Σήμερα στο Δ΄ ΜΕΡΟΣ μιας σειράς βίντεο θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων – τέκνων, που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τα επόμενα άρθρα αυτών, που αναλύσαμε στο Γ’ ΜΕΡΟΣ, δηλαδή για τα άρθρα 18 έως και το τελευταίο άρθρο 23 του σχεδίου νόμου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω για τις εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.
Σήμερα θα κάνω μια σύντομη αναφορά για τις μεταβατικές διατάξεις σχεδίου νόμου, ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου. Στο τέλος θα σας εκθέσω την προσωπική μου γνώμη για το νέο σχέδιο νόμου.
Αν είστε έτοιμοι πάμε να δούμε αμέσως τις αλλαγές, που έχουν γίνει με τα παραπάνω άρθρα και ξεκινάμε με το άρθρο 18.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Το Άρθρο 18 αφορά την εφαρμογή των Κεφαλαίων Β’ για τις ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ και ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γ΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ σε εκκρεμείς υποθέσεις. Το εν λόγω άρθρο ορίζει:
“Τα Κεφάλαια Β’ και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ή την επικοινωνία με το τέκνο, που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.”
Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης επιδιώκεται η εφαρμογή των κεφαλαίων Β’ και Γ’ του νόμου και στις υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση καθώς και η δυνατότητα δικαστικής επαναρύθμισης των σχετικών προγενέστερων συμφωνιών των γονέων, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν ομοιόμορφη ρύθμιση συναφών κατά αντικείμενων περιπτώσεων.
Άρθρο 19 – Μεταβατική διάταξη για τα τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος
Το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα εφαρμόζεται και σε τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.
Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης επιδιώκεται η εφαρμογή του άρθρου 1515 του Αστικού Κώδικα και στις περιπτώσεις που ο πατέρας αναγνώρισε εκούσια ή δικαστικά το τέκνο, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’: ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.
Τα Άρθρα 20, 21 και 22 αφορούν τον καθορισμό και εξειδίκευση της διαδικασίας για τη συναινετική λύση του γάμου με ηλεκτρονικά μέσα, την διαμεσολάβηση για τα θέματα που αφορούν το μητρώο διαμεσολαβητών, τη διαδικασία εγγραφής σε αυτό και τη χρηματοδότηση επιμορφωτικών προγραμμάτων των δικαστών αντίστοιχα.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Γιώργος Γιαγκουδάκης,
Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου