Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Είδα την παράσταση «Εκτός Ύλης ή ο μονόλογος ενός καθ΄ ομολογία παράλογου»

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή

Ακολούθησε μας

Η αποδόμηση του οικοδομήματος, το οποίο στηρίχτηκε σε θεμέλια υποκρισίας, ιδιοτέλειας, οπορτουνισμού στη νομιμοποιημένη ηθικά εκδοχή του, ξεκίνησε από το φιλμάκι της έναρξης της παράστασης, που έστησε με ευρηματικότητα η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.

Ένας απρόσωπος άνθρωπος με κοστούμι σε νοσοκομειακό θάλαμο. Μια όψιμη απολογία πατέρα για την τόσο μακρινή απουσία του, χωρίς ξεκάθαρο συγνώμη κι ένα στοργικό χέρι, φοβισμένο θαρρείς, τρεμάμενο, που θέλει ν’ αγγίξει στοργικά το κεφάλι της κόρης του αλλά δεν το τολμά. Μονολογεί δυο κουβέντες, αρπάζει τη σιωπή του παιδιού και φεύγει. Και τότε ανάβουν τα φώτα στη σκηνή, το «βήμα» του κοινοβουλίου είναι το σκηνικό κι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ανεβαίνει για να υποκριθεί τον υπό παραίτηση υπουργό. Αυτόν που δεν υπάρχει στη real σκηνή και τον έπλασε η πένα του νεαρού αξιόλογου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή, αρχικά για να χαϊδέψει την προσωπική του απογοήτευση κι, ευτυχώς, για να ταρακουνήσει μετέπειτα κοιμισμένες συνειδήσεις, μήπως και αφυπνιστεί κάποιος από τους ηνιόχους, κυρίως δε, για να φέρει το κοινό απέναντι στις ευθύνες του.

Το θέατρο μετατρέπεται αυτόματα σε ελληνικό κοινοβούλιο και οι θεατές γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς απολογίας ενός πολιτικού που, σε μια κρίση ηθικής συνείδησης, παραιτείται από το αξίωμά του και εκφωνεί τον τελευταίο λόγο της καριέρας του, ένα ρέκβιεμ στην ανήθικη πολιτική ζωή του τόπου μας.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης επιστρατεύει την υποκριτική του δεινότητα και υπηρετεί στο έπακρον το μεστό, εξάλλου βραβευμένο, κείμενο του Κωστή Λεϊμονή. Ενσαρκώνει απόλυτα πειστικά έναν πολιτικάντη, που μεταμορφώνεται σε πολιτικό στο κύκνειο άσμα του και απολογείται για όσα έκανε ή δεν έκανε, ενώ μπορούσε. Παθαίνει κρίση ταυτότητας και αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τον εξαπατημένο λαό, την οικογένειά του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του και απ’ όλους εκείνους που κορόιδεψε συνειδητά. Παράλληλα, αναπολεί τα παιδικά του όνειρα και τις φιλοδοξίες του για έναν καλύτερο κόσμο. Όμως, ο πολιτικός στίβος αποδείχθηκε πολύ σκληρός για το ρομαντισμό του. Κίβδηλες υποσχέσεις και κούφια λόγια, τα μόνα όπλα του για συνεχή κοινωνική καταξίωση. Ο άνθρωπος και η ηθική σε δεύτερη μοίρα.

Παράσταση που ανακουφίζει τον καταπιεσμένο Έλληνα πολίτη. Παράσταση που «τα χώνει», όπως λέει η νεολαία, σε πολιτικούς-πολιτικάντηδες και πολίτες-ωχαδερφιστές. Παράσταση που λέει αλήθειες, ακουμπά το ανέφικτο κι επειδή το αυτί του φιλόδοξου φιλοτομαριστή πολιτικού δεν ιδρώνει με τέτοια ραντίσματα, αποκτά έναν σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όμως δίνει την ευκαιρία στον ηθοποιό ν’ αποδείξει ότι δεν είναι η τηλεοπτική περσόνα που ο κόσμος τον έχει ταυτίσει ούτε κάνει καριέρα με όχημα τη μανιέρα του. Εξαιρετική ερμηνεία, στις δε κορυφώσεις του μονολόγου , συναρπαστική. Είναι βέβαιο ότι πολιτικοί δεν πήγαν να δουν το έργο, παρότι παίζεται δυο χρόνια, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να παραιτηθεί από ευθιξία τιτλούχος πολιτικός και, μάλιστα, να ζητήσει και συγνώμη από το «βήμα» της Βουλής. Πάντως, ο θεατής φεύγει εικονικά δικαιωμένος, παρά προβληματισμένος.

Συντελεστές:

Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη (12 Ένορκοι)
Ερμηνεία: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Μαζί του οι: Παύλος Λουτσίδης, Ελένη Θεοχάρη, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Τσούμπαρης / Τάσος Κονταράτος (διπλή διανομή)
Σκηνικά-Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Σκίτσο: Ιουλία Μακρή
Γραφιστική Επιμέλεια αρχικής αφίσας: Γιάννης Στιβανάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα