Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Με τρεις εξ αναβολής παραστάσεις ανοίγει η αυλαία του ΔΗΠΕΘΕ

Πληρότητα θεάτρου έως και 65%, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Με πληρότητα θεάτρου έως και 65%, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τήρηση αποστάσεων και όλων των ειδικών οδηγιών των υγειονομικών αρχών, ξεκινάει η Α’ Καλλιτεχνική Περίοδος 2020 – 2021 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ανταποκρινόμενο στις συνθήκες των καιρών και τηρώντας όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με αριθμό 566095/3243/13.10.2020 περί «Οδηγιών Ασφαλούς Διεξαγωγής Ακροαμάτων, Θεαμάτων και Παραστάσεων σε κλειστούς χώρους», ανοίγει την αυλαία του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου», με τις τρεις παραστάσεις που αναβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες επανέρχονται στη σκηνή του με προτεραιότητα πάντα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες,

Θ. Μουριάδης: «Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι εδώ και δηλώνει «παρών», έτοιμο να παρουσιάσει παραγωγές υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών…»

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη (22/10), ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε στις δηλώσεις του: «Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι. Η πολιτιστική δραστηριότητα στην Καβάλα δεν σταμάτησε παρά μόνο την περίοδο του lock down, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τη σκυτάλη παίρνει ένας άλλος βασικός μοχλός της Καβάλας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είναι εδώ και δηλώνει «παρών», έτοιμο να παρουσιάσει παραγωγές υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών. Είναι ένα από τα ελάχιστα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που έμειναν όρθια. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα στη δυσκολότερη θεατρική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με αίσθημα ευθύνης στο κοινό της πόλης. Στόχος δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε ζωντανό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά να πάμε το θέατρο στην Καβάλα ακόμη πιο ψηλά και να ανεβάσουμε τον πήχη. Επενδύουμε και στηρίζουμε την τέχνη. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι προτεραιότητά μας. Ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συνεχίζει να παράγει πολιτιστικό έργο».

Σ. Μποζούδης: «Θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται για να είμαστε ασφαλείς και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας πολιτισμό» – Θ. Γκόνης: «Είναι ενδιαφέρον για εμάς πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων. Το θέατρο είναι μια τέχνη που έχει μάθει να πορεύεται μέσα στη δυσκολία…»

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης ανέφερε στις δηλώσεις του: «Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Καβάλας για το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό και για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το θέατρο ανοίγει πλέον στους πολίτες. Έχουμε ήδη οδηγίες για τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν. Θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται για να είμαστε ασφαλείς και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας πολιτισμό και οι συμπολίτες μας να βρίσκουν ένα θέατρο ανοιχτό».

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, δήλωσε: «Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε προνοήσει για όλα. Είναι ενδιαφέρον για εμάς πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων. Το θέατρο είναι μια τέχνη που έχει μάθει να πορεύεται μέσα στη δυσκολία. Θέλουμε να επαναλάβουμε τις λίγες παραστάσεις που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας». Ακολούθως παρουσίασε τις παραστάσεις της Α’ Καλλιτεχνικής Περιόδου 2020 – 2021.

«Ο Μότσαρτ στο βουνό των Κενταύρων» του Γιάννη Καραπιπερίδη

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καραπιπερίδη «Ο Μότσαρτ στο βουνό των Κενταύρων» με θέμα το Φεστιβάλ Πηλίου, «ανοίγει» το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.

Το Φεστιβάλ Πηλίου είναι ένα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στο οποίο συγκεντρώνονται μαθητές από όλη την Ελλάδα και καθηγητές υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο, μια εβδομάδα του Ιουλίου κάθε χρόνο στο χωριό Ζαγορά.

Ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην αφοσίωση των διοργανωτών του, που δεν είναι άλλοι από μια πενταμελής οικογένεια! Κι αυτό χωρίς καμιά υποστήριξη ή χρηματοδότηση από το κράτος. Μια ταινία με δεξιοτέχνες κλασσικής μουσικής, άφθονο φαγητό και πολλά πολλά τσέλα!

Σκηνοθεσία, φωτογραφία και μοντάζ: Γιάννης Καραπιπερίδης

Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT/Κωνσταντίνος Μωριάτης

Δεύτερη Κάμερα: Νίκος Ταμιωλάκης

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς

Έτος παραγωγής ντοκιμαντέρ: 2020

Διάρκεια: 70 λεπτά

Ο Γιάννης Καραπιπερίδης γεννήθηκε στη Καβάλα το 1972. Σπούδασε φωτογραφία στο Filton College, Bristol και Κινηματογράφο και Δράμα στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί χρόνια ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών εκπομπών με χαρακτηριστικές «Το κουτί της Πανδώρας» και «Εύρηκα». Έχει σκηνοθετήσει βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες και πολλά projects διαφημιστικού σκοπού.

1995: Το ποτάμι. The River. Fiction. 20′

1998: Καβάλα, η πόλη μου. Kavala my town. Documentary. 20′

1999: Η τελευταία στάση, The last stop. Fiction. 30′

2003: Ο Συγκάτοικος. The flatmate. Fiction.10′

2009: Το σημάδι της Ζωής, Zoe’s mark. fiction 25′

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510220876 – 7 (πρωινές ώρες).

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη και ο Σταύρος Καλαφάτης «ρωτάνε» κτήρια και σπίτια της Καβάλας για τους καημούς και τα χαΐρια τους…

Στη συνέχεια η Μανίνα Ζουμπουλάκη και ο Σταύρος Καλαφάτης «ρωτάνε» κτήρια και σπίτια της Καβάλας για τους καημούς και τα χαΐρια τους.

Πες μου τι είδες, τι αγάπησες, τι σκέφτηκες, τι ονειρεύτηκες, πού πήγες, τι έγινες… πες μου τι θέλεις για να πάψεις να είσαι θλιμμένο.

Οι απαντήσεις με κείμενα και εικόνες θα δοθούν τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, σε μια εκδήλωση με τίτλο Σπίτι μου σπιτάκι μου πες μου μια ιστορία…

Κείμενο: Μανίνα Ζουμπουλάκη

Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Ειδικός Συνεργάτης: Αχιλλέας Σαββόπουλος

Τα κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέλλα Καζάζη και Ελένη Μαβίδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Ο «Γυάλινος Κόσμος» επανέρχεται στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

Η Α’ Καλλιτεχνική Περίοδος 2020 – 2021 ολοκληρώνεται με το αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» που επανέρχεται στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Οι πρόβες του έργου που αναβλήθηκε την περασμένη Άνοιξη, μία μέρα πριν την επίσημη πρεμιέρα, λόγω της πανδημίας, ξεκινούν τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ενώ η πρεμιέρα του έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Στην οικογένεια του Γυάλινου κόσμου συναντάμε την αποσύνθεση ενός ολόκληρου κόσμου. Η μητέρα, Αμάντα, ξεπεσμένη καλλονή, γυρίζει αδιάκοπα στη θύμιση της νιότης της, όταν ήταν μια «κοσμική δεσποινίς» και έχει δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με τα παιδιά της, την ανάπηρη Λάουρα που ζει απομονωμένη, εγκλωβισμένη στο ονειρικό κέλυφος του γυάλινου θηριοτροφείου της και τον Τομ, που τρυπώνει στους κινηματογράφους για να ζήσει τις περιπέτειες των άλλων. Όλοι τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη «φυλακή του εαυτού τους», πλάθουν έναν δικό τους φανταστικό κόσμο, ένα μυθικό παρελθόν, ένα ψεύτικο παρόν, φοράνε μια μάσκα και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να την πιστέψουν. Όταν στη ζωή τους εμφανιστεί ο Τζιμ, υποψήφιος γαμπρός για τη Λάουρα, ο εύθραυστος γυάλινος κόσμος τους καταρρέει.

Το πρώτο σπουδαίο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς και αυτό που αντικατοπτρίζει περισσότερο από κάθε άλλο, πτυχές της αληθινής ζωής του συγγραφέα.

Μετάφραση: Νίκος Σπάνιας

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικό/Κοστούμια/Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Καζάζη, Ελένη Μαβίδου, Θανάσης Ρέστας, Κωνσταντίνος Λιάρος. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00.

spot_img

Διαφημίσεις