Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ – Α’ ΜΕΡΟΣ

Ημέρα:

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα  τα πρώτα επτά άρθρα του νομοσχεδίου  από τα 23 άρθρα του. Έχει ήδη αναρτηθεί στον τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 18/3/2021 για διαβούλευση.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο.  

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο, θα φέρει την συνεπιμέλεια?

Θα δούμε μαζί τα σχετικά άρθρα του Αστικού κώδικα, που αλλάζουν, είτε με τροποποίηση, είτε με αντικατάσταση.

Πάμε όμως πρώτα στα δύο πρώτα άρθρα του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α’ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι σκοπός του νόμου είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου ο οποίος θα επιτευχθεί με την ενεργή παρουσία και των δύο γονιών, κατά την ανατροφή του ανήλικου παιδιού και με την εκπλήρωση της ευθύνης κάθε γονιού απέναντι στο παιδί του.

Στο άρθρο 2 ορίζεται το αντικείμενο του νόμου αυτού το οποίο είναι η αναμόρφωση των σχέσεων των μεταξύ γονέων και τέκνων σε καθεστώς διακοπής συμβίωσης συζύγων, διαζυγίου ή ακύρωσης γάμου ή λύσης συμφώνου συμβίωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για το πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού.

Τελικά ο καθένας μας αναρωτιέται ο σκοπός και το αντικείμενο που περιγράφονται στο άρθρο 1 και άρθρο 2 του κεφαλαίου Α θα πραγματοποιηθούν άραγε στην πράξη?

Από τα 23 άρθρα του νόμου αυτού τα 12 άρθρα αφορούν τροποποιήσεις άρθρων Αστικού Κώδικα. Ας δούμε λοιπόν αυτά τα άρθρα ένα προς ένα για να τα σχολιάσουμε σε σχέση με τα σημερινά άρθρα προ της τροποποίησης ή αντικατάστασής τους.

Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει επτά (7) κεφάλαια από τα οποία το Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ και το Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ είναι τα σημαντικά κεφάλαια που περιέχουν τις τροποποίησεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα και ουσιαστικά είναι αυτά που θα κληθεί να εφαρμόσει στη πράξη ο δικαστής.

Κατά την γνώμη μου πρόκειται για μία στοχευμένη παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αν λάβουμε υπόψιν ότι τροποποιήσεις/αντικαταστάσεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα είναι μόλις 12, ενώ το κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα για τις σχέσεις γονέων τέκνων περιλαμβάνει πολύ περισσότερα άρθρα, περιλαμβάνει 37 άρθρα.

Πάμε όμως να δούμε κατευθείαν τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Άρθρο 3 Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ 

Στο άρθρο 56 Αστικού Κώδικα προστέθηκε εδάφιο τρίτο σχετικά με την επίδοση εγγράφων που αφορούν το ανήλικο τέκνο, η οποία γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε από τους γονείς ή σε τρίτο που ασκεί τη γονική μέριμνα. 

Παραμένει η ρύθμιση για τη νομιμη κατοικία ανηλίκου τέκνου σύμφωνα με την οποία “Αν τη Γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια Κατοικία, ο ανήλικος έχει Κατοικία την Κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.” 

Βάσει της Αιτιολογικής έκθεσης: Στόχος της ρύθμισης είναι να διευκολυνθεί για λόγους πρακτικούς η διαδικασία επίδοσης των εγγράφων που αφορούν το τέκνο. Ελάχιστη πρακτική αξία βρίσκω επ΄ αυτής της αλλαγής. 

Άρθρο 4 – Συναινετικό διαζύγιο – Αντικατάσταση άρθρου 1441 ΑΚ.

Αντικαταστάθηκε το άρθρο 1441 Αστικού Κώδικα για το συναινετικό διαζύγιο. Εδώ ουσιαστικά έχουνε γίνει κάποιες αλλαγές στοχευμένες στο συγκεκριμένο άρθρο τις οποίες θα επισημάνω. 

Προστέθηκε η δυνατότητα να μπορούν οι σύζυγοι, εκτός από την έγγραφη συμφωνία τους να μπορούν και με κοινή ψηφιακή δήλωση να λύσουν το γάμο τους με τη σύμπραξη και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους και χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους, όπως με την έγγραφη συμφωνία τους που υπάρχει πάλι ξανά ως δυνατότητα τους να συμφωνήσουν τη λύση του γάμου τους. Ψηφιακή δήλωση κοινή με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπογραφεί και όταν υπάρχουν παιδιά με τον ίδιο τρόπο που υπογράφηκε και η συμφωνία για τη λύση του γάμου τους με κοινή ψηφιακή δήλωση. 

Εδώ θέλει προσοχή γιατί ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να ορίζεται στη συμφωνία ο τόπος διαμονής των ανηλίκων τέκνων και ο γονέας με τον οποίο θα διαμένουν αυτά μαζί του.

Μία άλλη καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι αυτή του τρόπου λύσης του γάμου, δηλαδή η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί σύσταση του γάμου όπως σήμερα, αλλά και επιπλέον και με έναν εναλλακτικό τρόπο δηλ. με την ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και Επικοινωνιών. Κατά τα λοιπά ό,τι αφορά το συναινετικό διαζύγιο παραμένει το ίδιο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ  

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άνω – κάτω η οικοδομή μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σωτήρης Λαζαρίδης: Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο επηρεάζεται η...

Ο ελεύθερος Τύπος στις χώρες της Δύσης

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Σε αντίθεση με τα ΜΜΕ των...

«Ο Συρανό» του Εντμοντ Ροστάν στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Αριστοτέλειον

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ένα θεατρικό «έπος» σε έμμετρους...

Ακρίβεια, αυξήσεις και φόροι κάνουν δύσκολη την κατάσταση στην εστίαση

Δεν θα είναι θετικό το πρόσημο στο κλείσιμο της...

«Ονειρούπολη, Αστερούπολη» και άλλες λέξεις μας σε «-ουπολη»

του Γιάννη Μόνιου Ο σεβασμός προς τη γλώσσα μας και...

Έξι (6) Ισχυρές Συμβουλές για Αποξενωμένους Γονείς

ΚΥΡ 15/12 ΣΤΙΣ 7 ΜΜ LIVE ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ...

Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Δεν κερδίζει αυτός που φωνάζει, αυτό είναι...

Έφυγε από την ζωή η Μάρα Μαστοράκη

Έφυγε από την ζωή την Παρασκευή το πρωί η...