Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Ζωή Βυζοβίτη, στο καλό! (του Παύλου Λεμοντζή)

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

«Κανείς δε φαντάζεται την έκταση της μοναξιάς σου, τον αφόρητο πόνο στο κεφάλι, τη ναυτία στο στήθος, όταν δεν ξέρεις αν είναι ο ουρανός ή το πηγάδι όπου πρέπει να πέσεις ή απ’ όπου να βγεις. Κανείς – κι ούτε έχει σημασία, φτάνει να μη σ’ αναζητήσουν αυτοί που σ’ εξόρισαν με τόση αγάπη, φτάνει να μη σε εντοπίσουν με ανιχνευτικά και τέτοια για να σε γλιτώσουν. Κανείς δε γνωρίζει την αιτία που γράφεις τρεις λέξεις στον ουρανό σε γλώσσα αρχαία, “Μη μου άπτου” κι ύστερα σβήνεις το “Μη” και γράφεις “Εδώ”, ύστερα σβήνεις εδώ κι εκεί, οτιδήποτε μοιάζει τυχαίο, όπως το “Μου”. Γιατί κανείς δε φαντάζεται πως όσο μακρύτερα σε εξορίζουν, τόσο κοντύτερα στη χώρα σου βρίσκεσαι. Κανείς, κανείς δεν γνωρίζει το πηχτό, απώτερο σκοτάδι, όπου εσύ τώρα λάμπεις μονάχος και αόρατος».

Έφυγε η «Ζιζή», όπως ήθελε να την αποκαλούμε οι φίλοι της , πικράθηκε όλη η πόλη. Επειδή η Ζωή Βυζοβίτη ήταν ένας θησαυρός γνώσεων, μια «Διάπλασις των Παίδων» από μόνη της. Βαθύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος, γνώστης πολλών πραγμάτων. Κατείχε ευρύτατο πεδίο τόσο γενικών, όσο και ειδικών γνώσεων – πολιτικός μηχανικός – όμως έμεινε στη συνείδηση όλων μας ως επαΐων στον κινηματογράφο.

Αμέτρητα τα ταξίδια μας στη γειτονική Δράμα, κάθε που το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους μάς έδινε την ευκαιρία να δούμε, να συζητήσουμε, να γνωρίσουμε ανθρώπους τού εγχώριου σινεμά. Αγαπούσε όλες τις τέχνες. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήξερε πρόσωπα και πράγματα και αρκετές φορές έγινε ρεπόρτερ για χάρη μου, ώστε να ολοκληρώσω τηλεοπτικές εκπομπές.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων- Γραμμάτων – Τεχνών για μεγάλες περιόδους, σχεδόν μόνιμο μέλος του Δ.Σ. Κυριάρχησε στην Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας. Ο θερινός «Ζέφυρος» ήταν το δεύτερο σπίτι της. Πενήντα μέτρα από το διαμέρισμά της, μέχρι το τέλος στην είσοδό του υποδεχόταν το κοινό.

Διόλου τυχαία ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Κ.Ε. Τις εξαιρετικές της γνώσεις εκτιμούσε όλη η χώρα και η γλωσσική της δεινότητα τής επέτρεπε να είναι συχνά σε κάποιο βήμα και να αναλύει θέματα που αφορούσαν ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Οι εμπλουτισμένες με κάθε τι νέο στοιχείο γνώσεις της, ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα να την καλώ τακτικά στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση και να χαίρομαι για όσα μάθαινα. Γνώριζε τόσα πολλά, δεν ήξερα ούτε τα μισά. Υπήρξε σχολείο για πολλούς η εμβρίθειά της. Κυρίως, απολάμβανα τα εξαιρετικά της ελληνικά. Πλούσιο λεξιλόγιο, γραμματική και συντακτικό άψογα, φράσεις χωρίς επαναλήψεις, αβίαστος λόγος, δίχως σημειώσεις, κανένα λάθος, όλα από μνήμης.

«Γεια σου αγαπητέ μου Παύλο» η προσφιλής της έκφραση, κάθε που μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Πρώτη καλούσε, αμέσως το έκλεινε. Η αναπάντητη, σήμα για να τηλεφωνήσω εγώ. Μια από τις αδυναμίες της. Είχε διάφορες, όπως έχουμε όλοι οι άνθρωποι τα τρωτά μας σημεία. Τα είχα μάθει, τα δεχόμουν, θύμωνα, ξεθύμωνα. Επειδή η Ζιζή ήταν ψυχούλα: «Γράψε μας ένα άρθρο για τον «Ζέφυρο».

«Έγραψα»

«Ξαναγράψε. Έχουμε αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο»

Κυνηγούσε κάθε ευκαιρία για την προβολή του εκάστοτε προγράμματος. Δουλευταρού και καλή μάνα. Όπως έτρεχε για τη Λέσχη, έτσι έκαμε και για τα παιδιά της και τα εγγόνια της. Καμάρωνε και περηφανευότανε για λογαριασμό τους. Προωθούσε όσο μπορούσε τις δουλειές τους. Άξια γυναίκα. Της το αναγνωρίζουμε όλοι.

Μια γνωριμία δεκαετιών η δική μας, με τα σκαμπανεβάσματά της αλλά με τον σεβασμό που της άξιζε και την παραδοχή των ικανοτήτων της.

Θα μας λείψεις, Ζιζή. Θα μας λείψει αυτή η ιδιαιτερότητά σου να έχεις τεκμηριωμένη άποψη για κάθε τι. Να συγκρούεσαι εύκολα, να συγχωράς ακόμη πιο εύκολα.

Να πας στο καλό. Φρόντισε να διαλέξεις μια καρέκλα σκηνοθέτη, από κείνες τις παλιές του «Ζέφυρου» και να μη χορταίνεις να βλέπεις «Σινεμά στον Παράδεισο». Αντίο, καλή μου.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Διαφημίσεις