειται...

Δήλωση του δήμαρχου Θάσου για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια

Ο Δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης έκανε την παρακάτω δήλωση: Μετά...

Επιστημονική συνάντηση: «Ιχνηλατώντας το Βυζαντινό κάστρο της Χριστουπόλεως»

Την πραγματοποίηση της επιστημονικής συνάντησης που διοργανώνει η ΠΑΜΘ/ΠΕ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Διαμορφώνουμε ένα Ε.Σ.Υ. διαφανές και αποτελεσματικό για τους πολίτες»

«Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το κράτος κρίνεται καθημερινά,...

1,2 εκατ ευρώ για την ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Καβάλας

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υποδέχθηκε...