ΡΟΔΚ: Ομιλία του Αθ. Κουρκούλη για το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»

0
739

Από τον Ροταριανό Όμιλο Δυτικής Καβάλας εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Με παρουσία των Μελών και φίλων του Ομίλου μας παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική Ομιλία από τον Ειδικό Παιδίατρο κ. Κουρκούλη Αθανάσιο με θέμα «ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ».

Ο κ. Κουρκούλης με την οπτικοακουστική μέθοδο και χρήση υπολογιστή με μια εμπεριστατωμένη και με αδιάψευστα στοιχεία ομιλία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αρχή ότι με τον εμβολιασμό δίνουμε τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να εξασκηθεί στην καταπολέμηση συγκεκριμένων νόσων. Οι νόσοι αυτές, αν βρουν το σώμα μας απροετοίμαστο, μπορούν να ταλαιπωρήσουν ή ακόμα και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή μας. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει «προγραμματιστεί» με τη βοήθεια των εμβολίων να αντιμετωπίζει τις νόσους αυτές μας προστατεύει από τις συνέπειές τους.

Όταν ένα ποσοστό ατόμων είναι εμβολιασμένα και έχουν ανοσία σε κάποια ασθένεια, τότε αυτή δύσκολα εξαπλώνεται. Κατά συνέπεια, ακόμη και τα μέλη μιας ομάδας που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους προστατεύονται και αυτά από την εξάπλωση της νόσου (διότι έχουν μειωμένες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί).

Βέβαια αναφέρει συνεχίζοντας ότι υπάρχει κόσμος που εμφανίζεται δύσπιστος απέναντι στα εμβόλια. Ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια κάνει κάποιους να σκέφτονται ότι κάποια είναι περιττά ή κρύβουν εμπορική σκοπιμότητα. Η άγνοια ορισμένων για λοιμώδη νοσήματα τα οποία δεν βίωσαν οι ίδιοι, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει ευκολότατα κατά των εμβολίων, φοβούμενοι ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Άλλοι δυσπιστούν από την επιβολή εμβολιασμών από τα κράτη που ενίοτε κάνουν κακούς χειρισμούς.

Επιπλέον, ρόλο παίζει και η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή κακοδιατυπωμένης «είδησης» –το κακό νέο ελκύει πάντα περισσότερο– και η άποψη του γονέα που “μπορεί να βρει τα πάντα στο Διαδίκτυο”. Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι το τίμημα της επιτυχίας τους.

Τελειώνοντας αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί είναι επιβεβλημένοι για τα παιδιά και ενήλικες και ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου γιατί από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70–90% των ατόμων που εμβολιάζονται.

Μετά το τέλος της ομιλίας  ο Ομιλητής απάντησε με σαφήνεια και υπομονή λόγω και της Ιατρικής του ιδιότητας και εμπειρίας, τον καταιγισμό των ερωτήσεων που ακολούθησαν, ερωτήσεων που του επιβλήθηκαν ιδιαίτερα επηρεασμένοι όλοι μας από τα τελευταία κρούσματα της γρίπης Η1Ν1 .

Κλείνοντας την συνάντηση η Πρόεδρος Άννα Παυλίδου ευχαρίστησε θερμά τον Ομιλητή και του προσέφερε συμβολικά αναμνηστικά δώρα του Ομίλου.