Η επιμέλεια των παιδιών μετά τον χωρισμό αποτελεί ένα καυτό θέμα που βασανίζει πολλούς χωρισμένους πατέρες, φέρνοντας άγχος, αϋπνίες και αβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο. Η ανησυχία μετά τον χωρισμό για την απώλεια της καθημερινής επαφής με τα παιδιά τους και τον περιορισμό του ρόλου τους ως πατέρες, βαραίνει αβάσταχτα τους ώμους τους. Η δυσκολία διατήρησης μιας υγιούς και ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά τους, αποτελεί ένα καυτό θέμα που τους απασχολεί έντονα. Το νομολογιακό κατεστημένο να ανατίθεται στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκλειστική επιμέλεια των τέκνων στην μητέρα τους δημιουργεί σε πολλούς χωρισμένους πατέρες ένα μεγάλο άγχος και ευθύνη για την σωστή ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών τους.
Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε το σημερινό βίντεό μας.
Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζουν είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Ξεκινάμε κατευθείαν το θέμα μας.
Ποια η νομική λύση στο θέμα της επιμέλειας για τους χωρισμένους πατέρες:
Προτείνω μια προσέγγιση με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, εστιάζοντας στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή τους, βάσει του νέου νόμου 4800/21.
1. Γνωριμία με το νομικό πλαίσιο μετά το ν. 4800/21:
Ενημερωθείτε για το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει την επιμέλεια στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις.
Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο οικογενειακό δικηγόρο για εξατομικευμένη νομική συμβουλή και νομική υποστήριξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της δικής σας περίπτωσης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφορετική.
2. Διεκδίκηση της κοινής επιμέλειας (συνεπιμέλειας):
Εξετάστε το ενδεχόμενο διεκδίκησης της κοινής επιμέλειας, η οποία διασφαλίζει την ίση και ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών.
Η κοινή επιμέλεια βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνεχής και ισότιμη παρουσία και των δύο γονέων ωφελεί ψυχοσυναισθηματικά την ανάπτυξη των παιδιών.
3. Επικοινωνία και διαμεσολάβηση:
Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την πρώην σας σύντροφο και τα ανήλικα τέκνα σας, θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών.
Εξετάστε την εναλλακτική λύση της διαμεσολάβησης με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου διαμεσολαβητή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επιμέλεια.
4. Αποδεικτικά στοιχεία:
Συλλέξτε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που ενισχύουν την θέση σας, όπως ιατρικές γνωματεύσεις, βεβαιώσεις σχολείου, μαρτυρίες κτλ.
5. Δικαστική προσφυγή:
Σε περίπτωση αδυναμίας συνεννόησης, η προσφυγή στο δικαστήριο από νωρίς μπορεί να αποτελέσει ύστατη λύση.
Η δικαστική διαμάχη μπορεί να είναι χρονοβόρα, ψυχοφθόρα και οικονομικά επιβαρυντική, γι’ αυτό η εξάντληση εναλλακτικών λύσεων είναι προτιμότερη.
Θυμηθείτε: Το συμφέρον των παιδιών υπερισχύει κάθε άλλης σκέψης ή επιθυμίας.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo blog μου:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/02/synepimeleia.html
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr