Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ίδια η κίνηση, λιγότερα τα έσοδα από τον τουρισμό

Λιγότερα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων της Θάσου

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου, όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι, εντούτοις τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων του νησιού είναι πολύ λιγότερα από την προηγούμενη σεζόν.

Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στο Kavala Web News ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι το airbnb άρχισε πλέον να …δουλεύει για τα καλά και στο νησί.

”Τα νούμερα ευημερούν, οι επαγγελματίες όμως όχι…’

”Όπως πάντα κάποιοι είναι ευχαριστημένοι, κάποιοι όχι από την τουριστική κίνηση. Το θέμα είναι οι ευχαριστημένοι να είναι οι περισσότεροι. Για να πούμε την αλήθεια πέρυσι οι ευχαριστημένοι ήταν περισσότεροι απ’ ότι φέτος! Υπάρχει μια διαφοροποίηση φέτος, καθώς ο κόσμος και δεν ξοδεύει χρήματα, παρότι περίπου είναι οι ίδιοι σε αριθμό. Έχουν γίνει πολλοί χώροι παροχής υπηρεσιών, το airbnb άρχισε να …δουλεύει αρκετά και στη Θάσο. Από τα στοιχεία που έχουμε από τα ferry και το αεροδρόμιο δεν έχουμε μείωση επισκεπτών, ούτε από τις οδικές αφίξεις. Δεν υπάρχει όμως ο ίδιος τζίρος με πέρυσι στις τοπικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό είναι και κάθε χρόνο πιο δύσκολα τα πράγματα. Τα νούμερα ευημερούν, οι επαγγελματίες όμως όχι”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

‘Είμαστε πολύ πιο ακριβοί από τις γειτονικές χώρες, όμως υποχρεωθήκαμε να είμαστε ακριβοί λόγω της βαριάς φορολογίας και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε”

”Έχουν επικεντρωθεί όλοι στο θέμα των αφίξεων κι όχι των εσόδων κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την περιοχή μας, αλλά για όλη την Ελλάδα. Είναι περισσότεροι οι επισκέπτες, ξοδεύουν λιγότερα. Αυτό πρέπει να αναστραφεί”, συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Όσον αφορά το γεγονός της φυγής επισκεπτών προς την Τουρκία ή την Αίγυπτο, ο κ. Παρασχούδης τόνισε: ”Είμαστε πολύ πιο ακριβοί από τις γειτονικές χώρες, όμως υποχρεωθήκαμε να είμαστε ακριβοί λόγω της βαριάς φορολογίας και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Υπάρχει μεγάλη ροή τουριστών προς τους γείτονές μας, το ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Κάποια στιγμή αυτές οι αγορές θα επανέρχονταν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε, να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πριν έρθουν τόσο κοντά μας”.

”Σαφώς και ανθεί πλέον και στο νησί μας το airbnb. Άργησε να αρχίσει γιατί δεν υπήρχε η παραθεριστική κατοικία όπως σε άλλες περιοχές στο ηπειρωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας”

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του νησιού ο κ. Παρασχούδης απάντησε: ”Οι πληρότητες κυμαίνονται πάνω από 90%, ενώ φτάνουν ακόμη και το 100%. Το νησί από εδώ και στο εξής θα είναι γεμάτο, ιδίως τα ξενοδοχεία. Δύσκολα πλέον να βρεθεί άδειο δωμάτιο κι αν βρει θα το πληρώσει ακριβά ο επισκέπτης”.

Σχετικά με το airbnb και αν υπάρχει νομιμότητα σε αυτό δήλωσε: ”Αυτό θα φανεί όταν υπάρξει το όργανο ελέγχου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει αν είναι νόμιμο ή παράνομο δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Σαφώς και ανθεί πλέον και στο νησί μας. Άργησε να αρχίσει γιατί δεν υπήρχε η παραθεριστική κατοικία όπως σε άλλες περιοχές στο ηπειρωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας, αλλά πλέον πολλοί βγήκαν από το σπίτι τους για να το νοικιάσουν στο airbnb”.

Εξαφανισμένοι οι Ρώσοι από τη Θάσο – Οι Τούρκοι δεν ήταν ποτέ βαρόμετρο για το νησί

Αναφορικά τέλος με τις αγορές που φέτος δεν ”φάνηκαν” ιδιαίτερα στο νησί, ο κ. Παρασχούδης είπε: ”Οι Τούρκοι ποτέ δεν ήταν δεδομένοι και δεν ήταν κρίσιμη μάζα για την περιοχή μας. Πέντε παραπάνω πέντε παρακάτω δεν ήταν βαρόμετρο. Εμείς έχουμε σαν βαρόμετρο τη βαλκανική αγορά, την ευρωπαϊκή αγορά και την ανατολική Ευρώπη κι εκεί πάμε καλά. Οι Ρώσοι από την άλλη έχουν εξαφανιστεί τελείως, είναι …σπάνιο είδος πλέον στο νησί. Είναι θέμα ισοτιμιών και φαίνεται πως όλοι έχουν γυρίσει ξανά στην Τουρκία”.

Διαφημίσεις