Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε επιχειρήσεις στην Καβάλα

Έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του...

Προσοχή στο κενό! (του Παύλου Λεμοντζή)

Ακολούθησε μας

Μάσκα προστασίας. Ναι ή όχι; Διαβάζουμε και βλέπουμε, ιδίως στα social media, διάφορες αναρτήσεις, ξενόφερτες και μεταφρασμένες ανεπαρκώς από το google , όπως και μερικές ντόπιες από σχετικούς και άσχετους που άγονται και φέρονται κάτω από σημαίες. Ανάλογες του χρώματός των (χρώμα του χρήματος, χρώμα πολιτικής) και οι εντολές.

Σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στην Ελλάδα, οι ανατροπές σχετικά με το όφελος ή όχι της μάσκας παρέλασαν από τηλεοπτικά τραπέζια. Λαλίστατοι άνθρωποι με απόψεις στο δισάκι τους, από ανειδίκευτους πολιτικούς ή εξειδικευμένους «επιστήμονες» του αέρα (τηλεοπτικού), συμφώνησαν ή διαφώνησαν για τα μέτρα προστασίας. Κυρίως, για τη μάσκα.

Είναι γεγονός ότι η αερολογία είναι αναπόφευκτη, όταν οι περιστάσεις απαιτούν κάποιος να μιλάει για κάτι που δεν ξέρει ή για κάτι που θέλει να διαστρεβλώσει. Στο δημόσιο βίο είναι σύνηθες, τιτλούχοι να μιλάνε για θέματα που αγνοούν ή θέλουν να αποπροσανατολίσουν.

Στο διαδίκτυο και εν ονόματι της δημοκρατίας, κάθε πολίτης μπορεί να έχει άποψη για τα πάντα ή για οτιδήποτε αφορά στη χώρα του, αδιαφορώντας εάν πρόκειται για εμπεριστατωμένη γνώμη ή σοβαρή κινδυνολογία. Όμως, μετά την άνοδο των κρουσμάτων περιορίστηκαν οι κανονικές υποθέσεις κι έμειναν τα ανεύθυνα και προπαγανδιστικά, αφοριστικά δημοσιεύματα ευρείας κατανάλωσης.

Όπως ο “αφιλοσόφητος” άνθρωπος συμπεριφέρεται με μία επιπόλαια φιλοσοφία και με πολλές αυταπάτες, αντιστοίχως ο “καλός” άνθρωπος ασυναίσθητα γίνεται ο πιο κακός, χωρίς να έχει αυτή την πρόθεση και χωρίς επίγνωση! Τούτο ισχύει για ανιδιοτελείς πολίτες που κάπου, κάτι άκουσαν ή είδαν και το ενστερνίστηκαν. Και γίνονται συνεχιστές μιας επικίνδυνης προπαγάνδας για τη Δημόσια Υγεία.

Ξέρουμε ότι προπαγάνδα είναι η άμεση παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως από πολιτικούς.

Σκοπός της προπαγάνδας είναι ν’ αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων, αντί να μεταδώσει γεγονότα. Η προπαγάνδα διαφοροποιείται από την «κανονική» επικοινωνία, επειδή επιδιώκει να διαμορφώσει απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους.

Πολύ πρόσφατα, και μετά την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας σε ανησυχητικά επίπεδα, διάφοροι συμπολίτες είτε φυσικά πρόσωπα άνευ ιδιότητας είτε καλλιτέχνες ή τι άλλο, επιδίδονται σ’ ένα «κυνήγι μαγισσών» με αφορισμούς και αναθέματα στις παραινέσεις των αρμοδίων για υπακοή στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι ίσως η πιο απροκάλυπτη μέθοδος προπαγάνδας, εφόσον μπορεί να μεταδίδεται ως εύλογη προκατάληψη εντός μιας φαινομενικά ισορροπημένης και δίκαιης δημόσιας συζήτησης ή επιχειρηματολογίας.

Επειδή, η τρομερή επιπολαιότητα του ανθρώπου, οι αυταπάτες του και η ανόητη συμπεριφορά δεν μπορούν να διωχτούν ποινικά και πρέπει να τα ανεχόμαστε, η καταγραφή των ιδιαίτερων περιπτώσεων από τη βλακεία του ανθρώπου, ας αποτελέσει μία καταγγελία των σκεπτόμενων, των συγκρατημένων και των αδικημένων προς τον ιστορικό του μακρινού μέλλοντος.

Ο λοιμοξιωλόγος κ. Τσιόδρας επανεμφανίστηκε. Και μίλησε ήρεμα κι όχι τρομολαγνικά, για αίτια και αιτιατά της κατάστασης που βιώνουμε εν μέσω καλοκαιριού. Δυστυχώς, τα εγχώρια κρούσματα ακολουθούν ανοδική πορεία. Είναι φρόνιμο να ακολουθήσουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα, χωρίς αστήρικτες ακυρώσεις τους και υποχρεούμαστε στην αυστηρή χρήση μάσκας, όχι ως μέσο αποξένωσης αλλά ως αναγκαία προστασία μας.

Χρειάζεται προσοχή! Σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Αποστάσεις, απολυμαντικό- αντισηπτικό υγρό και μάσκες.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα