Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μηχανικοί και δικηγόροι «έκαψαν» τα πτυχία τους

Ημέρα:

spot_img

Σε συμβολικό κάψιμο των αντιγράφων των πτυχίων τους προχώρησαν χθες το μεσημέρι μηχανικοί του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., αλλά και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, αντιδρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στο σχέδιο του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Καπνεργάτη, στην οποία μετείχαν αρκετοί επιστήμονες και από τους δυο επαγγελματικούς κλάδους, ενώ αμέσως μετά το κάψιμο των αντιγράφων των πτυχίων, ακολούθησε συναυλία. Μάλιστα λόγω και της ώρας που έγινε η εκδήλωση οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει κρασί, αλλά και σουβλάκια για όσους μετείχαν σ’ αυτή την πρωτότυπη μετά μουσικής διαμαρτυρία.

«Τα πτυχία των μηχανικών θα καούν επί της ουσίας, αν τυχόν εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό»

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε προς την κοινωνία και προς την κυβέρνηση κυρίως, είναι ότι με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σε περίπτωση που τυχόν αυτή εφαρμοστεί, τα πτυχία των μηχανικών θα καούν επί της ουσίας. Για το λόγο αυτό στην εκδήλωσή μας προβήκαμε σε συμβολικό κάψιμο των αντιγράφων των πτυχίων μας, δηλώνοντας και κάνοντας σαφές τι θα συμβεί στον κλάδο των μηχανικών και των άλλων επαγγελματιών κατ’ επέκταση αν περάσει ένα τέτοιο σχέδιο. Έχουμε πει ότι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θέτουν εκτός επαγγέλματος μεγάλη πλειοψηφία νέων συναδέλφων, τους οποίους οδηγούν στο εξωτερικό. Επιπλέον το ταμείο μας είναι βιώσιμο συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα, διότι έχει σημαντικά αποθεματικά σε σχέση μ’ άλλα ταμεία, καλή αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων και είναι πλεονασματικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αν ο στόχος δεν είναι η αρπαγή των αποθεματικών του ταμείου μας, να ενταχθεί σ’ ένα ενιαίο ταμείο. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της εγγυοδοσίας που προσφέρει το ταμείο μας κι αν η εγγυοδοσία φύγει και πάει στις τράπεζες, που θα γίνει με το καινούργιο νομοσχέδιο, θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στους εργολήπτες δημοσίων έργων και στους μελετητές, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν εγγυητικές επιστολές με την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση ν’ αποσύρει το νομοσχέδιο. Επιμένουμε σ’ αυτό και ζητάμε ν’ αρχίσει ένας διάλογος από μηδενική βάση, με στοιχεία, αναλογιστικές μελέτες και πραγματικά δεδομένα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν μας έχει δώσει τα στοιχεία που ζητάμε και γι’ αυτό το Τ.Ε.Ε. και οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς έχουν αποσυρθεί από το διάλογο. Καλούμε την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει για να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο και μετά θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Το νέο ασφαλιστικό είναι ένα ελάχιστα υποκρυπτόμενο φορολογικό νομοσχέδιο…»


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Θανάσης Αθανασίου, στις δηλώσεις του υπογράμμισε: «Προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο κι εμείς όπως και οι άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την κοινή μας προσπάθεια αναφορικά με την απόσυρση του φερόμενου ως ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που στην πραγματικότητα είναι ένα ελάχιστα υποκρυπτόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Με αφορμή την εκδήλωση, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αρνείται να μας δώσει τα αντίγραφα των υποτιθέμενων αναλογιστικών μελετών τις οποίες έχει στα χέρια της και κατά τον κ. Κατρούγκαλο τις φυλάει ως κόρη οφθαλμού για τη διαπραγμάτευση την οποία έχει να κάνει. Αλήθεια πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς τους συγκεκριμένους αριθμούς και μελέτες και πως τις έχει αυτές, όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν την προηγούμενη φορά, χωρίς να δεχτούν τον κ. Κατρούγκαλο και ζητώντας του να προσκομίσει τις αναλογιστικές μελέτες. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι με βάση μια αναλογιστική μελέτη, η οποία έγινε μέσα από προσπάθειες δικές μας, έχει καταδειχθεί ότι ελάχιστα έως μηδενική είναι η συμβολή των νέων διατάξεων σ’ ό,τι αφορά την διατήρηση του τομέα ασφάλισης νομικών και του ΕΤΑΑ, αντίθετα προκαλεί μια τεράστια διατάραξη ανάμεσα στην αναλογία των εισφορών και των παροχών αφενός κι αφετέρου ξεκάθαρα προκύπτει ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται για την δυνατότητα ανεύρεσης έστω προσωρινά ταμειακής ευχέρειας, ώστε να προληφθούν εξαιρετικά πρόσκαιρες ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με την δική μας αναλογιστική μελέτη διαπιστώνεται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει στο παρελθόν παίρνουν σήμερα σύνταξη τρεις φορές παραπάνω από αυτήν που αναλογικά θα μπορούσαν να πάρουν, καλούνται δε οι σημερινοί επαγγελματίες και οι νεότεροι των συναδέλφων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στο τετραπλάσιο σε σχέση με την αναλογική σύνταξη την οποία θα πάρουν. Είναι πρόδηλη η κατεύθυνση και η σκοπιμότητα αυτού του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που είναι ουσιαστικά ένα δημοσιονομικό νομοσχέδιο. Ζητάμε να ανακληθεί απαρχής όπως είναι και να κατατεθούν πλέον οι προτάσεις σε επίπεδο αναλογιστικών μελετών από την κυβέρνηση. Είναι καταστροφικός ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση κριτήρια εισοδηματικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...