Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025

Σύνδρομο ψευδών κατηγοριών γονέα για σεξουαλική κακοποίηση τέκνων από τον άλλο γονιό (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Σήμερα θα μιλήσουμε  και θα επισημάνουμε καίρια σημεία, που αφορούν  ένα άλλο σοβαρό σύνδρομο, πέραν αυτού  της γονεϊκής αποξένωσης, θα τοποθετηθούμε επ΄αυτού και θα προτείνουμε λύσεις. Πρόκειται για το σύνδρομο των ψευδών ισχυρισμών και καταγγελιών  για σεξουαλική κακοποίηση ή ασέλγεια των ανηλίκων τέκνων από τον ένα γονιό  κατά του άλλου Τα τελευταία χρόνια το σύνδρομο αυτό συναντάται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα στα πλαίσια δικών  διαζυγίων και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.  

Το σύνδρομο αυτό οδηγεί στη γονεϊκή αποξένωση και ειδικότερα  στον αποκλεισμό της  επιμέλειας και επικοινωνίας του γονιού, που κατηγορείται ψευδώς από τον άλλο γονιό και εν τέλει οδηγεί στην καταστροφή της οικογένειας με παιδιά και γονείς να υποφέρουν από την αποξένωση και σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα.

Στο σύνδρομο αυτό οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί/καταγγελίες τις περισσότερες φορές προέρχονται από τη μητέρα των ανηλίκων, που έχει ή θέλει να έχει την αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων προκειμένου να τα αποξενώσει από τον πατέρα  με κάθε τρόπο. Το σύνδρομο αυτό, όπως και της γονεϊκής αποξένωσης, συναντάται συνήθως σε γάμους με πολλές συγκρούσεις και καβγάδες μεταξύ των γονιών.  Να πούμε ότι έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πατεράδων με τέτοιες ψευδείς καταγγελίες κατά μητέρων. 

Πρόκειται για βαριές ψευδείς κατηγορίες συνήθως σε βαθμό κακουργήματος με τεράστια ηθική απαξία. Αυτές στιγματίζουν  δια βίου το γονέα – στόχο, που συνήθως είναι ο πατέρας, αφού σε ποσοστό πάνω από 90% η αποκλειστική επιμέλεια δίνεται μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια στη μητέρα. Τα παιδιά, τραγικά θύματα της νοσηρής αυτής κατάστασης, χρησιμοποιούνται συχνά σαν πιόνια από τον ένα γονέα αποξενωτή, που προσπαθεί  να εκμηδενίσει οικονομικά  τον άλλο γονέα – στόχο  ή  και να τον εκδικηθεί. 

Κατά τη γνώμη μου οι ειδικοί επιστήμονες ψυχικής υγείας, παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι  κ.λ.π.,  όταν καλούνται να ασχοληθούν σε τέτοιες περιπτώσεις καταγγελίας σεξουαλικής κακοποίησης  ανηλίκων στα  πλαίσια  αντιδικίας σε δίκες διαζυγίων ή επιμέλειας παιδιών ή ποινικών διαδικασιών  θα πρέπει  να διαθέτουν ειδική εμπειρία και  να γνωμοδοτούν κατόπιν μεγάλης περίσκεψης και  σοβαρότητας με επαρκή τεκμηρίωση της γνώμης τους, κατόπιν πολλών συνεδριών ατομικών ή ομαδικών όλης της οικογένειας. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάζουν και την περίπτωση ύπαρξης ψυχικών διαταραχών ή διαταραχών προσωπικότητας στο πρόσωπο των γονέων, που κάνουν αυτές τις καταγγελίες για να ξεσκεπάσουν την πραγματική αλήθεια. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές στο έργο τους, που είναι η απονομή δικαιοσύνης.

Γενικά όταν ένας πολίτης κατηγορείται ψευδώς θα μπορούσε να υποβάλλει κατά περίπτωση μήνυση για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση και να ζητήσει αποζημίωση για ηθική βλάβη από τα πολιτικά δικαστήρια. Οι γονείς, που ψευδώς κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση των τέκνων τους θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να συμβουλεύονται τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους για τις ενδεδειγμένες νομικές κινήσεις στην εκάστοτε περίπτωση. Επίσης μπορούν με τη συνδρομή του δικηγόρου τους να ζητούν την βοήθεια των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών  ή άλλων κρατικών υπηρεσιών, που μπορούν να συνδράμουν στη περίπτωσή τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σεισμός έγινε αισθητός στην Καβάλα

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις...

Ελπίζουν σε ένα πάρα πολύ δυνατό τριήμερο στη Θάσο

Γιάννης Μαρκιανός: Πολλοί Έλληνες επισκέπτονται την περιοχή μας «Τα μηνύματα...

Κλειστή η μεγάλη πισίνα του Κολυμβητηρίου της Καβάλας

Από τον ΝΟΘΑΚ ανακοινώνονται τα εξής: Ενημέρωση σχετικά με το...

Λεωνίδας Παππάς: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα το βρουν μπροστά τους οι αγρότες

«Η κυβέρνηση επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά, δεν καταλαβαίνει τίποτα /...

Το ποιοτικό χάος μεταξύ ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Παρακολούθησα την εκπομπή ΦΑΣΜΑ στην κρατική...

Γλυκόπικρη η έναρξη της τουριστικής περιόδου

Πάρης Παρασχούδης: Ο Μάιος δεν έχει μεγάλη κίνηση και...

Δόθηκε στην κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος στην οδό Κουντουριώτου

Δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Ιουνίου στην κυκλοφορία,...