Δεκατρείς (13) γυναικοκτονίες συγκλόνισαν τη χώρα μέσα στο 2021. Εσπευσμένα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει με γενικές οδηγίες προς τις Εισαγγελίες όλης της Επικράτειας.
Γειά σας, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω, όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Υπενθυμίζω και πάλι να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Πάμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας για να μη χρονοτριβούμε.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας, εξέδωσε την 3η Νοεμβρίου 2021 την υπ΄ αριθ. 12 εγκύκλιο με θέμα την ενδοοικογενειακή βία. Με την εγκύκλιο αυτή εφιστάται η προσοχή στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας και δίδονται γενικές οδηγίες που «στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που εμφανίζεται με την ειδική παθογένεια της ενδοοικογενειακής βίας». Στην εγκύκλιο αυτή γίνεται ειδικά η χρήση του όρου «γυναικοκτονία». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τονίζει ότι:
“παρά τη σχετική επάρκεια του νομικού μας Πλαισίου, με την προσαρμογή του σε αυξημένης τυπικής ισχύος διεθνή κείμενα και την ουσιαστικοποίηση της παρεχόμενης προστασίας με την αναδιαμόρφωση των σχετικών ποινικών διατάξεων του νέου ΠΚ, διαπιστώνεται, δυστυχώς, έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, όπως προαναφέρεται, σε βάρος των γυναικών.”
“Με συχνότητα πλέον, σχετικές απαξιολογικές συμπεριφορές διακρίνονται από ανησυχητική, εντεινόμενη και άμετρη βία. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξελίσσονται ακόμη και σε κατάφωρη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία.
Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο «γυναικοκτονία» και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ. διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες είναι διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή.”
…. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη δ/νση:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/11/endooikogeneiaki-via.html
Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr