Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Είναι υποχρεωτική η παρουσία δύο δικηγόρων για το συναινετικό διαζύγιο;

Ημέρα:

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν σκέφτεστε να χωρίσετε με συναινετικό διαζύγιο τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

Να σας υπενθυμίσω για να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Πάμε λοιπόν κατευθείαν να μιλήσουμε χωρίς καμιά καθυστέρηση για το σημερινό θέμα μας.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο είναι, αν χρειάζονται οι σύζυγοι έναν ή δύο δικηγόρους για να βγάλουν συναινετικό. Ρωτούν:

“Αν έχω μόνο έναν δικηγόρο, θα μπορέσει να εκπροσωπήσει και τους δύο συζύγους;” ή “βγαίνει το συναινετικό με κοινό δικηγόρο?

“Μια γνωστή ή ένας φίλος, μου είπε ότι χρειάζεται μόνο ένας δικηγόρος για να εκδώσει συναινετικό διαζύγιο.”

Πολλοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη πληροφόρηση ή είναι σε άγνοια για το πόσοι δικηγόροι χρειάζονται στο συναινετικό διαζύγιο και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε σήμερα για το σημαντικό αυτό θέμα.

Καταρχήν να επισημάνουμε:

1. την αύξηση των συναινετικών διαζυγίων και

2. ότι τα συναινετικά διαζύγια αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των διαζυγίων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα 7-8 στα 10 διαζύγια που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι συναινετικά διαζύγια. Είναι συνήθως πιο γρήγορα και λιγότερο δαπανηρά από τα κατ’ αντιδικία διαζύγια. Επιπλέον, τα συναινετικά διαζύγια επιτρέπουν στους συζύγους να διατηρήσουν μια καλύτερη σχέση μετά το διαζύγιο, κάτι που είναι σημαντικό για τα παιδιά.

Ωστόσο, τα συναινετικά διαζύγια δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση,  όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συζύγων σχετικά με ζητήματα γονικής μέριμνας ή περιουσιακών διαφορών τους.

Με το άρθρο 22 παρ.2 Ν.4509/2017 από 22.12.2017 αντικαταστάθηκε αρχικά το άρθρο 1441 ΑΚ και καθιερώνεται το συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη έως σήμερα και όχι με δικαστική απόφαση. Από 22.12.2017  μετά την εκ νέου αντικατάστασή του άρθρου αυτού με το άρθρο 4 Ν. 4800/2021 δεν άλλαξε κάτι έως και σήμερα ως προς το ότι είναι υποχρεωτική η σύμπραξη και παράσταση δύο δικηγόρων από κάθε μέρος, έναν για κάθε σύζυγο για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.

Βάσει των παρ. 1 και 4 του εν λόγω άρθρου 1441 ΑΚ, όπως ισχύει χρειάζεται η παρουσία και υπογραφή ή ψηφιακή σύμπραξη  επί άυλου διαζυγίου πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από τους συζύγους και για την συμφωνία των συζύγων και για τη συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου.

Ο νομοθέτης προφανώς λόγω του ότι δεν εκδίδεται πλέον συναινετικό διαζύγιο με δικαστική απόφαση, όπως με το προηγούμενο καθεστώς δηλ. πριν από 22.12.2017 και  για υποκατάσταση  της απουσίας του δικαστικού ελέγχου των όρων και συμφωνιών συναινετικού διαζυγίου ορίζει υποχρεωτική την σύμπραξη, παράσταση και υπογραφή των συμφωνιών αυτών και από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συζύγων έναν για κάθε πλευρά. Με το προηγούμενο καθεστώς δεν ήταν υποχρεωτική η παράσταση δύο δικηγόρων έναν από κάθε πλευρά, γιατί εκδίδονταν δικαστική απόφαση και γινόταν δικαστικός έλεγχος των συμφωνιών ως προς την εγκυρότητα και νομιμότητα τους.

Συνεπώς δεν μπορούν οι σύζυγοι να εκπροσωπηθούν με κοινό δικηγόρο στη διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου με βάσει το άρθρο 1441 Α.Κ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/10/synainetikodiazygio.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...