Όλες μας θέλουμε να διατηρούμε τα καλά μας φορέματα στη κατάσταση που τα είχαμε αγοράσει. Αυτό όμως απαιτεί περισσότερο χώρο στην αποθήκευση και η διαδικασία καθαρισμού είναι πιο περίπλοκη από απλά μπλουζάκια και φούστες. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές καθαρισμού και αποθήκευσης για καλύτερα αποτελέσματα.

Καθαρισμός

Ο εύκολος τρόπος είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που είναι ειδικός στον καθαρισμό των ρούχων. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ρούχο έχει σύνθεση από υφάσματα όπως μετάξι, ταφτά ή δαντέλα.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η διαδικασία είναι η ακόλουθη.

Αφαιρέστε σημάδια και τοπικούς λεκέδες με σπρέι στεγνού καθαρισμού.

Χρειάζεστε μόνο ένα κομμάτι υγρού πανιού και ένα σπρέι καθαρισμού. Ψεκάστε τοπικά στα σημεία των λεκέδων και αφήστε το μερικά λεπτά. Στη συνέχεια χτυπήστε το ελαφρώς με το υγρό πανί για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του λεκέ. Τα σπρέι δεν είναι κατάλληλα για όλα τα υφάσματα και υπάρχουν ειδικά σπρέι για κάθε είδος λεκέ. Ακολουθήστε τις οδηγίες τις συσκευασίας ή μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα στην ανάποδη πλευρά του υφάσματος για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα καταστρέψετε. Στη συνέχεια με ένα απλό πιστολάκι για τα μαλλιά μπορείτε να απομακρύνεται και τα υπολείμματα του σπρέι.

Ανεξάρτητα από το ύφασμα του ρούχου, ο πιο ασφαλής τρόπος να πλύνετε είναι από την ανάποδη πλευρά του. Το βυθίζεται σε μία λεκάνη με ζεστό/χλιαρό νερό (30 με max 40 βαθμούς) και αφήστε το εκεί για μερικές ώρες ώστε να μαλακώσει . Έπειτα με χρησιμοποιώντας ένα πανάκι ή μία οδοντόβουρτσα μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες με απορρυπαντικό και στη συνέχεια το ξεπλένετε βυθίζοντάς το στο νερό και γυρνώντας το απαλά στη λεκάνη

Για να στεγνώσετε το ρούχο καλό είναι να μην το απλώσετε βρεγμένο καθώς το βάρος μπορεί να αλλάξει τις διαστάσεις του ρούχο επιμηκύνοντάς το. Αφήστε το να στεγνώσει καλά αρχικά πάνω σε μία πετσέτα και στη συνέχεια μπορείτε να το απλώσετε άφοβα όπως και τα υπόλοιπα ρούχα.

Αποθήκευση

Επειδή συνήθως δε φοράμε τα καλά μας ρούχα συχνά, αν το φόρεμα πιάνει χώρο κρεμασμένο στην ντουλάπα σας μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα κουτί που έχετε κρατήσει από τα παλιά σας παπούτσια ή μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε χαρτοπωλείο. Αν το κουτί δεν είναι ειδικό για αποθήκευση ρούχων, καλό είναι να το τυλίξετε μέσα σε ένα κομμάτι υφάσματος, ώστε αν το κουτί βγάλει χρώμα να μη περάσει μέσα στο ρούχο.

Για το δίπλωμα ξεκινήστε από τα μανίκια. Διπλώστε πρώτα τα μανίκια και στη συνέχεια το κάτω μέρος του ρούχου αν πρόκειται για φόρεμα ή κάποια μακριά μπλούζα και στη συνέχεια γυρίστε το επάνω μέρος πάνω από το διπλωμένο κάτω μέρος.

Αν πάλι επιθυμείτε να μην αποθηκεύσετε τα ρούχα σας, μπορείτε προληπτικά να κρεμάσετε κάποια σκοροκτόνα (υπάρχει πληθώρα τέτοιων στην αγορά) ώστε να προστατεύετε τα ρούχα σας κάθε εποχή. Σκοροκτόνες κρεμάστρες, αυτοκόλλητα ή φυλλαράκια θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και θα κρατήσουν τα ρούχα σας μακριά από τους σκόρους!