Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

H ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού απαιτεί ολοκληρωμένη στρατηγική και συνεργασίες

Ημέρα:

spot_img

Του Γιώργου Καλαντζή

π. Υπουργού, Υποψήφιου βουλευτή Καβάλας Ν.Δ.

 Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και είναι καιρός το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός από Έλληνες και ξένους τουρίστες, να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δημιουργώντας συνεχή ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες εργασίας για όλους.

Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια απαιτείται να υπάρχει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η συνολικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας προκειμένου η Καβάλα να γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά 12 μήνες το χρόνο. Αυτό πρέπει και επιβάλλεται να είναι το ζητούμενο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειές μας.

Η πόλη της Καβάλας, οι Φίλιπποι, η Κεραμωτή, η Εγνατία και η Θάσος αποτελούν ένα πολύ δυναμικό τουριστικό συνδυασμό που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί ν’ αποδώσει πολλαπλά οφέλη. Μόνο αν δούμε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας συνδυαστικά, μόνο αν συνεργαστούμε τόσο μέσα στην Καβάλα όσο και με τις όμορες περιοχές, μπορούμε να ελπίζουμε.

Δεν νοείται π.χ. να αποκόψουμε του Φιλίππους από την Αμφίπολη. Τα συμφέροντα  των κατοίκων της γειτονική περιοχής είναι πιο κοντά στην Καβάλα παρά στις Σέρρες όπου υπάγεται διοικητικά. Δεν μπορούμε να αποκόψουμε τους Φιλίππους από τη γειτονική Δράμα, οι αποστάσεις είναι μικρές και οι δυο πόλεις μόνο μέσα από την τουριστική συνεργασία μπορούν να ευνοηθούν. Δεν μπορούμε να αποκόψουμε το παραποτάμιο δάσος του Νέστου από την Ξάνθη, οι επισκέπτες των δυο περιοχών βγαίνουν αμφότεροι κερδισμένοι. Μόνο αν η Καβάλα, ως γεωγραφική περιοχή, αποκτήσει και σχεδιάσει μια δυναμική και εξωστρεφής πολιτική, μόνο αν επιτύχει νέες συνεργασίες, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξή της αξιοποιώντας τις μεγάλες τουριστικές δυνατότητες που διαθέτει.

Μια μεγάλη τουριστική αγορά τόσο κοντά μας

Η Καβάλα και κατ’ επέκταση η Θάσος ως μια σημαντική γεωγραφική περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας απευθύνεται πλέον ανοιχτά σε μια μεγάλη τουριστική αγορά πλέον των 60.000.000 πολιτών. Η περιοχή μας απέχει το πολύ 800 χλμ. από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών: της Σόφιας, του Βελιγραδίου, του Βουκουρεστίου, των Σκοπίων αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Μη ξεχνάμε πόσο εύκολη θα είναι πλέον η οδική πρόσβαση όλων αυτών των επισκεπτών στις περιοχές της Καβάλας μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων οδικών αξόνων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο  είναι να υπάρχει συνεχής ανανέωση του τουριστικού προορισμού, δηλαδή, να εμπλουτίζεται με νέους επισκέπτες και βέβαια να κρατάει τους παλιούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, τη βελτίωση των υποδομών, τη δημιουργία τουριστικής συνείδησης από όλους φορείς, κατοίκους και επαγγελματίες.

Απαραίτητα τα εξειδικευμένα στελέχη

Σε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, απαραίτητη είναι η ύπαρξη επαγγελματιών και εξειδικευμένων στελεχών στον τουριστικό κλάδο. Ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο, έχουν σπουδάσει, εργάζονται χρόνια σε αυτόν, απέκτησαν εμπειρίες και τεχνογνωσία. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι συμπολίτες μας, άντρες και γυναίκες στο Νομό Καβάλας. Πλανόμαστε αν πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε το σερβιτόρο ή και το σερβιτόρο  ή ακόμα το διευθυντή ενός ξενοδοχείου. Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί βασικό συστατικό μιας πετυχημένης συνταγής. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να γίνονται σεμινάρια κατάρτισης ή ακόμα να δοθούν κίνητρα στα τουριστικά στελέχη να έρθουν να εργαστούν στη βόρεια Ελλάδα και κατ’ επέκταση την περιοχή μας.

Η αγαστή και καρποφόρα συνεργασία αποτελεί βασικό συστατικό κάθε επιτυχημένου τουριστικού προορισμού. Ο Νομός Καβάλας ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει έναν τόπος ανοιχτός σε νέες προτάσεις και κοινές προσπάθειες ενθαρρύνοντας εκτός από τη διαρκή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών και φορέων, τη συνεργασία με όμορους δήμους και περιοχές.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...