Σήμερα θα μιλήσουμε για τις 5 σημαντικές αλλαγές στο συναινετικό διαζύγιο με το νέο νόμο 4800/2021.
Θέλεις να βγάλεις συναινετικό διαζύγιο; Θέλεις να ξέρεις τι άλλαξε με το νέο νόμο;
Αν είσαι σε διάσταση και σκέφτεσαι να πάρεις συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει να γνωρίζεις όλες τις πρόσφατες αλλαγές. Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Να σας ενημερώσω καταρχήν ότι για το συναινετικό διαζύγιο εξακολουθούν να χρειάζονται δύο δικηγόροι ένας για κάθε σύζυγο, που θα συντάξουν από κοινού τις συμφωνίες των συζύγων για το συναινετικό διαζύγιο και ένας συμβολαιογράφος, που θα ενσωματώσει τις συμφωνίες αυτές στο συμβόλαιο του, θα βεβαιώσει τη λύση του γάμου και θα επικυρώσει τις συμφωνίες των συζύγων.
Αλλαγές στο συναινετικό διαζύγιο, που ισχύουν από τη δημοσίευση στις 21-5-2021, επέφερε με το άρθρο 4 ο νέος νόμος 4800/2021, που αντικατέστησε το άρθρο 1441 Α.Κ., (ΦΕΚ Α 81/21-5-2021). Οι 5 σημαντικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
- Παραμένει η απαιτούμενη έγγραφη συμφωνία των συζύγων για συναινετική λύση γάμου και για την κατανομή γονικής μέριμνας, επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής ανηλίκων τέκνων. Ωστόσο η θεώρηση γνήσιου υπογραφής των συζύγων στις έγγραφες συμφωνίες τους γίνεται πλέον όχι από την Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου αλλά σε μία από τις κατά νόμον διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. (άρθρο 11 παρ. 1 Ν.2690/99, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 Ν.3345/2005).
Κατά συνέπεια η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, υπάγεται στις δικαστικές αρχές, οπότε δεν είναι πλέον αρμόδια υπηρεσία για τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής
- Εισάγεται εναλλακτικά, αντί της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων η δυνατότητα κοινής ψηφιακής τους δήλωσης με παρουσία ή ψηφιακή σύμπραξη των πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης.
- Η ισχύς πλέον της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων ή η κοινή ψηφιακή δήλωση τους που είναι τουλάχιστον για δύο έτη, παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr