Δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις από τώρα για την πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έκανε πρόσφατα την επανεμφάνισή του στην χώρα μας, επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Πριν από τρία χρόνια περίπου είχαμε στην χώρα μας επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, η οποία κράτησε καιρό και παράλληλα είχαμε και αρκετά κρούσματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από την αντιμετώπιση των κουνουπιών με τα προγράμματα καταπολέμησης που έχουμε για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εστίες τους», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.
Νούμερο ένα κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών το κουνούπι πάνω στην γη
Όπως με έμφαση υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, το κουνούπι είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, ένας «δολοφόνος», πάνω στην γη, αφού είναι αυτό που μεταδίδει τις περισσότερες ασθένειες γενικά, προκαλώντας τους περισσότερους θανάτους, όχι μόνο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά κυρίως της ελονοσίας, την οποία οι ειδικοί φοβούνται περισσότερο, αλλά και των εγκεφαλίτιδων που προκαλεί το τσίμπημά τους.
«Θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε…»
«Από την μεριά μας προσπαθούμε να ελέγξουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Οι πολίτες από την άλλη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να τα αποφεύγουν το δυνατό περισσότερο. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση από τώρα για το πώς θα εξελιχθεί το θέμα με την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Βλέπω πάντως ότι υπάρχει αρκετή ανοσία στον πληθυσμό, όμως είναι ιός που μεταφέρεται με τα αποδημητικά πτηνά και δεν ξέρουμε πως θα πάει. Πάντα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε είτε έχουμε είτε όχι επιδημίες. Είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν και άρα μπορεί να συμβούν ξανά», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο Χρήστος Παπαδόπουλος.