Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Εξιχνιάστηκαν δύο ληστείες σε επιχειρήσεις στην Καβάλα

Έπειτα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του...

«Η Ταγαροβρεμέν’»: Ένα θρακιώτικο παραμύθι «Αντιγόνη Βαλάκου»

Ακολούθησε μας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Λύκειο Ελληνίδων και η Θρακική Εστία Καβάλας, παρουσιάζουν την Κυριακή 12 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την παιδική παράσταση «Η Ταγαροβρεμέν’ (Σηλυβρία)». Πρόκειται για την δραματοποίηση ενός θρακιώτικου παραμυθιού.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη (9/5) η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, δήλωσε: «Εκτός από τη δική μας τοπική καλλιέργεια, τις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και τις φιλοξενίες και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας, πρότεινα στο Λύκειο Ελληνίδων και στη Θρακική Εστία Καβάλας, που ασχολούνται με το παιδικό παραμύθι και έχουν στόχο τους την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας, να συνεργαστούμε για την παρουσίαση μίας παιδικής παράστασης. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσίασε φέτος παραστάσεις στη βρεφική, παιδική και εφηβική του σκηνή, άνοιξε το θέατρο στους ερασιτέχνες ηθοποιούς, έδωσε κίνητρα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να έρθουν στο θέατρο. Πρόθεσή μας είναι να συνεργαζόμαστε και να βοηθάμε τους συνδημότες μας να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το θέατρο και να έχουμε τις πόρτες μας ανοιχτές σ’ αυτούς. Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας κ. Μαρίνα Φιλιππίδου και τον Πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας κ. Νίκο Τσουμπάκη».

«Τα λαϊκά παραμύθια της Θράκης αντανακλούν τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία των Θρακών…»

Από την πλευρά της η Σταυρούλα Γκουλούση δήλωσε: «Τα λαϊκά παραμύθια της Θράκης αντανακλούν τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία των Θρακών και μας προσφέρουν σπάνιες εικόνες από τη συγκρότηση της καθημερινής ζωής στη Θράκη. Τα παραμύθια λέγονταν στη Θράκη σε διάφορες περιστάσεις. Οι γυναίκες τα αφηγούνταν, όταν νυχτέρευαν, όταν δούλευαν στο λανάρισμα των μαλλιών, στο τρίψιμο του καλαμποκιού. Οι μυλωνάδες τα έλεγαν, όταν πήγαιναν οι χωρικοί να αλέσουν το σιτάρι στους νερόμυλους και περίμεναν τη σειρά τους. Οι τσομπάνηδες στα καλύβια τους, οι κυνηγοί, οι τσαγκάρηδες έλεγαν συχνά παραμύθια τολμηρά για να γελάσουν. Οι άντρες στα καφενεία μερικές φορές έλεγαν παραμύθια που διαρκούσαν πολλές βραδιές».

Μέσα από το λαϊκό αυτό παραμύθι προβάλλουν αξίες και μηνύματα

Το παραμύθι που επιλέχθηκε να δραματοποιηθεί και να παρουσιαστεί με την ομάδα του θεατρικού παιχνιδιού του Λ.Ε.Κ., σε συνεργασία με τις αφηγήτριες της Θρακικής Εστίας και τα παιδιά των τμημάτων παραδοσιακών χορών των δυο Συλλόγων είναι η «Ταγαροβρεμέν’» από τη Συληβρία.

Η πρόεδρος του Λ.Ε.Κ. Μαρίνα Φιλιππίδου αναφέρθηκε στην ιστορία του παραμυθιού, τονίζοντας: «Ένα βασιλόπουλο, χαμένο στο δάσος, φιλοξενείται από απλούς ανθρώπους του λαού κι όταν οι μοίρες ορίζουν πως το μικρό κορίτσι τους θα γίνει η μελλοντική του γυναίκα, εκείνος αντιστέκεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει το γραμμένο. Πάντα όμως κάτι γίνεται και το κορίτσι τα καταφέρνει να ζήσει, να μεγαλώσει και τελικά να πάρει για άντρα της το βασιλόπουλο. Μέσα από το λαϊκό αυτό παραμύθι προβάλλουν αξίες και μηνύματα όπως: Η αξία της φιλοξενίας, που προσφέρεται κυρίως από τους απλούς ανθρώπους του λαού, η αξία της μόρφωσης και η επιθυμία και τα όνειρα των γονιών για ένα καλύτερο μέλλον του παιδιού τους, η χαρά που δίνει ένα παιδί σε μια οικογένεια ή μια άκληρη γυναίκα, η αγάπη της μητέρας, φυσικής ή ακόμα και θετής, όπως εκφράζεται μέσα από την αγάπη και της γυναίκας του τσομπάνη, της περιβολάρισσας αλλά και της βασίλισσας προς το κοριτσάκι, η δύναμη της αγάπης που μαλακώνει την καρδιά, η δύναμη της μοίρας που υπερνικά τα πάντα».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπακοσμάς, εκ μέρους της Θρακικής Εστίας, συνεχάρη την πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για τη συνεργασία και την παρουσίαση του λαϊκού πολιτισμού, όπως επισήμανε, με έμφαση στα παιδιά. Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για την απαρχή σειράς δράσεων ανάμεσα σε φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κι ότι μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η συνεργασία.

Συντελεστές – Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Θεατρική Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παπάζογλου, Σμαράγδα Μελαδιανού, Δασκάλα Χορού: Ιωάννα Βασιλειάδου

Ομάδα Θεάτρου ΛΕΚ: Ελένη Λαζαρίδου, Χριστίνα Λατσούδη, Άκης Κουτσούκης, Αγγελίνα Ιωαννίδου, Γιάννης Ιωαννίδης, Αρίσταρχος Ταμανάς, Αντιγόνη Ταμανά, Σωτηρία Τσουλουφίδου, Δροσιά- Ειρήνη Σιώμου, Αναστασία Φεστερίδου, Κων/να Κρυστάλλη, Ερατώ Στογιαννίδου, Ελένη Κιτσουκάκη, Πετρίνα Κιτσουκάκη, Ελένη Αντωνιάδου, Χρήστος Γεωργίου, Δήμητρα Γεωργίου, Βίκυ Κεφαλαδέλη, Ιάσονας Λάλας, Λουκάς Λακιρδακίδης, Ιωάννα Δαδάμη, Ζωή- Όλγα Βερμίσογλου, Χρύσα Αγγελοπούλου, Γρηγόρης Τσακμάκης, Παύλος Σαρόγλου, Αχιλλέας Σαρόγλου, Κορίνα Βικίδου, Βίκυ Μπελέφτα

Ομάδα Παραδοσιακών χορών ΛΕΚ: Αγγελίνα Ιωαννίδου, Γιάννης Ιωαννίδης, Αρίσταρχος Ταμανάς, Αντιγόνη Ταμανά, Σωτηρία Τσουλουφίδου, Ελένη Κιτσουκάκη, Πετρίνα Κιτσουκάκη, Βίκυ Κεφαλαδέλη, Ιωάννα Δαδάμη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κων/νος Δαμπαλάς, Νάσος Τσακίρης, Χριστίνα Κριθάρα, Αλίκη Σταμάτη, Αναστασία- Χαριτίνη Γρηγοριάδου, Αγγελική Κοψίδα, Φωτεινή Νικολέτου, Φωτεινή Γεωργιάδου, Ελένη Σαββίδου

Θρακική Εστία Καβάλας

Αφηγήτριες: Παρθένα Ιωαννίδου, Γεσθημανή Κούφτα, Δασκάλα Χορού: Νίκη Δρομπαλή

Ομάδα παραδοσιακών χορών Θρακικής Εστίας: Εμμανουέλα Μήτογλου, Βασιλική Σιδηροπούλου, Άννα-Μαρία Τσακαλιάδη, Βενετία Κουτσογιάννη, Ιωάννα Τζούμα, Βασιλική Ζωγράφου, Μαρία Ναλμπάντη, Χίλτε-Βασιλική Κωνσταντινίδου, Στέλλα Ιώβη, Χαράλαμπος Θαγγόπουλος

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα