Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τα παιδιά γεννημένα σε γάμο και το αν, πότε και από ποιούς μπορεί να προσβληθεί η πατρότητά των παιδιών αυτών.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.
Ο Αστικός Κώδικας για τα παιδιά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του γάμου θεσπίζει δύο μαχητά τεκμήρια των άρθρων 1465 Α.Κ. και 1466 Α.Κ. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων αυτών τα παιδιά νομικά λογίζονται ως τέκνα καταγόμενα από γάμο, ασχέτως αν ο σύζυγος – γονέας τους δεν είναι ο αληθινός βιολογικός γονιός τους. Τούτο γίνεται για λόγους προστασίας των παιδιών αυτών.
Βάσει των τεκμηρίων των προηγούμενων άρθρων:
- το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας.
- Τέκνο γεννημένο σε γάμο θεωρείται και το τέκνο που γεννήθηκε ύστερα από μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη κατά το άρθρο 1457 δικαστική άδεια. (`Αρθρο 1465 Α.Κ.)
- Αν μέσα στις τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου γεννήθηκε τέκνο από γυναίκα που τέλεσε νέο γάμο, τεκμαίρεται ότι αυτό έχει πατέρα το δεύτερο σύζυγο, εκτός αν γίνει δεκτή αγωγή για προσβολή της πατρότητάς του, οπότε τεκμαίρεται ότι είναι τέκνο του πρώτου συζύγου. (`Αρθρο 1466 Α.Κ.)
Μπορεί να προσβληθεί η ιδιότητα τέκνου γεννημένου σε γάμο και πότε;
Ναι μπορεί κατά το άρθρο 1467 ΑΚ, η ιδιότητα του τέκνου, ως προς το οποίο συντρέχει ένα από τα τεκμήρια των άρθρων 1465 και 1466 ΑΚ, ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς στις εξής περιπτώσεις:
- αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της ή
- ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από το σύζυγό της, ιδίως εξαιτίας ανικανότητας ή αποδημίας του ή επειδή δεν είχαν σχέσεις.
Ποιο είναι κατά το νόμο το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης του τέκνου;
Κρίσιμο διάστημα της σύλληψης θεωρείται το χρονικό διάστημα, που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην τριακοστή και την εκατοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν από τον τοκετό. (`Αρθρο 1468 Α.Κ.).
Ποια είναι τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να ζητήσουν προσβολή πατρότητας του τέκνου;
Κατά το άρθρο 1469 ΑΚ την ιδιότητα του τέκνου ως γεννημένου σε γάμο μπορούν να προσβάλλουν τα ακόλουθα πρόσωπα:
- ο σύζυγος της μητέρας.
- Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα της προσβολής.
- Το τέκνο.
- Η μητέρα του τέκνου.
- Ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, βρισκόμενη σε διάσταση με το σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr