Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο πρίγκιπας και ο ζητιάνος» από την παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Το διάσημο έργο του Μάρκ Τουέην, που γαλούχησε γενιές και γενιές παιδιών ανά τον κόσμο, βυθίζοντας ευαίσθητες ψυχές στους αντίθετους πόλους της χλιδής και της απόλυτης ένδειας, παίζεται ήδη στο Δημοτικό μας θέατρο τα πρωινά για σχολεία και τα απογεύματα Κυριακής για τους ενήλικες. «Πλούσιοι και φτωχοί», αγαπημένο θέμα επιτηδευμένης γραφής παραμυθατζήδων, λόγιας γλώσσας λογοτεχνών, κινηματογραφιστών όλων των βαθμίδων , θεατρικών συγγραφέων, παιχνιδιών φαντασίας και σήμερα μια αφορμή για δημιουργία. Εν προκειμένω, θεατρική.

Η Ελεάνα Τσίχλη είχε στα χέρια της ένα έργο εξαιρετικό δύσκολο για τη σκηνή, εξ αιτίας των πολλαπλών ανατροπών, των δράσεων σε χώρους όπου αντιπαρατίθενται διαφορετικοί κόσμοι και ταυτόχρονα ένα έργο που πρέπει να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει, να περάσει μηνύματα ισονομίας, δικαιοσύνης, αγάπης, αλλά δεν είχε υλικά εφόδια. Ευτυχώς για μας, το κενό της έλλειψης χρημάτων συμπληρώθηκε από πλούσια φαντασία. Και ευρηματικότητα και καλή συνεργασία και ταλέντο και μεράκι και όρεξη κι έτσι στήθηκε μια όμορφη παράσταση. Πλήρης και απολαυστική. Πληρότητα στη σκηνή, το ίδιο και στην πλατεία. Ζωντανή μουσική από το καλοσυντονισμένο σύνολο της Χρυσούλας Μίσχου, πολύχρωμη παιδική χαρά-σκηνικό, άκρως λειτουργικό και ρυθμοί καταιγιστικοί που δεν επέτρεψαν δραπέτευση ματιάς από τα δρώμενα επί σκηνής.

Ηθελημένη παιδικότητα στον ερμηνευτικό κώδικα, επειδή δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να κρατηθεί το παιδί προσηλωμένο στην ιστορία. Η ιστορία ξετυλίχτηκε αφηγηματικά και οπτικοποιήθηκαν κάποιες σκηνές τόσο, όσο χρειάζονταν για να ξεφύγουμε από το βιβλίο και να μπούμε στη ζωντανή αναπαράσταση.

Η υπόθεση: Ο Τομ Κάντυ, ένα ζητιανάκι που κατοικεί με την οικογένειά του σε μια τρώγλη στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου και ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος Τυδώρ, εκμεταλλευόμενοι το πανομοιότυπο παρουσιαστικό τους αλλάζουν ρόλους για λίγες μέρες ώστε να γνωρίσει ο ένας τη ζωή του άλλου. Ο πρίγκιπας, ντυμένος με κουρέλια, θα ξεφύγει από τον έλεγχο και την καταπίεση της εθιμοτυπίας του παλατιού για να μάθει από πρώτο χέρι πως ζει ο λαός του μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση και ο φτωχός ζητιάνος, θα ζήσει την παραμυθένια ζωή που τόσο πολύ ονειρευόταν, μα σύντομα θα νιώσει τους κανονισμούς και τα βασιλικά πρωτόκολλα να τον πνίγουν και θα αναπολήσει την ανεμελιά της φτωχογειτονιάς του. Άραγε πόσο πολύ θα αλλάξουν τα δύο αγόρια μετά από την εμπειρία τους αυτή;

Εμπειρία ιδιαίτερη για ενήλικες και παιδικό κοινό η θέαση της συγκεκριμένης παραγωγής. Πενταμελής θίασος κουρδισμένος άψογα, συνεργασία εξαιρετική, υπερβολή στην απόδοση όπως έπρεπε για να απογειωθεί η παράσταση κι ένας Δημήτρης Κοντός απολαυστικότατος με εκφραστικότητα απίστευτη και αληθοφανής. Το πρόσωπό του ήταν ένας καθρέφτης συναισθημάτων που μεταμορφώνονταν αυτόματα ανάλογα με το περιεχόμενο του κειμένου , έτσι όπως διαμορφώθηκε-διασκευάστηκε από την σκηνοθέτιδα. Ο Παύλος Σταυρόπουλος είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός και ελίσσεται άνετα από το γκροτέσκο στο μπουρλέσκ γαλλικό ύφος ή το αμερικάνικο της φαρσοκωμωδίας και το απέδειξε κι εδώ, αλλά δεν υστέρησαν και οι νεότεροι ηθοποιοί σε ρυθμό, ένταση και απόδοση. Είμαι δε σίγουρος, ότι οι δυο έμπειροι Καβαλιώτες ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μη παρουσιαστεί όχι «κοιλιά» αλλά ούτε μια τόση δα τρυπούλα κενή στην αφήγηση και τη δράση. Καθόλου εύκολη δουλειά, στημένη μάλιστα σε μια συνθήκη σύγχρονη. Δίκαιο μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Η ταυτότητα της παράστασης «Ο πρίγκιπας και ο ζητιάνος» του Μαρκ Τουέιν:

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Ελεάννα Τσίχλη

Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Φωτισμοί: Τάσος Ράτζος

Μουσική: Χρυσούλα Μίσχου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ναταλία Βασιλέκα, Κατερίνα Συμεωνίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Στέλιος Παυλόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Παύλος Σταυρόπουλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος.

Τις Κυριακές η μουσική της παράστασης παίζεται ζωντανά από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας:

Φλάουτο: Δήμητρα Καρακατσάνη, Στέλιος Καλαϊντζής

Κλαρινέτο: Δέσποινα Παναγοπούλου, Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Τρομπέτα: Φωτεινή Σταυρούδη, Κων/νος Μπουρουτζής

Τρομπόνι: Άγγελος Παναγόπουλος

Πιάνο: Κων/να Χατζησταύρου

Βιολί: Γιώργος Βουρτζούμης

Βιολοντσέλο: Ξένια Φουτσιτσή

Κοντραμπάσο: Αλέξανδρος Κατάκαλος

Κρουστά: Βασίλης Χατζηγεωργίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...