Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα και σας απασχολεί το θέμα του χρόνου επικοινωνίας τέκνου, παρακολουθήσετε και το σημερινό βίντεό μας.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Στο σημείο αυτό πριν ξεκινήσουμε να σας υπενθυμίσω όπως πάντα να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.
Λοιπόν στο προηγούμενο βίντεο μιλήσαμε για το μαχητό τεκμήριο 1/3 επικοινωνίας τέκνων και ήταν μεγάλη η ανταπόκρισή σας με επικοινωνία και σχόλια επί του θέματος αυτού και σας ευχαριστώ. Σήμερα θα δούμε πως επί λέξει ερμηνεύουν τα δικαστήρια με δικαστικές αποφάσεις τους τον υπολογισμό του 1/3 του εν λόγω μαχητού συνολικού χρόνου επικοινωνίας.
Καταρχήν να πούμε ότι η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαμονή του παιδιού στην οικία του γονέα, αλλά και άλλες μορφές επαφής, με φυσική παρουσία (λ.χ. ο γονέας δειπνεί με το παιδί ή το συνοδεύει σε δραστηριότητες) ή όχι (λ.χ. βιντεοκλήση, απλή τηλεφωνική επικοινωνία). Ωστόσο, η επικοινωνία χωρίς φυσική παρουσία δεν προσμετράται για τον υπολογισμό του 1/3, όπως ρητά προβλέπεται στο 3ο εδάφιο άρθ. 1520 Α.Κ.
Σύμφωνα με την νομολογία δικαστηρίων υπολογισμός του ενός τρίτου (1/3) του χρόνου του συνολικού χρόνου του παιδιού πρέπει κατά κανόνα να ερμηνευτεί ως το ένα τρίτο (1/3) της κάθε χρονικής περιόδου που διανύει το παιδί στη ζωή του (σχολική χρονιά, θερινές ή εορταστικές διακοπές κ.ο.κ.), Στον υπολογισμό αυτό δεν ενδιαφέρει ο στενός εννοιοκρατικός και μαθηματικός υπολογισμός του 1/3 εκ του συνόλου των ημερών ενός έτους.
Η επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα δεν πρέπει να διαταράσσει την «καθημερινότητα» του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ο γονέας που επιδιώκει διευρυμένη επικοινωνία μπορεί και οφείλει να υλοποιήσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού, που έχει συμφωνηθεί από τους δύο γονείς ή έχει οριστεί από το δικαστήριο.
Η μέριμνα να μη διαταραχθεί η σχολική φοίτηση και καθημερινότητα των παιδιών δεν θα πρέπει να οδηγεί στη λύση τα παιδιά να διαμένουν όλες τις εργάσιμες ημέρες με τον γονέα που έχει την επιμέλεια και όλα τα Σαββατοκύριακα και διακοπές με τον άλλο γονέα. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα μεγάλες στρεβλώσεις στην ανάπτυξη της σχέσης των παιδιών με καθένα από τους δύο γονείς.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo blog μου:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/07/epikoinonia-maxito-enos-tritou%20.html
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr