Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025

Ελαιοχώρι: Παρίστανε τον υπάλληλο της Δ.Ε.Η και «ξάφρισε» 84χρονη

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την Πέμπτη (8-2-2017) το πρωί, στο Ελαιοχώρι της Καβάλας, με δόλιο τρόπο αφαίρεσε χρηματικό ποσό από 84χρονη ημεδαπή.

Αναλυτικότερα, ο δράστης, μετέβη στην οικία της 84χρονης, όπου προσποιούμενος υπάλληλο της ΔΕΗ πραγματοποίησε «έλεγχο» στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού.

Κατά τον υποτιθέμενο έλεγχο, προφασίστηκε την ύπαρξη διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος και κινδύνου πυρκαγιάς, πείθοντας ταυτόχρονα την ηλικιωμένη  να συγκεντρώσει σε μία σακούλα τα χρήματα που διατηρούσε και να τα τοποθετήσει έξω από το σπίτι.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας διάφορες άλλες προφάσεις παρακίνησε την 84χρονη να εισέλθει στην οικία και εκμεταλλευόμενος την ολιγόλεπτη απασχόληση της, αφαίρεσε τη σακούλα με τα χρήματα και τράπηκε σε φυγή. (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό ξεπερνά τις 3.500 ευρώ)

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ελευθερούπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας.

Στο Καλαμπάκι Δράμας

Ανάλογο περιστατικό συνέβη την Τρίτη (6-2-2017) το πρωί στο Καλαμπάκι Δράμας.

Δύο άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., εισήλθαν στην οικία 85χρονης στο Καλαμπάκι Δράμας, όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και 2 βιβλιάρια τράπεζας και ακολούθως διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για ηλικιωμένους.

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά  και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εγκρίθηκε η μελέτη για τον νέο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βύρωνα

Από την Ιερά Μητρόπολη γίνεται γνωστό ότι, μετά από...

Καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας το τριήμερο του Πάσχα

Γέμισαν τα ξενοδοχεία της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής...

Καβάλα: Προσπάθησαν να διαρρήξουν κατάστημα

Συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω τις πρώτες πρωινές ώρες της 22-4-2025 στην...

Επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων στο Νοσοκομείο Καβάλας

Από τον Μάιο 2025 επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων για...

Ημέρα Καριέρας στη Θάσο

Από το Σωματείο Επαγγελματιών Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Είσαι μια μοναχική φωνή; Συνέχισε να μιλάς

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Χθες μιλούσαμε για την ελληνική γλώσσα...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο Χρήστος Ταμανάς υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την τοπική κοινωνία της Θάσου»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας...

Καβάλα: Διέρρηξαν σπίτι και ταξί

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης...