Ο δικηγόρος Γιώργος Γιαγκουδάκης είναι κοντά μας και αυτήν την εβδομάδα, προσφέροντας σε όλους, τις γνώσεις του και τις πολύτιμες εμπειρίες του, μέσα από άρθρα του. Τίτλος του σημερινού του θέματος είναι οι “Σημαντικές αλλαγές για παραβίαση υποχρέωσης διατροφής και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων“, το οποίο συνοδεύεται και από βίντεο.
Με το νέο ποινικό κώδικα (Ν. 4619/2019) με ισχύ από 1/7/2019 “άλλαξε το τοπίο” και για τα εγκλήματα σχετικά με την παραβίαση υποχρέωσης διατροφής και την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων.
Α. Ως προς την παραβίαση υποχρέωση διατροφής
Ισχύει το νέο άρθρο 358 που ορίζει ότι:
“Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής- Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο*, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.”
>> ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ «Άρθρο 358
Παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία-
- Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους.
- Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.».
Παρατηρήσεις: Όπως προκύπτει από τα παραπάνω άρθρα στο νέο άρθρο 358 απαλείφθηκε η παρ. 2 που υπήρχε στο παλαιό άρθρο 358 με αποτέλεσμα η εκ προθέσεως μη συμμόρφωση σε συμφωνία επικυρωθείσα από συμβολαιογράφο κατ΄άρθρο 1441 A.K. σε συμβολαιογραφική λύση γάμου ( συναινετικού διαζυγίου) που αφορά επικοινωνία ανηλίκων τέκνων να μην τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Απαλείφθηκαν επίσης στο τίτλο του άρθρου και οι λέξεις “.. και της συμφωνίας για επικοινωνία.”
Με δεδομένο το πρόβλημα, που συνήθως υπάρχει στην πράξη στους πατεράδες με την επικοινωνία των ανήλικων παιδιών και την δυνατότητα έμμεσης αναπληρωματικής εκτέλεσης με υποχρέωση δίκης του δικαιούχου επικοινωνίας για βεβαίωση τυχόν παραβιάσεων επικοινωνίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη συμμόρφωσης των αυθαιρετούντων γονέων που έχουν την επιμέλεια, εφόσον δεν θα αισθάνονται να κινδυνεύουν από ποινικές κυρώσεις καθώς και ο κίνδυνος της αποξένωσης των ανηλίκων τέκνων από τον πατέρα τους, μιας και η επιμέλεια κλασσικά δίνεται στην μητέρα από τα ελληνικά δικαστήρια.
Υφίσταται ανάγκη ενόψει των νέων αλλαγών, που θα γίνουν στο ποινικό κώδικα να προστεθεί η παράγραφο 2 που απαλείφθηκε για να αποκατασταθούν τα πράγματα στη προτέρα κατάσταση, που προστατεύει ποινικά τους έχοντες την επικοινωνία ανηλίκων τέκνων σε συναινετικό διαζύγιο.
Η παραβίαση υποχρέωσης διατροφής είναι πλέον κατ΄έγκληση διωκόμενο έγκλημα και όχι αυτεπάγγελτα, όπως πριν από την αλλαγή.
Η ποινή πλέον που επαπειλείται ως τιμωρία είναι διαζευκτικά φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή και όχι μόνο φυλάκιση έως ένα έτος, όπως πριν από την αλλαγή.
Επίσης θα πρέπει την υποχρέωση διατροφής να την επιβάλει στον υπόχρεο ο νόμος και να έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο.
Β. Ως προς την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων
Ισχύει το νέο άρθρο 169Α, που ορίζει ότι:…
Δείτε την συνέχεια του άρθρου στη δ/νση του blog πατώντας ΕΔΩ
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Γιώργος Γιαγκουδάκης
Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων / Οικογενειακού δικαίου
Επισκεφτείτε την προσωπική του σελίδα πατώντας ΕΔΩ