Σάββατο, 6 Αυγούστου, 2022

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Απάτη 18.000 ευρώ σε βάρος επιχείρησης στην περιοχή του Παγγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του...

Πέθανε ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το Ηρώο της Καβάλας

Ακολούθησε μας

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Διονύσης Γερολυμάτος, ένας εκ των δυο γλυπτών που φιλοτέχνησαν πριν από 51 χρόνια τη συνολική σύνθεση του Ηρώου της Καβάλας.

Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1938 στην Πάτρα, όπου μεγάλωσε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το 1969, μαζί με τον επίσης γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη, μετά από διαγωνισμό που έγινε επί Δημαρχίας Ε. Ευαγγελίου, ανέλαβαν την φιλοτέχνηση του Ηρώου της πόλης.

Η ανάγλυφη παράσταση του Ηρώου αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41.

Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης είναι του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.

Σχετικά ο Κώστας Παπακοσμάς γράφει:

O Δ. Γερολυμάτος στο ηρώο του δημοτικού κήπου Καβάλας φιλοτέχνησε το μαρμάρινο στηθαίο, το οποίο «χωρίζεται» σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα (κεντρικό) παριστά τη συμβολική μορφή ενός πληγωμένου μαχητή. Δεξιά του είναι οι τρεις «Μοίρες» της λαϊκής μυθοπλασίας κομίζουσες μύρα. Από πάνω, η «Δόξα» στεφανώνει τον πληγωμένο μαχητή.

Το δεύτερο τμήμα (αριστερό) παριστά τον παλιό κόσμο των Μαραθωνομάχων, των βυζαντινών πολεμιστών και των αγωνιστών του 1821, που κι αυτοί προσφέρουν δάφνες στον πληγωμένο μαχητή. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η επιγραφή: «ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΜΕΜΝΗΣΟ» (παραίνεση του παλιού προς τον νέο).

Το τρίτο τμήμα (δεξιό) παριστά τους Μακεδονομάχους και τους πολεμιστές του 1940 και φέρει την επιγραφή: «ΑΜΕΣ ΔΕ Γ’ ΕΣΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ», που μεταφράζεται: «Εμείς, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι σας» και προέρχεται από τον όρκο των νέων της αρχαίας Σπάρτης προς τους παλιότερους, ότι τα κατορθώματά τους θα επισκίαζαν αυτά των προγόνων τους. Η ρήση αυτή αναγράφεται στο έμβλημα (θυρεό) της Σχολής Ικάρων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα