Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025

Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται να παντρευτεί ανήλικος; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Ημέρα:

spot_img
spot_img

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα πολύ διαχρονικό, που απασχολεί γονείς και μελλόνυμφους ανήλικους και δεν είναι άλλο από το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται να παντρευτεί ανήλικος. Πότε μπορεί να συνάψει έγκυρο γάμο.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω και πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.

Πάμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας για να δώσουμε απαντήσεις κυρίως στους γονείς και στους ανήλικους που τους απασχολεί το θέμα τέλεσης γάμου ανηλίκων. Απαντήσεις όπως πότε είναι έγκυρος ο γάμος ανηλίκου, ποιές ηλικίες ανηλίκων αφορά, αν χρειάζεται άδεια για την τέλεση γάμου ανηλίκου από δικαστήριο και αν ναι πότε δίνει την σχετική άδεια το δικαστήριο για να γίνει ο γάμος, ποιό δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει και με ποια διαδικασία, αν μπορεί ο ανήλικος να κάνει μόνος του αίτηση χωρίς συναίνεση των γονιών του.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καταρχήν να πούμε ότι βάσει του άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι: ” Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία.

Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο.”

Κατά το άρθρο 1372 ο γάμος που έγινε κατά παράβαση του παραπάνω άρθρου 1350 Α.Κ. δηλαδή και σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια δικαστηρίου για τέλεση γάμου από ανήλικο είναι άκυρος.

Βάσει του άρθρου 1373 αρ. 2 ορίζεται ότι : “Η ακυρότητα του γάμου αίρεται: 2. αν, στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1350, δοθεί εκ των υστέρων άδεια του δικαστηρίου ή ο σύζυγος, αφού συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, αναγνωρίσει το γάμο.”

Να επισημάνουμε εδώ ότι πρόκειται για θεραπεύσιμη ακυρότητα. Δηλαδή αν ο γάμος αυτός δεν ακυρωθεί με αμετάκλητη απόφαση παράγει όλα τα αποτελέσματα του έγκυρου γάμου (άρθρα 1376, 1354 Α.Κ.)

Συνεπώς οι μελλόνυμφοι για να παντρευτούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή να είναι ενήλικες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο νόμος συγχωρεί τον γάμο σε ανήλικους, δηλαδή σε πρόσωπα μικρότερης ηλικίας από το 18° έτος. Η εξαίρεση αυτή, που μπορεί να αφορά τον έναν ή και τους δύο μελλονύμφους, προϋποθέτει την ύπαρξη σπουδαίου λόγου για την τέλεση του γάμου με ανήλικο και την παροχή προηγούμενης σχετικής αδείας τέλεσης γάμου με δικαστική απόφαση.

Ο νόμος δεν ορίζει κατώτατο όριο ηλικίας για την τέλεση γάμου με άδεια του δικαστηρίου, πάντως όμως θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι άδεια γάμου δεν μπορεί να δοθεί σε ανήλικο που δεν έχει ούτε περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή σε ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα δέκα χρόνια ή που τελεί σε πλήρη δικαστική συμπαράσταση (ανικανότητα προς δικαιοπραξία).

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/04/adeia-gamou-anilikou.html

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ

 

 

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σκόρπια, αθλητικά, μικρά θέματα που σας ενδιαφέρουν

Καθιερωμένο πλέον το ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ αγαπημένοι μου, αδελφικοί φίλοι...

«Φουλάρει τις μηχανές» από τις 15 Μαΐου η Θάσος

Πάρης Παρασχούδης: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου είναι μια...

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τον κόμβο της Κουντουριώτου

Στράτος Μακρογιαννίδης: Κάποιες ώρες η κατάσταση είναι τραγική Για τα...

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Θάσου για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της...

Αποχωρεί από τους «Πάνθηρες» ο Αρίστιππος Χαντέλης

Από τους «Πάνθηρες» Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Ο...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το ποτάμι που επέστρεφε» του Μάνθου Σκαργιώτη

του Παύλου Λεμοντζή Πλέον, υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που καταδεικνύουν...

Ο Πούτιν και το λάθος της Δύσης με την Ουκρανία 

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Η Ουκρανία είναι βαριά αδικημένη χώρα,...