spot_img

Τελευταία Θέματα

spot_img

spot_img
spot_img

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

spot_img

Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα

Φώτης Πούλος: Για την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση / Απαιτείται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε συγκράτηση των τιμών / Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, την αύξηση της επιδότησης στα 15 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (30/9).

“Μαζί με την έκπτωση από τα διυλιστήρια η συνολική ελάφρυνση στην τιμή του diesel κίνησης θα φτάσει περίπου τα 20 λεπτά ανά λίτρο, ωστόσο αυτή η μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς συνολικά θα διαμορφωθεί στα 1,95 ευρώ το λίτρο, τιμή και πάλι πολύ αυξημένη”, ανέφερε αρχικά ο κ. Πούλος.

Καμία ανακοίνωση για την βενζίνη, η οποία “φλερτάρει” με τα 2,30 ευρώ το λίτρο

Όσον αφορά την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση για αυτήν με την τιμή της σήμερα να φτάνει στα 2,20 ευρώ το λίτρο και δυστυχώς η προοπτική λέει ότι μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 2,30 ευρώ το λίτρο. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια σταθεροποίηση, σταμάτησαν οι μεγάλες αυξήσεις, όμως δεν μιλάμε για πτώση αξίας λόγου. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα ηρεμήσουμε. Ακόμη όμως κι αν ο πόλεμος θα απαιτούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Πούλος.

Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών

“Το πετρέλαιο κίνησης είναι αυτό που κινεί όλη την αγορά, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Είναι ουσιαστικά είδος πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη τιμή του αυξάνει την ακρίβεια και πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το μεγάλο αυτό κόστος. Υπάρχει τρομακτική αύξηση σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Όσον αφορά το αίτημά μας για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν επιστολές του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε., αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει θετική απάντηση. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών και του κακού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή”, επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον “Ε” ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Απαράδεκτο αυτό πού γίνεται τα τελευταία χρόνια με το επίδομα θέρμανσης – Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Πούλος τόνισε: “Αν άνοιγε σήμερα η τιμή θα ήταν κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο. Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός για τιμή κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο είναι και πάλι πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα βαρέλι των 200 λίτρων χρειάζεται 350 ευρώ για να γεμίσει. Που θα τα βρει αυτά ένας συνταξιούχος ή μια οικογένεια για να ζεσταθεί καθώς και αυτό την προσέχει μήπως δεν βγαίνει. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης κι αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι κάτι απαράδεκτο. Έχει μειωθεί υπερβολικά και η εκκαθάριση γίνεται στα τέλη Μαΐου. Τι να τα κάνει τότε ο καταναλωτής τα χρήματα που μπορεί να είναι και μειωμένα. Έπρεπε να βρεθεί ένας πιο γενναίος τρόπος για μεγαλύτερη επίδοτηση και να δίνεται άμεσα αυτή. Νομίζω ότι θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ