Το 1o ΕΠΑΛ Καβάλας κατά τη διετία 2016-18 θα συμμετάσχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ2 – Σχολικές συμπράξεις, με τίτλο «WEB 2.0 TOOLS IN EDUCATIOΝ» και κωδικό εγκεκριμένου σχεδίου 2016-1-TR01-KA219-034289_7 το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ας σημειωθεί ότι το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας την παρούσα σχολική χρονιά συμμετέχει σε τρία εγκεκριμένα προγράμματα Erasmus+ / Δράση ΚΑ2.Στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας θα συνεργαστεί με άλλα 7 ευρωπαϊκά σχολεία από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης:
Kirsehir & Ankara (Τουρκία)
Muro LUCANO (Ιταλία)
Tetovo (FYROM)
Sliven (Βουλγαρία)
Granada (Ισπανία)
Buchurest (Ρουμανία).
Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η προσαρμογή στις νέες προσεγγίσεις, μεθόδους και τεχνικές της εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και δεξιοτήτων ΤΠΕ και εργαλείων WEB 2.0 ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές. Θα αξιοποιηθούν ενεργητικές και καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους μαθητές βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις, νέες και επίκαιρες ικανότητες και παράλληλα τους βοηθούν να εμπεδώσουν νέες στάσεις και συμπεριφορές. Η συνεργασία των σχολείων θα επιτευχθεί με τη διεξαγωγή 5 διεθνικών συναντήσεων και αδιάκοπη επικοινωνία με διάφορους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο λοιπόν του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ήδη η 1η διεθνική συνάντηση στο Κιρσεχίρ της Τουρκίας όπου και εδρεύει το σχολείο – συντονιστής της σύμπραξης κατά το διάστημα από 17 ως 19 Ιανουαρίου 2017, στην οποία το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τρεις εκπαιδευτικούς του.
Τα οφέλη από την υλοποίηση της Σχολικής Σύμπραξης Erasmus+ προσδοκάται να είναι πολλά για το σχολείο και την τοπική κοινωνία. Οι καθηγητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς παιδαγωγικού περιεχομένου και να πειραματιστούν σε νέες διδακτικές μεθόδους. Το Πρόγραμμα Erasmus+ εξάλλου, δίνοντας στην τοπική κοινωνία τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και εμπλοκής γονέων, φορέων, δήμου κ.ά. επιδιώκει να φέρει κοντά τους ευρωπαϊκούς λαούς και πολιτισμούς.